Nepal ja Filippiinit: Koronavuodet koetelleet terveysalan työntekijöitä

Nepalin terveysalan vapaaehtoistyöntekijät ponnistelevat muuttaakseen työsuhteensa virallisiksi. Filippiiniläiset yksityisen sektorin sairaanhoitajat yrittävät kuroa umpeen julkiseen sektoriin syntynyttä palkkaeroa.

Kuvateksti
Julkisen alan maailmanjärjestön PSI:n järjestämiskoulutukseen Bangkokissa osallistui nelisenkymmentä ay-aktiivia eri puolilta Etelä- ja Kaakkois-Aasiaa.
Kuva: Stoorishoppi

Nepalissa perusterveydenhoitoa pyörittää 52 000 yhteisön vapaaehtoista terveystyöntekijää. He jakavat lääkkeitä ja antavat rokotuksia, neuvovat odottavia äitejä ja punnitsevat vastasyntyneitä sekä kulkevat maa- ja vuoristoseuduilla talosta taloon huolehtien terveysasioista. Heidän palvelujaan käyttää noin 90 prosenttia koko maan väestöstä.

Terveyssisaret – joiksi heitä Nepalissa kutsutaan - ovat perinteisesti kunnioitettuja yhteisöissään, mutta työskennellessään korona-aikana etulinjassa, heitä alettiin pitää taudinkantajina.

”Meitä ja meidän perheitämme hyljeksittiin. Lapsemme eivät saaneet leikkiä toisten lasten kanssa”, pahoittelee terveysalan vapaaehtoistyöntekijä Gita Devi Thing Poudel.

Terveysalan vapaaehtoistyöntekijät olivat kovilla sekä henkisesti että fyysisesti. He työskentelivät vaarallisissa olosuhteissa, sillä heille ei tarjottu minkäänlaisia suojavarusteita, vaan he joutuivat ostamaan ne itse. Tilanne oli kohtuuton, sillä he kuitenkin vastasivat muun muassa tuhansien ulkomailta palaavien siirtotyöläisten vastaanottamisesta takaisin yhteisöihinsä.

”Terveystyöntekijöistä lähes puolet saikin koronatartunnan. Tilanne on kuitenkin kääntynyt paremmaksi ja kunniamme on palautettu”, vakuuttaa terveysalan vapaaehtoistyöntekijä Rita Bhuel.

Nepalilaiset terveysalan vapaaehtoistyöntekijät PSI:n kokouksessa

Gita Devi Thing Poudel ja Rita Bhuel johtavat Nepalin terveysvapaaehtoisten järjestöjä NEVA:a ja HEVON:ia.

Palkallisia työsuhteita Nepalin terveysalalle

Nepalissa yhteisön nämä terveysalan työntekijät eivät ole virallisessa työsuhteessa vaan he ovat vapaaehtoisia, joille maksetaan kuukaudessa noin 85 euron kulukorvaus.

Tehy on mukana solidaarisuusjärjestö SASK:n hankeessa, jonka tavoitteena on virallistaa näiden työntekijöiden asema ja muuttaa epäviralliset työsuhteet virallisiksi.

“Olemme hankkeessa tukemassa, että terveystyöntekijät saisivat ihmisarvoista palkkaa, säännellyt työehdot ja riittävän ammatillisen koulutuksen”, Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi korostaa.

Tällä hetkellä terveysalan vapaaehtoistyöntekijät saavat pintapuolisen 18 päivän koulutuksen.

Gita ja Rita ovat kiitollisia hanketuesta, jonka avulla he ovat järjestäneet muun muassa koulutusta. Yksi vaikuttavimmista koulutuksista oli työntekijöiden henkiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyvä koulutus, joka sai suuren suosion.

Hanketta toteuttavat Nepalin terveysvapaaehtoisten järjestöt NEVA ja HEVON.

”Tavoitteen saavuttaminen on kiinni itsestämme. Olemme esimerkiksi muuttamassa järjestöjemme nimet terveysvapaaehtoisista terveystyöntekijöiksi.”

Palkkataisto Filippiineillä jatkuu

”Korona-aikana jo ennestään alipalkatut ja ylityöllistetyt sairaanhoitajat ovat irtisanoutuneet lähteäkseen ulkomaille töihin. Tämä on johtanut siihen, että hallitus on rajoittanut ulkomaille lähtevien sairaanhoitajien määrää”, kertoo Ferdinand Gan yksityisen terveysalan liitosta AFW:stä.

Journal of Global Healthissä 23. toukokuuta 2022 julkaistun artikkelin mukaan kaiken kaikkiaan noin 40 prosenttia yksityissairaaloiden sairaanhoitajista on eronnut koronapandemian alkamisen jälkeen.

”Syynä on alhaiset palkat. Ne eivät millään riitä kattamaan elinkustannuksia”, sanoo Rene Capito AFW:stä.

Filippiiniläiset ay-aktiivit PSI:n kokous Bangkok

Ferdinand Gan ja Rene Capito AFW:stä ovat pitkään olleet mukana Tehyn hankkeessa Filippiineillä.

Julkisissa sairaaloissa työskentelevien sairaanhoitajien aloituspalkka on noin 590 euroa kuukaudessa, kun taas yksityisissä sairaaloissa se saattaa olla vain 140 euroa. Samaan aikaan esimerkiksi Metro Manilassa arvioidut elinkustannukset ovat noin 890 euroa.

Tehy on pitkään tukenut Filippiinien terveysalan ammattiliittojen toimintaa. Yhtenä tavoitteena on ollut sairaanhoitajien aloituspalkkojen korottaminen. Tavoite on saavutettu julkisella sektorilla, mutta yksityisellä sektorilla työ on vielä käynnissä.

”Lakiehdotus julkisen ja yksityisen sektorin työehtojen yhdenmukaistamisesta on hyväksytty jo senaatin alahuoneessa, mutta presidentinvaalien takia käsittely ylähuoneessa on viivästynyt”, kertoo PSI:n Kaakkois-Aasian aluesihteeri Ian Mariano.

Mariano arvioi, että lakiehdotus saadaan läpi ylähuoneessa ja presidentin hyväksyntä siihen parin seuraavan vuoden aikana.

Teksti: Tanja Harjuniemi

Lue lisää:

https://www.sask.fi/hankkeet/