Pitääkö arkipyhäkorvaus maksaa, vaikka en olisi työssä?

Kuvateksti
Hammaslääkäreiden työehtosopimuksen mukaan arkipyhä on palkallinen vapaa myös tuntipalkkalaiselle. Kuva: Jussi Tuokkola

Työskentelen yksityisen hammaslääkärin vastaanotolla tuntipalkkaisena. Miksi en saa korvausta arkipyhiltä, jos olen viikon muut päivät vuosilomalla?

Työnantajasi toimii väärin, sillä hammaslääkäreiden työehtosopimuksen mukaan arkipyhä on palkallinen vapaa myös tuntipalkkalaiselle. Kokoaikatyötä tekevälle tuntipalkkalaiselle maksetaan vapaana pidetystä arkipyhästä 8 tunnin yksinkertainen tuntipalkka. Toisin sanoen: työntekijä, jonka säännöllinen työaika viikossa on 37 tuntia 55 minuuttia, saa arkipyhäviikolla palkan 37 tunnista 55 minuutista, vaikka ei olisikaan arkipyhänä töissä.

Arkipyhät ovat ylimääräisiä vapaapäiviä, jos ne on mahdollista järjestää vapaaksi. Jos arkipyhänä työskentelee, saa vastaavan kokonaisen vapaapäivän saman viikon tai työaikajakson kulues­sa, elleivät työntekijä ja työn­antaja sovi ajankohdasta toisin. Arkipyhänä tehdystä työstä saa myös 100 prosentilla korotetun palkan

Jos kyseessä on osa-aikainen työ­sopimus, arkipyhä alentaa viikon säännöllistä työaikaa työpäivän pituuden verran. Jos työpäivä vaihtelee, pitää laskea keskimääräinen työaika viidelle arkipäivälle.

Julkaistu Tehy-lehdessä 8/2018