Yövuorojen tekemisen lopettanut mielenterveyshoitaja: ”Arvosta terveyttäsi”

Ei ole mitään hyötyä yrittää antaa itsestään yli sataa prosenttia, sanoo Pekka Oksala.

Kuvateksti
Pekka Oksala on työskennellyt vuosikymmeniä psykiatristen potilaiden hoitajana. Kuva: Kimmo Torkkeli

”Parhaansa pitää tehdä, mutta ei yhtään enempää. Täytyy osata vetää raja siihen, mitä osaa ja mitä ei osaa. Jos terveysalan ammattilainen alkaa neuvoa asioissa, joista ei tiedä tarpeeksi, kyse on puoskaroinnista. Jos taas itsellä on vankka tietotaito, kannattaa ottaa rohkeasti kantaa.

Meissä hoitotyöntekijöissä on eroja. Toiset ovat arkoja kertomaan väsymyksestään. Jos yrittää antaa itsestään yli sata prosenttia, siitä ei ole mitään hyötyä. Menee vain itse rikki eikä pysty auttamaan kunnolla muita. Rajojen asettaminen on armollisuutta itseä kohtaan.

Työskentelen moniammatillisessa työryhmässä akuuttipsykiatrian osastolla. Tiimimme on keskusteleva. Lähiesimieheni varmasti kuuntelisi, jos väsyisin liikaa. Muutama vuosi sitten lopetin yövuorojen tekemisen, sillä se vaikutti jaksamiseeni. Aloin arvostaa enemmän terveyttäni ja hyvinvointiani.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajojen vetäminen potilaiden suuntaan on meille arkipäivää. Sitä opetellaan koko ajan. Suuri osa potilaistamme on hoidossa tahdonvastaisesti. He esittävät usein toiveita, joita ei voi toteuttaa – pakkohoidosta kun ei voi esimerkiksi lähteä kotiin.

Kuuntelen toiveen aina hyväksyvästi, jotta potilas kokee, että olen hänen kanssaan samalla puolella. Jos en pysty toteuttamaan toivetta heti, kerron palaavani asiaan – ja teen sen myös. Jos toiveen toteuttaminen on mahdotonta, mietin, voisiko siitä toteuttaa kenties osan tai onko olemassa muuta ratkaisuvaihtoehtoa. Yritän olla töksäyttämättä suoranaista eitä mihinkään. Olen tarkka, etten vähättelisi toisen sanomisia ohimennen käytävälläkään. Potilaan pitää saada säilyttää kasvonsa, ja hänen tulee voida luottaa hoitajaan.

On hyvä, että uskaltaa sanoa asioita suoraan mutta toista loukkaamatta. Ei pidä tehdä sellaista, mikä olisi ristiriidassa omien arvojen kanssa.”

Mielenterveyshoitaja Pekka Oksala on töissä Tampereen yliopistollisen sairaalan akuuttipsykiatrian osastolla 7.

Teksti Merja Perttula

Lue lisää:

Sanoitko taas kyllä, vaikka olisit halunnut sanoa ei?

Liian kiltin työntekijän muistilista