Kaikilla osastolla työskentelevillä on tietoa imetyksen käynnistymisestä ja merkityksestä. Osaston lääkärit ovat suorittaneet WHO:n ja Unicefin lääkäreille suunnatun verkkokoulutuksen. Myös osaston sihteerit ja laitoshuoltajat on koulutettu niin, että he osaavat ottaa imetyksen huomioon omassa työssään.
”Pohdimme jatkuvasti, miten voisimme tehdä työmme entistä paremmin.”
Vauvamyönteisyys tarkoittaa paitsi imetyksen turvaamista myös henkilökunnan kokonaisvaltaista otetta, joka tukee perhekeskeisyyttä ja varhaista vuorovaikutusta vauvan ja vanhempien välillä.
Ennenaikainen synnytys ja vauvan päätyminen tehohoitoon on perheelle kriisi. Perheen on mahdollista saada ammattilaisen tukea kriisin käsittelyyn.
”Myös vertaistuki on mahdollista, sillä osastolla on olohuone, jossa perheet voivat kohdata toisiaan”, Minna Montonen sanoo.
Potilaita yliopistosairaalaan tulee hyvinvointialueen kuntien lisäksi esimerkiksi Jyväskylästä, Mikkelistä ja Savonlinnasta. Keskimääräinen hoitoaika on 10 vuorokautta. Lyhyimmillään perhe on ollut osastolla vain muutaman tunnin ja pisimmillään puolitoista vuotta.
”Keskosen imetys on maraton”
Huoneen numero 2 keskoskaappi on tyhjä, sillä vauva on kenguruhoidossa äitinsä rinnalla. Kenguruhoidossa vauva asetetaan vaippasiltaan äidin, isän tai jonkun muun läheisen rintakehälle. Asento tuetaan napakalla topilla.
Susanna Sowe silittää edellisenä yönä syntynyttä vauvaansa rauhoittavasti ja muistelee, miten hän oli vauvateholla edellisen kerran kymmenen vuotta sitten. Silloin käytännöt olivat toisenlaiset.
”Perhehuone on ihana, kun saa olla yhdessä vauvan kanssa.”
Susanna tuotiin ambulanssilla lauantaiaamuna Jyväskylästä Kuopioon, ja ennenaikaista synnytystä yritettiin estää kolme päivää. Vauva syntyi tiistain vastaisena yönä raskausviikolla 32.
”Supisteli niin paljon, että oli helpotus, kun sain synnyttää täällä.”
Kenguruhoidossa äiti voi valmistella vauvaa imetykseen puristamalla pienen tipan maitoa rinnan päälle. Vähitellen vauva alkaa osoittaa merkkejä nälästä: hän etsii rintaa pyörittämällä päätään puolelta toiselle, hamuaa rintaa, lipoo huuliaan ja maiskuttelee.
”Keskosen imetys on maraton, joka vaatii perheeltä kärsivällisyyttä ja motivaatiota. Me tuemme sitä, mitä äiti ja perhe haluavat”, Anna-Miia Niskanen sanoo.
Vauvan syömisrefleksiä herätellään stimuloimalla suuta äidinmaitotipoilla ja pikkuruisen tutin avulla. Imeminen aktivoi myös ruuansulatusta. Kestää jonkin aikaa ennen kuin vauva jaksaa syödä edes osan ravinnostaan rinnasta. Siksi loput maidot annetaan nenämahaletkulla, ja imetyn maidon määrää mitataan punnitsemalla vauva ennen ja jälkeen imetyksen.