Sähkö hoitaa masennusta ja kipua – Tasavirtastimulaatio on lääkkeetön hoitokeino

Aivojen tasavirtastimulaatiota annetaan myssyyn kiinnitettävien elektrodien avulla. 

Kuvateksti
Tasavirtastimulaatiohoidon voi antaa itselleen mihin vuorokauden aikaan haluaa.
Kuva: Sooma oy

Sairaanhoitaja Ella Saari kiinnittää mustia kiekkoja turkoosiin myssyyn Turun yliopistollisen sairaalan kliinisen neurofysiologian yksikössä. Kiekot ovat elektrodeja, joiden avulla sähkö liikkuu virtapiirissä.

Saari napsauttaa elektrodeihin punaisen ja mustan johdon. Myssystä, elektrodeista sekä elektrodien välillä liikkuvasta heikosta sähkövirrasta muodostuu aivojen tasavirtastimulaatio eli transcranial direct current stimulation (tDCS).

Tasavirtastimulaatio on masennuksen lääkkeetön hoitokeino, ja sitä käytetään myös hermokivun hoidossa. Laitevalmistajan mukaan hoitoa on saatavilla Suomessa sekä erikoissairaanhoidossa että lisääntyvässä määrin myös perusterveydenhuollossa, YTHS:ssä sekä yksityisillä lääkäriasemilla.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Heikkoa sähkövirtaa

Tasavirtastimulaation teho perustuu heikkoon sähkövirtaan. Sähkövirta vaikuttaa aivoissa hermosolun solukalvon sähköisiin ominaisuuksiin sekä neuro­plastisuuteen, minkä johdosta masennuksen oireet ja krooninen hermokipu lievenevät. Neuroplastisuus tarkoittaa aivojen kykyä muokkautua ja sopeutua.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tasavirtastimulaatiota saa tällä hetkellä noin 100 potilasta.

”Moni on käynyt läpi kaikki muut mahdolliset tavanomaiset hoidot”, sanoo kliinisen hoitotyön asiantuntija Hannah Liuska.
Masennuksessa tasavirtastimulaatio kohdennetaan tavallisimmin aivojen etuotsalohkojen alueelle ja hermokivussa liikeaivokuoren alueelle.

Hoito tapahtuu kotona

Kun potilas on saanut laitteen käyttöön opastuksen, hän saa sen kotiinsa, jossa hän antaa hoidon itse. Laite on salkussa, joka sisältää myssyn, elektrodit, johdot, kaksi geelityynyä, keittosuolaliuosta tyynyjen kostuttamista varten sekä ohjauslaitteen ja sille tarkoitetun kaulapussukan.

Geelityynyt kostutetaan keittosuolaliuoksella kauttaaltaan niin, että ne turpoavat ja täyttävät elektrodikiekot. Potilas kiinnittää elektrodit myssyyn, sovittaa sen päähänsä ja kytkee laitteeseen virran.

”Jos kontakti on hyvä, laite käynnistää hoidon. Potilas ei voi vaikuttaa hoidon kestoon, vaan se päättyy automaattisesti. Hoidon voi antaa itselleen mihin vuorokauden aikaan haluaa. Monet ottavat sen illalla, sillä he kokevat sen väsyttävän”, Ella Saari sanoo.

Masennuksen hoidossa hoitoa annetaan aluksi yleensä päivittäin kuuden viikon ajan, 30 minuuttia kerrallaan. Jos potilas hyötyy hoidosta, hoitoa jatketaan ja kertoja harvennetaan yksilöllisesti.

”Ylläpitohoitoa voi jatkaa, jos potilaan oireet sitä edellyttävät. Potilas päättää tiheyden itse”, Hannah Liuska sanoo. 
Hermokivun hoito alkaa neljän viikon jaksolla. Potilas käyttää laitetta aluksi viidesti viikossa 20 minuuttia kerrallaan, minkä jälkeen hän tulee kontrollikäynnille. 

Aivojen tasavirtastimulaatio (tDCS) eli ”Myssyhoito”

  • Tasavirtastimulaatiolaitteen toiminta perustuu heikkoon sähkövirtaan, joka stimuloi aivokuoren neuroneja kallon läpi.
  • Masennuksessa aivojen otsalohkot ovat epätasapainossa. Sähkövirta tasapainottaa aivojen otsalohkoja niin, että toisen otsalohkon toimintaa voidaan vaimentaa ja toisen kiihdyttää.
  • Laitteen kaksi elektrodia kohdistetaan päähineen avulla. Punainen elektrodi on anodi ja musta katodi. Niiden välillä kulkee kahden milliampeerin sähkövirta. Anodi aktivoi ja katodi jarruttaa alla sijaitsevan aivoalueen toimintaa.
  • Masennuksessa hoito kohdennetaan tavallisimmin aivojen etuotsalohkojen alueelle ja hermokivussa liikeaivokuoren alueelle.
  • Tasavirtastimulaatio on osa depression Käypä hoito -suositusta. Sitä käytetään myös hermokivun hoidossa.
     

Asiantuntijana Sooma oy:n toimitusjohtaja Tuomas Neuvonen. Lähteenä käytetty myös Käypä hoito -suosituksia.