”Työntekijäpuolella katsotaan, että pitkän tähtäimen strategia ei auta akuutin henkilöstöpulan ratkaisemiseksi,” sanoo Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan raportissa esitetään, että huhtikuuhun 2022 mennessä maan sosiaali- ja terveysministeriö tuottaa yhdessä julkisen terveydenhuollon (NHS) kanssa laajan kansallisen sote-alan elpymissuunnitelman ja arviot alan koulutustarpeesta.
Koronakriisin helpottamiseksi NHS sai viime syyskuussa 5,4 miljardin punnan lisärahoituksen seuraavaksi puoleksi vuodeksi. Tällä on tarkoitus kaventaa hoitovelkaa 9 miljoonan hoitokäynnin verran. Lisäksi huhtikuussa 2022 otetaan käyttöön uusi vero, jolla lisärahoitetaan sote-alaa 36 miljardilla punnalla.
Muun muassa julkista sote-sektoria edustava ammattiliitto Unison on kommentoinut, että sote-alan kriisi voidaan ratkaista vain riittävästi rahoitetulla henkilöstösuunnitelmalla. Siksi hallituksen tulee keskittyä alan pito- ja vetovoimaan.
”Suunnittelussa pitää ottaa huomioon alan palkkaus, työehdot ja koulutus,” sanoo Unisonin terveysalan johtaja Susan Gordon liiton tiedotteessa.