Suojaa yksityisyyttäsi – noudata kuutta neuvoa

Joskus sote-ammattilainen joutuu suojelemaan yksityisyyttään työnsä takia.

Kuvateksti
Näkyvyyteensä sosiaalisessa mediassa voi jokainen vaikuttaa itse. Kuva: iStock

Salaa puhelinnumerosi

Oman puhelinnumeron näkyvyyttä voi muuttaa puhelinoperaattorin asiakas- tai verkkopalvelussa. Salainen numero ei näy soitettaessa. Se ei näy myöskään numerotiedustelussa, mutta se saattaa näkyä esimerkiksi tekstiviesteissä.

Jos puhelinnumero on julkinen, myös osoite näkyy numerotiedustelussa, jos sen näkymistä ei ole estetty erikseen. Harkitse ongelmatilanteessa puhelinnumeron vaihtamista, jos se on ollut julkisesti nähtävillä.

Estä osoitteen luovutus

Osoite- ja muiden tietojen luovuttamisen väestötietojärjestelmästä voi kieltää Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Voit itse valita, miten kielto kohdistuu.

Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi yhteystietojen luovutuskielto, suoramarkkinointikielto ja asiakasrekisterin päivityskielto.

Salaa ajoneuvon rekisterinumero

Yhteystietojen luovuttamisen liikenne- ja viestintävirasto Traficomin rekistereistä voi kieltää viraston verkkopalvelussa. Traficom pitää yllä esimerkiksi ajoneuvorekisteriä.

Turvakielto vaatii perusteet

Turvakielto on järein vaihtoehto turvata yksityisyys. Siitä tehdään erikseen kirjallinen, perusteltu pyyntö Digi- ja väestötietovirastolle.

Virasto voi määrätä, ettei kotikunta- tai osoitetietoja anneta väestötietojärjestelmästä muille kuin viranomaisille eikä aina niillekään.

Tarkista asetukset somessa

Näkyvyyteensä sosiaalisessa mediassa voi jokainen vaikuttaa itse. Päivitykset, kuvat ja muut tiedot saattavat levitä esimerkiksi Facebookissa laajalle, joten tarkista somepalveluiden yksityisyysasetukset.

Kommentoi harkiten julkisissa keskusteluissa. Älä julkaise kuvia, joista voi tunnistaa asuinpaikkasi.

Nimeä ei voi salata

Potilaalla on oikeus tietää häntä hoitavan sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön nimi.

Työnantaja on saattanut päättää, että nimikylteissä käytetään vain etunimiä, mutta potilasasiakirjoissa näkyy koko nimi.

Nimi ja syntymävuosi ovat nähtävillä myös Julkiterhikki- tai Julkisuosikki-palvelussa, josta kuka tahansa voi tarkistaa henkilön ammatinharjoittamisoikeuden.

Ohjeet perustuvat Tehyn työelämäasiantuntija Heli Kanniston haastatteluun.

Julkaistu Tehy-lehdessä 8/2021.