Tehyn tietoon on tullut jopa 9 000 euron bruttomääräisestä takaisinperinnästä, jonka osalta työntekijä oli saanut tililleen noin 7 000 euroa.
”Jos jäsen ei osaa, ymmärrä tai jaksa tehdä asialle mitään, hänen tappiokseen jää tuo erotus. Toki useimmat takaisinperinnät lienevät tätä esimerkkiä pienempiä, mutta niissäkin tilanteissa verotuksessa menetetty osa on jäsenen tulotasoon nähden jäsenelle merkittävä rahamäärä.”
Hätä ei ole tämän näköinen, jos työnantaja on ehtinyt tehdä takaisinperinnän nettomääräisenä eli työntekijän tilille maksetun summan mukaisena. Näin työnantaja voi tehdä, kun saatavien verotus ei ole vielä päättänyt.
Sitä vastoin vanhempien liikamaksujen takaisinperintöjen osalta kaupungin on verotuksen sääntöjen vuoksi pakko periä palkka takaisin bruttomääräisenä.
Lopputuloksena tästä on se, että työnantaja perii työntekijältä ennakonpidätyksineen palkkasummat, joista ennakonpidätyksen osuutta työntekijä ei ole koskaan saanut tililleen.
”Valitettavasti työnantaja on siihen oikeutettu, eikä itse asiassa edes voi muutoin takaisinperintää enää tehdä vanhojen tapausten osalta, sillä näitä tuloja koskeva verotus on päättynyt.”
Vaikka verotus on päättynyt, asian pystyy korjaamaan. Se tapahtuu jättämällä verottajalle oikaisuvaatimuksen kyseisen verovuoden verotuksen oikaisusta. Koska oikaisu liittyy omaan verotukseen, jokainen joutuu tekemään sen itse.
Tehy on valmis auttamaan jäseniä oikaisun teossa, vaikka veroasiat eivät kuulu Tehyn jäsenpalveluihin. Jäsen voi ottaa yhteyttä Tehyn asiointipalveluun.
”Asiantuntijat auttavat oikaisulomakkeen täyttämisessä ja varmistavat, että tarvittavat liitteet tulevat mukaan”, Männikkö painottaa.
Helsingin kaupunki siirtyi huhtikuussa 2022 käyttämään palkanmaksussa uutta Sarastia365 HR -järjestelmää. Kaupungin palkanmaksussa on ollut ongelmia siitä lähtien.
Lue lisää
Työtuomioistuin: Helsinki joutuu taas maksamaan hyvityssakkoa palkkasotkusta