Kolmen vuoden kuluttua työnantaja ilmoitti, että harmonisointi on tehty.
Kuukausipalkoissa oli edelleen hieman alle sadan euron ero.
– Samassa työpisteessä työskenteli samoissa tehtävissä sairaanhoitajia, joilla oli eri palkat, kummastelee pääluottamusmies Susanna Makkonen.
Mitä Tehy teki?
Ammattiosasto ilmoitti työnantajalle, ettei hyväksy päätöstä harmonisoinnin lopettamisesta. Paikallisneuvottelut päättyivät tuloksettomina, joten asia meni keskusneuvotteluihin.
Kun niissäkään ei saatu tulosta aikaan, kolmetoista tehyläistä haastoi työnantajan käräjäoikeuteen. Kanteen perusteena oli työsopimuslaki. Se edellyttää työntekijöiden tasapuolista kohtelua, jollei siitä poikkeamiselle ei ole hyväksyttävää syytä.
Tehyläiset vaativat, että palkat tasataan takautuvasti vuoden 2012 alusta lukien. Tuolloin kuntien yhdistymisestä oli kulunut kolme vuotta.
Kuinka asia ratkesi?
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus katsoi, että tehyläisten vaatimus palkkaerojen poistamista ja sen tahdista oli oikeutettu. Palkkaeroille oli ollut alun perin hyväksyttävä syy, mutta ne olisi pitänyt poistaa kohtuullisessa ajassa.
Kantajat saavat maksamatta jääneet palkat takautuvasti vuoden 2012 alusta lähtien. Kukin saa noin viisi tuhatta euroa. Heille – ja myös kanteen ulkopuolelle jääneille, pienempää palkkaa saaneille sairaanhoitajille – maksetaan vastedes samaa palkkaa kuin kaikille muillekin samaa työtä tekeville sairaanhoitajille.