Etelä-Savon alijäämä on noin 50 miljoonaa. Miten se katetaan?
”Ei mitenkään, sillä rahoitusmallissa on valuvika”, Santeri Seppälä vastaa.
”Kyse ei ole siitä, että olisimme tuhlanneet 50 miljoonaa. Emme alun perinkään saaneet lähimainkaan sitä rahamäärä, jolla kaksi sairaanhoitopiiriä ja yksi kuntayhtymä toimivat.”
Valtio antoi esimerkiksi koronapotilaiden hoitoon lisää rahaa, mutta sitä ei ole otettu huomioon rahoituksessa, vaikka korona työllistää edelleen.
”Tällä hetkellä koronapotilaita on Etelä-Savossa hoidossa enemmän kuin pandemia-aikana.”
Alijäämän kattaminen ei ole Seppälän mukaan mahdollista vain toimintaa sopeuttamalla.
”Henkilöstöä pitäisi vähentää tuhansilla, mikä ei ole mahdollista, kun potilasmäärä kasvaa. Tai sitten valtion pitää ryhtyä purkamaan lakisääteisiä palveluja.”
Mökillä puolet vuodesta
Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu väestön arvioituun palvelutarpeeseen sekä laskennallisiin kriteereihin, joita ovat esimerkiksi asukasmäärä, sairastavuus, väestön ikärakenne ja sosioekonomiset tekijät.
Malli perustuu kuntien vuoden 2022 yhteenlaskettuihin sote- ja pelastuslaitoksen kustannuksiin, jotka olivat 21,9 miljardia. Vuonna 2023 rahoitus on ollut 22,5 miljardia ja ensi vuodeksi hyvinvointialueet saavat 24,1 miljardia. Yhtä suomalaista kohden laskettuna ensi vuoden rahoitus on 4 325 euroa. Rahoitusmalli pysyy ennallaan ainakin vuoteen 2025 asti.
Etelä-Savossa asuu vakituisesti 130 000 ihmistä, mutta kesällä asukkaita on vähintään tuplat eli noin 270 000. Etelä-Savossa on eniten mökkejä koko Suomessa, ja Santeri Seppälän mukaan niiden asukkaat viihtyvät mökillä jopa puolet vuodesta. Rahoitusmalli ei huomioi vapaa-ajan asumista.
Mökkiläisten ikärakenne vastaa Suomen ikärakennetta eli painottuu iäkkääseen väestöön.
”Kesällä päivystyksessä oli päiviä, jolloin potilaina oli enemmän espoolaisia kuin mikkeliläisiä.”
Henkilöstöpulan ohella Etelä-Savon ongelma on väestörakenne. Yli 75-vuotiaiden määrä on maan suurin, ja työikäisen väestön osuus on maan pienin.
”Työikäisiä pitäisi saada tänne lisää”, sanoo pääluottamusmies Juhani Tuominen.
Santeri Seppälä puhuu Etelä-Savosta löytyvän elämänlaadun puolesta. Hän toivoo myös Filippiineiltä rekrytoitujen työntekijöiden arvostavan tilaa ja avaruutta ja jäävän maakuntaan.
”Moni heistä on työskennellyt esimerkiksi Dubaissa. Täällä on uudenlainen elämäntapa.”
Jutun lähteenä käytetty: Tiedosta arviointiin – tavoitteena paremmat palvelut, Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen Suomessa, Valtakunnallinen asiantuntija-arvio, THL 42/2023. Hyvinvointialueet 300 päivää – onnistumiset ja haasteet, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Stas ry:n seminaari 2.11.2023. Valtiovarainministeriön taustatilaisuus hyvinvointialueiden rahoituksesta, taloudesta ja ohjauksesta 25.10.2023.