Raskaussyrjintä seis – näin toimit, jos työnantaja syrjii sinua raskauden vuoksi

Raskaana olevia syrjitään varsinkin määräaikaisissa työsuhteissa. Syrjintää tapahtuu myös rekrytoinneissa.

Kuvateksti
Raskaussyrjintä on yleisintä määräaikaisissa työsuhteissa.
Kuva: iStock

1. Milloin raskaudesta kannattaa kertoa työnantajalle?

Kerro raskaudesta työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen äitiysvapaan alkua mieluiten kirjallisesti.

Jos olet määräaikaisessa työsuhteessa ja työsopimuksesi on päättymässä ennen perhevapaata tai sen aikana, kerro samassa viestissä, että haluat jatkaa työn­antajan palveluksessa perhevapaasta huolimatta. Näin työnantaja ei voi myöhemmin ­väittää, että se ei ole tiennyt halustasi jatkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos työsi vaarantaa raskauden, sinun on kerrottava raskaudesta työnantajalle ja työterveyshuoltoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin työnantaja voi varmistaa turvalliset olosuhteet tai siirtää sinut toisiin tehtäviin.

Esimerkiksi työskentely ensihoidossa ja kuvanta­misessa voi muodostaa riskin raskaudelle.

2. Ketkä kokevat ­raskaussyrjintää?

Raskaussyrjintä on yleisintä määräaikaisissa työsuhteissa. Syrjintätapauksissa työn­antaja ei jatka määräaikaista työsuhdetta ­saa­tuaan ­tietää raskaudesta, vaan päättää työ­sopimuksen hetkeen, jolloin äitiysvapaa alkaa. Näin työnantaja välttyy maksamasta työehto­sopimuksen mukaista äitiysvapaan palkkaa kolmelta kuukaudelta.

Työnantaja saattaa rajoittaa työsuhteen kestoa myös muulla ­tavalla, tai se voi jättää uusimatta työsuhteen perhevapaan aikana.

Raskaussyrjintää tapahtuu myös työhönottotilanteissa. Tällöin raskaana olevaa työntekijää ei kutsuta haastatteluun tai hän jää valitsematta raskauden tai perhevapaan vuoksi.

3. Miten toimin, jos minua ­syrjitään?

Jos arvelet tulleesi syrjityksi, ota heti yhteyttä työpaikan luottamusmieheen tai lähetä viesti Tehyn asiointipalveluun.

Irtisanomistilanteessa kanne tuomio­istuimeen pitää nostaa kahden vuoden kuluessa. Työhönottotilanteessa aikaa on yksi vuosi.

Jos juttu etenee tuomioistuimen käsittelyyn, Tehyn oikeuspalvelun juristi avustaa sinua oikeudessa. Voit saada oikeudessa hyvitystä raskaussyrjinnästä ja korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

4. Mitä tuomioistuimessa ­tapahtuu?

Oikeudessa työnantajan on osoitettava, että työsuhteen päättyminen on johtunut muusta syystä kuin raskaudesta tai perhevapaasta.

Usein työnantaja sanoo, että uutta työtä ei ole tarjottu, koska työtä ei ollut. Väitteen pystyy osoittamaan vääräksi jo sillä, että työnantaja on uusinut muita määräaikaisia työsopimuksia tai jopa palkannut uusia sijaisia.

Tasa-arvolakiin perustuvat tuomitut hyvi­tykset ovat vaihdelleet 5 000:sta jopa 20 000 euroon. Korvaus työsuhteen perusteettomasta päättämisestä vastaa yleensä 4–8 kuukauden palkkaa. Asiaan vaikuttavat tapauksen yksityiskohdat ja kokonaisharkinta.

Asiantuntijana Tehyn juristi Päivi Vanninen.

Lue lisääSairaanhoitaja vei raskaussyrjinnän käräjille ja voitti – ”Ettei muiden tarvitsisi kokea samaa”