Tehyn lakimiehet asialle – oikeuspalvelu aloitti

Oikeudenkäyntiin liittyvä taloudellinen riski poistuu Tehyn oman oikeuspalvelun myötä.

Kuvateksti
Tehyn lakimiehet ovat perehtyneet sekä työoikeuteen että sosiaali- ja terveysalaan. Kuva: iStock

Tehy keskittää tehyläisten työ- ja virkasuhteisiin liittyvät oikeudenkäynnit omille lakimiehilleen. Tehyläinen saa näin parhaan mahdollisen juridisen avun, koska lakimiehet ovat perehtyneet sekä työoikeuteen että sosiaali- ja terveysalan erityiskysymyksiin. Aiemmin tehyläisten oikeusjuttuja hoitivat pääasiassa ulkopuoliset ­asianajajat oikeusturvavakuutuksen kautta. 

Nyt Tehy vastaa kaikista oikeudenkäyntikuluista mahdolliseen korkeimpaan oikeuteen asti. Jäsenen omavastuuosuus ja maksukatto poistuvat. Lisäksi poistuu riski siitä, että joutuisi jutun hävittyään maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut.

Tehy saa vuosittain ratkottavaksi satoja erimielisyyksiä, jotka liittyvät jäsenten työsuhteisiin. Ennen päätöstä oikeuteen lähtemisestä eri­mielisyyttä selvitetään ja siitä neuvotellaan ­paikallisesti, kuten on tehty tähänkin asti.

Päätöksen Tehyn oikeuspalvelun myöntämisestä tekee oikeuspalvelujen päällikkö Kari Tiainen tai hänen sijaisensa johtava lakimies Matias Nyman juridisen harkinnan perusteella. Harkinnassa arvioidaan muun muassa sitä, millaiset menestymisen mahdollisuudet kanteella on kussakin oikeusasteessa. Harkinta tehdään jokaiseen oikeusasteeseen erikseen. Tehyn muut lakimiehet ja asiantuntijat avustavat päätöksenteossa.

Kanne nostetaan jäsenen nimissä, koska ammattiliitolla ei ole kanneoikeutta.

Tehyn oikeusapu myönnetään riitoihin, jotka liittyvät ammattiosaston tai opiskelijayhdistyksen jäsenen työ- tai virkasuhteeseen, ammatinharjoittamiseen, opiskeluun tai työharjoitteluun Suomessa. Ennen erimielisyyden syntymistä on pitänyt olla vähintään kolme kuukautta Tehyn jäsenenä. 

 

Kolme esimerkkiä oikeusjutuista

 

Raskaussyrjinnästä 70 000 euroa hoitajille

Kolme sairaanhoitajaa oli työskennellyt sairaalassa neljä vuotta määräaikaisilla työsopimuksilla. Työnantaja päätti työsuhteet, kun naiset tulivat raskaaksi.

Naiset nostivat käräjäoikeudessa kanteen työnantajaa vastaan tasa-arvolain vastaisesta raskaussyrjinnästä. He voittivat jutun käräjäoikeudessa, mutta työnantaja valitti hovioikeuteen.

Hovi piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan, joten työnantaja joutui maksamaan sairaanhoitajille korvausta yhteensä lähes 70 000 euroa.

Lue tarkemmin tästä: Raskauden vuoksi irtisanotut saivat korvauksia Vaasassa

 

Potkut poikivat 48 000 euroa

Kaupunki palautti tehostetun palveluasumisen toiminnot yritykseltä itselleen. Kolme työntekijää menetti työnsä. Ammattiliittojen mielestä kyseessä oli liikkeenluovutus, jolloin työsuhteiden olisi pitänyt jatkua.

Työntekijät nostivat kanteen käräjäoikeudessa. Oikeuden mukaan kyse ei ollut liikkeenluovutuksesta, mutta se määräsi yrityksen maksamaan korvauksia työntekijöille.

Kaikki osapuolet valittivat tuomiosta hovioikeuteen. Se päätti, että kyseessä on liikkeenluovutus ja määräsi kaupungin maksamaan korvauksia irtisanotuille. Kaupunki valitti tuomiosta korkeimpaan oikeuteen.

Korkein oikeus piti hovioikeuden tuomion voimassa ja velvoitti kaupungin maksamaan yhteensä 48 000 euron korvaukset.

Lue tarkemmin tästä: Korkeimman oikeuden merkittävä linjaus: Hoitajille korvauksia laittomasta irtisanomisesta

 

Laittomasta irtisanomisesta 6 600 euroa

Lähihoitaja oli sopinut työsuhteesta yrityksen kanssa kirjallisella työsopimuksella, jossa oli neljän kuukauden koeaika. Hän ei ehtinyt aloittaa työtä, kun työnantaja ilmoitti, että ei tarvitsekaan tulla töihin. Työnantaja vetosi koeaikaan.

Tehyn lakimies ilmoitti työnantajalle, että työsuhdetta ei voi purkaa, jos työt eivät ole vielä alkaneet. Työnantaja yritti saattaa työsuhdetta uudestaan voimaan, mutta työntekijä ei halunnut ottaa paikkaa enää vastaan vaan nosti kanteen käräjäoikeudessa.

Oikeus tuomitsi työnantajan maksamaan 6 600 euroa laittomasta irtisanomisesta.

Lue tarkemmin tästä: Attendo irtisanoi väärin perustein

Julkaistu Tehy-lehdessä 1/2019