Pyri eroon oletuksista – Sukupuolisensitiivisen puhetavan voi oppia

Ihmisen kokemusta sukupuolestaan ei voi aina päätellä ulkoisen olemuksen tai sosiaalisen roolin perusteella.

Kuvateksti
Tämän vuoden euroviisuvoittaja, sveitsiläinen Nemo Mettler on sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen.
Kuva: Lehtikuva

1. Käytä nimeä

Kuuntele, mitä sanoja potilas tai asiakas käyttää itsestään ja läheisistään. Käytä samoja sanoja. Puhuttele potilasta tai puhu hänestä hänen nimellään. Kysy potilaalta, miten hän toivoo itseään puhuteltavan. 

Muista, että väestörekisterissä oleva nimi ei välttämättä ole se, jota potilas haluaa käytettävän. Älä käytä sukupuolittavia ilmaisuja, jollet tiedä, miten potilas toivoo tulevansa sukupuolitetuksi.

Kun viittaat läheisiin ihmissuhteisiin, käytä sukupuolineutraaleja ilmaisuja: puoliso, kumppani, vanhempi tai lapsi.

Suomen ”hän” on sukupuolineutraali. Jos puhut ruotsia tai englantia, käytä sukupuoleltaan ei-binääreistä ihmisistä kuten muunsukupuolisista pronominia ”hen” tai ”they”, jos potilas näin toivoo. 

Ei-binäärinen on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei sovi kaksinapaiseen nainen-miesjakoon.

2. Älä oleta

Ihmisen kokemusta sukupuolestaan ei voi aina päätellä ulkoisen olemuksen tai sosiaalisen roolin perusteella.

Biologinen ja juridinen sukupuoli, sosiaalinen sukupuolirooli, sukupuolen ilmaiseminen ja sisäinen kokemus omasta sukupuolesta eli sukupuoli-identiteetti eivät välttämättä ole yhtenevät.

3. Kirjaa tilanteen mukaan

Tunnista tilanteet, joissa sukupuolella ei ole kliinistä merkitystä. Käytä ­kirjatessasi ilmaisuja ”potilas”, ”asiakas” tai ”henkilö”. Voit määritellä myös iän tai ammatin avulla: ”45-vuotias kaivinkoneenkuljet-
taja”.

Kun sukupuolella on kliinistä merkitystä, käytä ilmaisuja: ”Syntymässä määritetty sukupuoli on tyttö/poika” ja ”Kokemus omasta sukupuolesta on nainen/mies/muu/ei tietoa”.

Joskus voi lääketieteellisestä syystä olla tarpeen kirjata myös mahdolliset sukupuolenkorjaushoidot. Diagnoosi ja hoito voivat edellyttää tietoa esimerkiksi siitä, ovatko potilaan sukurauhaset ja sukuelimet tallella ja onko käytössä veritulppariskiä lisäävää hormonilääkitystä.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

4. Huomioi kehon yksilöllisyys

Jos syntymässä määritelty sukupuoli on potilaan hoidolle olennainen tieto, se pitää ottaa huomioon lääketieteellisten tosiasioiden vuoksi. 

Esimerkiksi päivystyksessä vatsakipua arvioitaessa lääkärin pitää tietää, onko potilaalla kohtu ja munasarjat. Terveydenhuollossa on myös varauduttava siihen, että mieheksi väestörekisterissä merkitty henkilö voi olla raskaana ja synnyttää.

Osalla ihmisistä on kehollista intersukupuolisuutta. Heillä voi olla synnynnäisesti sekä mies- että naistyypillisiä kehonpiirteitä.

5. Hyödynnä asiantuntijoita

Seta ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoavat konsultaatiota ja koulutusta sukupuolen ja perhemuotojen moninaisuudesta.  

Lähde: Duodecim 15/2023

Asiantuntijana Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.