Sairaanhoitajien yhteistyö on välttämätöntä – ”Yksi ihminen ei voi osata kaikkea”, sanoo tutkija

Yhteistyö sujuu, kun hoitaja tuntee kollegansa, sanoo väitöstutkimuksen tehnyt Tuija Ylitörmänen.

Kuvateksti
Yhteistyön onnistuminen vaatii hyvät resurssit: riittävästi henkilökuntaa, työaikaa ja välineitä, jotta tehtävänsä voi hoitaa asianmukaisesti. Kuva: Petri Blomqvist

Miksi sairaanhoitajien välinen yhteistyö on tärkeää?

Sairaanhoitajien työ on muuttunut yhä vaativammaksi. Hoitajat tekevät nykyään aiempaa itsenäisempää työtä, jossa vaaditaan joustavuutta ja laajaa osaamista – yksi ihminen ei voi osata kaikkea.

Väestön ikärakenne, heidän tarvitsemansa hoidon määrä ja nyt uusimpana pandemia haastavat terveydenhuoltojärjestelmää. Samaan aikaan monessa maassa on pula ammattitaitoisista sairaanhoitajista. Yhteistyö on välttämätöntä, jotta pääsisimme potilaan kannalta parhaaseen lopputulokseen.

Vaikuttaako yhteistyön tekeminen työtyytyväisyyteen ja sitä kautta sairaanhoitajien halukkuuteen pysyä alalla?

Sairaanhoitajien välisen yhteistyön tunnistaminen ja edistäminen lisäävät työtyytyväisyyttä. Se puolestaan lisää halukkuutta pysyä työssä. Sekä suomalaiset että norjalaiset hoitajat sanoivat tekemissäni haastatteluissa, että haastava ja jännittävä työ edistää työmotivaatiota.

Yhteistyön onnistuminen vaatii hyvät resurssit: riittävästi henkilökuntaa, työaikaa ja välineitä, jotta tehtävänsä voi hoitaa asianmukaisesti.

Miksi kiinnostuit tästä aiheesta?

Valmistuin sairaanhoitajaksi lama-aikana ja lähdin hakemaan Norjasta työkokemusta. Koin, että siellä tehtiin ammatin sisäistä yhteistyötä tavoitteellisesti, hyödynnettiin enemmän jokaisen osaamista ja annettiin palautetta. Meillä oli vahva yhteenkuuluvuuden tunne, ja sosiaalinen kanssakäyminen hoitajien kesken oli vapaa-ajallakin vilkasta. Havaitsin, että yhteistyötä voi tehdä monella eri tavalla.

Suomessa työskennellessäni kiinnostuin tutkimaan, miksi ja miten yhteistyön tekeminen vaihtelee ja millaisia käsityksiä hoitajilla on yhteistyöstä.

Tuija Ylitörmänen on terveystieteiden tohtori, sairaanhoitaja ja kehittämisasiantuntija Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä. Hänen väitöstutkimuksensa voit lukea täältä.

Teksti Ulla Ojala