Ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennykset osuvat tehyläisistä kipeimmin lomautettuihin, lapsiperheisiin ja vastavalmistuneisiin.
Hallitus heikentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa useilla eri tavoilla. Hallitus on jo antanut eduskunnalle esitykset joistakin muutoksista, mutta kaikista ei vielä tiedetä yksityiskohtia.
Työttömyyspäivärahan maksatus alkaa omavastuuajan jälkeen. Vuoden 2024 alusta omavastuu pitenee nykyisestä viidestä arkipäivästä seitsemäksi. Omavastuu tulee mahdollisten lomakorvauspäivien jatkoksi.
”Jos työntekijä lomautetaan esimerkiksi kahdeksi viikoksi, seitsemän omavastuupäivän jälkeen päivärahaa jää maksettavaksi vain kolmelta arkipäivältä”, sanoo lakiasiainjohtaja Niklas Rantanen Terveydenhuoltoalan työttömyyskassasta.
Lapsiperheiden talouteen osuu työttömyysturvan lapsikorotuksen poisto ensi vuoden huhtikuun alusta. Esimerkiksi yhdestä lapsesta korotus on ollut 125 euroa kuussa ja kolmesta lapsesta 238 euroa kuussa.
"On aika yleistä, että työttömyyskorvauksen saajalla on alaikäisiä lapsia, joten heidän taloudessaan muutos näkyy."
Vastavalmistuneet ovat kolmas ryhmä, jonka työttömyysturva heikkenee. Heihin vaikuttaa työttömyyskassan työssäoloehdon pidentäminen.
Ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi tällä hetkellä saada, kun on ollut työttömyyskassan jäsenyyden alkamisen jälkeen työssä 26 viikkoa.
Tehyläiset ovat voineet kerryttää työssäoloehtoa jo opiskeluaikana, vaikka opiskelijalla ei olekaan oikeutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
Vuoden 2024 syyskuun alusta työssäoloehto pitenee 12 kuukaudeksi.
”Muutos heikentää erityisesti vastavalmistuneiden asemaa, koska heidän on vaikeampi täyttää työssäoloehtoa opintojen aikaisella työskentelyllä.”
Jos työssäoloehto ei ole täyttynyt, Kela maksaa työmarkkinatukea. Työmarkkinatuki on merkittävästi pienempi kuin ansiosidonnainen päiväraha.
Lue lisää: Työttömyysturva heikkenemässä ensi vuonna – näin heikennykset vaikuttavat tehyläisiin
Lue lisää: Tehyläiset jälleen torille – STTK järjestää mielenosoituksen hallituksen heikennysaikeita vastaan