1939–1940
Talvisodan aikana terveyssisaria ei kouluteta riittävästi. 700 000 suomalaista joutuu pakenemaan kodeistaan.
Terveyssisar Birgit Nieminen opiskelee Rockefeller-stipendiaattina Toronton yliopistossa Kanadassa. Siellä hän suunnittelee uusimuotoisen terveyssisarkoulutuksen Suomeen. Opetusta aletaan järjestää Oulussa. Opetuksessa ovat mukana myös silloiset kansainväliset aatteet yksilön, perheen ja yhteiskunnan merkityksestä terveydenhoidossa. Terveyssisarkoulutuksen kautta uusia ideoita saadaan myös sairaanhoitajakoulutukseen.
Ensimmäinen terveyssisartyön opetusaluekokeilu järjestetään Helsingin Malmilla Rockefeller-säätiön tuella. Perusterveydenhuolto kohentuu Malmin alueella huomattavasti.
Rockefeller-säätiö tukee Suomen terveydenhuollon kehittymistä rahoittamalla oppilaitoksia, kouluttamalla lääkäreitä ja myöntämällä stipendejä Yhdysvalloissa opiskelua varten. Noin 40 suomalaista sairaanhoitajaa ja terveyssisarta opiskelee yliopistoissa Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa 1920–1940-luvuilla.
1940-luku
Kun talvisota päättyy, noin 420 000 henkeä haluaa muuttaa takaisin palautetuille alueille. Ongelmaksi muodostuu terveydenhuollon järjestäminen. Riisitauti on yleinen.
Lääkintähallitus ja Suomen Huolto laativat suunnitelman siviiliväestön terveyden- ja sairaanhoidon järjestämiseksi. Terveyssisaret työskentelevät kiertävissä lasten- ja äitiysneuvoloissa ja ehkäisevät kulkutautivaaraa. Kulkutaudit eivät juuri riehu, mutta ongelmia aiheuttavat kurkkumätä ja syöpäläiset.
Terveyssisarkoulutus alkaa Oulussa ja Porissa, koska terveyssisarista on pulaa syrjäseuduilla. Viipurin sairaanhoitajakoulun toiminta jatkuu Porissa vuodet 1945–1947. Viipurin ja Porin erikoisuutena on harjoittelu neuvoloissa.
Penisilliini tulee käyttöön ensin injektiona, mikä lisää terveyssisarten työtä. Terveyssisarilla saattaa kulua kuukausia ilman yhtään vapaapäivää, ja työpäivät ovat pitkiä.
1940
Terveyssisarten koulutus pitenee kuudesta kuukaudesta yhdeksään kuukauteen.
1941
Tuberkuloosilta suojaavaa Calmette- eli BCG-rokotetta aletaan antaa Suomessa. Rokote saadaan kymmenen ensimmäisen vuoden aikana lahjaksi Ruotsista. Rokote, taudin varhainen toteaminen ja uudet lääkkeet vähentävät sairautta nopeasti.
1943
Vähävaraisille perheille myönnettävä perhelisä alkaa parantaa elinoloja.
Kurkkumätärokote otetaan käyttöön. Kahden seuraavan vuoden aikana rokotetaan yli 360 000 lasta.
1944
Ensimmäinen terveyssisarlaki. Sen mukaan terveyssisar kohottaa kansanterveyttä ja ehkäisee tauteja lääkärin apuna. Tarpeeksi määritellään yksi terveyssisar 4 000:ta asukasta kohti.
Laki kunnallisista äitiys- ja lastenneuvoloista. Kouluterveydenhuolto tulee pakolliseksi.
1945
Valtion virallinen komitea pyrkii lyhentämään sairaanhoitajakoulutusta ja madaltamaan sen tasoa, mikä vaikuttaisi myös terveydenhoitajakoulutukseen. Pyrkimys toistuu vuonna 1954. Venny Snellman, Tyyne Luoma, Aino Durchman, Irja Pohjala ja Birgit Nieminen ovat sairaanhoitajien ja terveyssisarten voimahahmoja, jotka onnistuvat estämään koulutuksen alasajon.
1948
Lapsilisälaki. Valtion tuen piiriin tulee 1,2 miljoonaa lasta, mikä tekee laista yhden suurimmista sosiaalisista uudistuksista Suomessa. Tuki maksetaan äidille. Väestöliitto korostaa terveyden edistämistä ja kehottaa käyttämään rahaa esimerkiksi lasten lämpimiin vaatteisiin.
Ruotsinkielinen Helsingin Svenska sjuksköterske-hälsosysterskola perustetaan. Koulutukseen sisältyy myös kätilökoulutus.