Yrittäjän kovan onnen kevät: korona karkotti suuhygienistin asiakkaat

Huhtikuussa viidestä päivittäisestä asiakaskäynnistä peruuntui kolme tai neljä, kertoo suuhygienistiyrittäjä Henrika Koivusalo.

Kuvateksti
Suuhygienisti Henrika Koivusalo olisi kiitollinen, jos kesällä pääsisi paiskimaan töitä. Kuva: Mikko Lehtimäki

Hammaskiven poisto, hammastarkastukset ja hampaiden fluoraukset ovat kiireetöntä hammashoitoa. Se on hoitoa, jota osa kunnista ja yksityissektorin toimijoista ei tarjoa koronatilanteen vuoksi lainkaan. Se on hoitoa, joka on peruttu riskiryhmiltä kaikkialla ja jota ei suositella riskiryhmien läheisille. Tämä näkyy ja tuntuu myös Laihialla, suuhygienistiyrittäjä Henrika Koivusalon vastaanotolla.

– Asiakkaat ovat vähentyneet, mutta siivous ja muu palkaton työ sekä kulut ovat koronan myötä lisääntyneet.

Henrika käy läpi jokaisen kutsupotilaan tiedot: potilaan iän, sairaudet, lääkitykset ja tupakoinnin – asiat, jotka estävät hoidon antamisen tartuntariskin vuoksi. Hän soittaa potilaalle ja selittää miksi vastaanottoaika perutaan.

– Osa asiakkaista peruu aikansa itse. Pisaratartuntana ja syljen mukana leviävä korona pelottaa ihmisiä.

Henrikan yritys, Hammassydän, täyttää heinäkuussa kaksi vuotta. Ensimmäinen vuosi meni asiakaspiirin muodostamisessa. Toisin kuin isoissa hammaslääkärikeskuksissa työskentelevillä kollegoillaan, Henrikalla ei ollut taustalla hammaslääkäriä, joka olisi lähettänyt hänelle potilaitaan.

Viime syksynä Henrika sai huokaista helpotuksesta: kutsuasiakkaita alkoi olla jo mukavasti, ja aloitteleva yrittäjä sai hoidettavakseen terveyskeskuspotilaita kahtena päivänä viikossa. Sitten tuli korona ja huoli.

– Huhtikuussa viidestä päivittäisestä asiakaskäynnistä kolme tai neljä peruuntui. Terveyskeskuspäivistä toinen pudotettiin pois ainakin toukokuun loppuun saakka.

Jos sosiaali- ja terveysministeriö määrää, Henrika sulkee vastaanottonsa. Mutta jos koronatilanne Pohjanmaalla ei pahene ja yksikin asiakas päivässä tarvitsee hoitoa, Henrika jatkaa – kunhan hän itse pysyy terveenä. Hän jatkaa, ellei henkinen paine sulkea vastaanottoa kasva liian suureksi.

– Syyllistyn yritystoimintansa tauolle laittaneiden yrittäjien puheista, joissa korostetaan omaa vastuuntuntoa koronatilanteessa.

Välillä ikäviäkin piirteitä saanut puhe saa Henrikan miettimään, onko hän jatkaessaan ahne ja vastuuntunnoton. Sitten hän muistuttaa itseään, että jokainen yrittäjä tekee työtä omista lähtökohdistaan.

 

Henrika osti miehensä kanssa liiketilan omakseen maaliskuussa. Lisälaina ei yksinyrittäjää innosta.

– Pidempään yrittäjänä toimineella on puskuria kestää hiljaista aikaa pidempään, tai kenties hän voi pitää hiljaisena aikana kesälomansa. Vastaanoton sulkeminen voi olla järkevintä myös, jos yrityksessä on palkattua henkilökuntaa, mutta asiakkaat puuttuvat.

Henrika osti miehensä kanssa liiketilan omakseen maaliskuussa. Tai jos tarkkoja ollaan, toistaiseksi liiketila on enemmän pankin kuin yrittäjän oma. Henrikan liiketilan ja yrityksen aloittamiseen nostamissa lainoissa on yhdelle ihmiselle enemmän kuin tarpeeksi. Lisälaina – edes valtion takaama – ei yksinyrittäjää innosta.

– Minun työtäni ei voi tehdä etänä, eikä minulla ole vaihtoehtoja. Vastaanotto on joko auki tai kokonaan suljettu.

Henrika ei ole asettanut puhelimeensa uutisvahtia. Hän lukee kerran päivässä koronauutiset, ja se saa riittää. Sosiaalinen media on saanut korona-aikana jäädä kokonaan.

– Jatkuva koronapuhe on varmin tapa saada oma mieli apeaksi. Koetan tietoisesti välttää asiakkaitteni kanssa tätä puheenaihetta. 

 

Viisaat tutkijat kyllä kehittävät keinot, joilla virus saadaan hallintaan.

Yrittäjä elää toivosta. Siksi Henrika suunnittelee tulevaisuutta ja pitää yllä ammattitaitoa. Hän käyttää tyhjät työtunnit osallistumalla yrittäjien webinaareihin ja miettimällä yrityksensä markkinointia.

– Toukokuun jälkeen tilanne helpottuu. Sen on pakko helpottua.

Vapaalla Henrika liikkuu koiransa kanssa ja tarttuu kutimeen – koronakäsityöhön. Mitä pidempään koronaepidemia kestää, sitä pidempi työn alla olevasta huivista tulee.

– En suostu ajattelemaan huiviani jokatalvisena kestokäsityönä. Viisaat tutkijat kyllä kehittävät keinot, joilla virus saadaan hallintaan.

 

Teksti Virve Järvinen

 

Lue lisää:

Lomautettu sosionomi sai uuden työn, mutta mieltä painaa huoli vanhoista asiakkaista

Hikisiä työvuoroja, aavemaisia kouluja, pimeitä mikroskooppeja – kuvat kertovat tehyläisten korona-arjesta

 

Tehy neuvoo yrittäjiä

  • Olen yrittäjä, ja minulla on vaikeuksia hoitaa veroja. Mitä voin tehdä? Verohallinto tukee yrityksiä koronatilanteen aikana. Ajantasaiset tiedot saat verottajan sivuilta. Voit hakea lisäaikaa yrityksesi veroilmoitukselle. Jos ilmoituksesi on myöhässä, myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta syystä, kuten esimerkiksi sairastumisen vuoksi. Jos yritykselläsi on maksuvaikeuksia, voit hakea veroille maksujärjestelyä uusin helpotetuin ehdoin. Voit hakea järjestelyä itse Omaverossa.
  • Olen yksinyrittäjä. Voinko saada tukea? Voit hakea tukea yrityksesi sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2 000 euroa. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Tutustu kunnan sivuilla oleviin hakuohjeisiin.
  • Työllistän ihmisiä yrityksessäni. Mistä voin hakea tukea? Ely-keskukset myöntävät kehittämisavustusta koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä. Business Finland rahoittaa yrityksiä, joissa työskentelee yli viisi henkilöä.

Lisää neuvoja yrittäjälle: tehy.fi/korona