Britannia hakee ratkaisua hoitovelkaan koulutuksesta – ammattiliitto muistuttaa, että palkat on saatava kuntoon

Britannian hoitojonoissa odottavat lasketaan miljoonissa. Maan parlamentti tarjoaa ratkaisuksi pitkän tähtäimen koulutusstrategiaa. Sote-alaa edustava ammattiliitto Unison peräänkuuluttaa palkkojen ja työolojen kuntoon laittoa.

Kuvateksti
Korona on koetellut terveydenhuollon palveluiden saatavuutta myös Isossa-Britanniassa.
Kuva: iStock

Ison-Britannian hoitojonoissa on ainakin 5,8 miljoonaa ihmistä, mutta luku saattaa olla jopa 13 miljoonaa. Tämä käy ilmi selvityksestä, jonka maan parlamentin sosiaali- ja terveysvaliokunta on teettänyt Britannian sote-alan tilasta ja tulevaisuudesta.

Terveydenhuollossa on tällä hetkellä 93 000 avointa työpaikkaa ja sosiaalipuolella 105 000.

Ratkaisuksi sote-alan työntekijäpulaan ja koulutustarpeisiin on tulossa keväällä 2022 Health Education England -niminen pitkän ajan strategia.

Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy

”Työntekijäpuolella katsotaan, että pitkän tähtäimen strategia ei auta akuutin henkilöstöpulan ratkaisemiseksi,” sanoo Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan raportissa esitetään, että huhtikuuhun 2022 mennessä maan sosiaali- ja terveysministeriö tuottaa yhdessä julkisen terveydenhuollon (NHS) kanssa laajan kansallisen sote-alan elpymissuunnitelman ja arviot alan koulutustarpeesta.

Koronakriisin helpottamiseksi NHS sai viime syyskuussa 5,4 miljardin punnan lisärahoituksen seuraavaksi puoleksi vuodeksi. Tällä on tarkoitus kaventaa hoitovelkaa 9 miljoonan hoitokäynnin verran. Lisäksi huhtikuussa 2022 otetaan käyttöön uusi vero, jolla lisärahoitetaan sote-alaa 36 miljardilla punnalla.

Muun muassa julkista sote-sektoria edustava ammattiliitto Unison on kommentoinut, että sote-alan kriisi voidaan ratkaista vain riittävästi rahoitetulla henkilöstösuunnitelmalla. Siksi hallituksen tulee keskittyä alan pito- ja vetovoimaan.

”Suunnittelussa pitää ottaa huomioon alan palkkaus, työehdot ja koulutus,” sanoo Unisonin terveysalan johtaja Susan Gordon liiton tiedotteessa.