Turvaa tiimistä –Tiesitkö, että juoruilu voi olla positiivista?

Turvallisessa työyhteisössä voi pyytää apua ja tehdä virheitä ilman, että joutuu vaikeuksiin.

Kuvateksti
Tiimin kehitystä ei kannata ajatella mystisenä henkilökemiana tai sattumana vaan samanlaisena oppimisena ja opetteluna kuin muitakin taitoja.
Kuva: iStock

1. Tuki maailman myllerryksessä

Turvallisessa työyhteisössä tiimiläiset tukevat toisiaan. Tiimin turvallisuus auttaa työntekijöitä sopeutumaan muuttuvaan työympäristöön ja maailmaan.

Tiimin turvallisuuden voi jakaa kolmeen ulottuvuuteen: psykologiseen, emotionaaliseen ja fyysiseen.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Psykologista turvallisuutta edistävät muun muassa hyvä vuorovaikutus ja tiimin keskinäinen tuki. Emotionaalinen turvallisuus viittaa koettuun turvallisuuden tunteeseen. Fyysiseen turvallisuuteen vaikuttaa esimerkiksi työpaikalla koettu väkivalta ja sen uhka.

2. Kirkas tehtävä

Tiimiläiset kaipaavat ennustettavuutta, selkeitä toimintatapoja ja hyvää vuorovaikutusta. Tiimin ydintehtävää kannattaa pohtia yhdessä, sillä se on yllättävän usein epäselvä.

Tiimin kehitystä ei kannata ajatella mystisenä henkilökemiana tai sattumana vaan samanlaisena oppimisena ja opetteluna kuin muitakin taitoja.

Lyhyet, määräaikaiset työsuhteet sekä vaihtuvat tiimit voivat haitata yhteishengen luomista.

3. Iloa yhteenkuuluvuudesta

Positiiviset tunnereaktiot liittyvät esimerkiksi yhteenkuuluvuuden tuottamaan iloon. Negatiiviset tunnereaktiot puolestaan voivat syntyä turhautumisen tai epäoikeudenmukaisuuden kokemuksista.

Psykologista turvallisuutta lisäävät muun muassa yhteinen ideointi, toimivat kokouskäytännöt ja yhdessä luodut toimintatavat sekä selkeät roolit ja vastuut.

Turvallisuutta vähentävät kiire, negatiivinen tai syrjivä vuorovaikutus sekä työnjakoon, toimintatapoihin, resursseihin, pelisääntöihin ja vastuisiin liittyvät epäselvyydet ja tyytymättömyydet.

4. Puhukaa hyvää selän takana

Juoruilkaa toisistanne positiivisesti. Positiivinen juoruilu tarkoittaa sitä, että sanotte ääneen, mitä vahvuuksia työkaverilla on ja missä työtehtävässä hän on tai olisi hyvä.

Esihenkilöiden kannattaa kiittää, kannustaa ja kehua henkilökuntaa. Onnistumisen hetkiin on hyvä pysähtyä ja noteerata ne kaikkien kuullen.

5. Apua saa pyytää

Avoimessa ja rehellisessä ilmapiirissä ihmiset haluavat jakaa tietoa ja ideoita ja uskaltavat puhua ongelmista ja virheistä.

Ongelman tai vaikean asian sivuuttaminen voi olla merkki näennäisestä turvallisuudesta. Avun pyytäminen tai virheen myöntäminen ei saa johtaa negatiivisiin seurauksiin tai epämiellyttäviin reaktioihin. 

Lähteenä Haaga-Helia- ja Metropolia-ammattikorkea­koulujen yhteinen tutkimushanke ”TIITU – Tiimit ja turvallisuus”. Hankkeen luomat kuvakortit ovat julkaisussa.  

Asiantuntijana tutkija ja projektipäällikkö Eevastiina Gjerstad Haaga-Heliasta.