Lomautettu sosionomi sai uuden työn, mutta mieltä painaa huoli vanhoista asiakkaista

Yhden se laittaa tekemään töitä jaksamisensa äärirajoilla. Toiselta se vei työn ja tulot. Koronavirus vaikuttaa tuhansiin muihinkin tehyläisiin kuin etulinjassa hoitotyötä tekeviin.

Kuvateksti
Lomautus sai Kari Lottosen miettimään koulutuksensa päivittämistä lähihoitajaksi. Kuva: Pasi Leino

Kuudelta ylös, seitsemäksi kehitysvammaisten asumisyksikköön. Sosiaaliohjaaja, Valviran laillistama sosionomi Kari Lottonen aloittaa työpäivänsä herättelemällä asiakkaansa uuteen aamuun. Hän huolehtii asiakkaiden lääkkeistä ja aamutoimista, lähettää heidät ja menee sitten itse perässä Salon työ- ja toimintakeskukseen – omaan työpisteeseensä. Tai meni ennen.

Maaliskuun 19. päivänä Karin aamurutiinit muuttuivat. Toimintakeskus suljettiin, ja kuusi päivää myöhemmin Kari lomautettiin – ensimmäisen kerran 30-vuotisen työuransa aikana. Seuraavina aamuina Kari heräsi huolestuneena: korona tai ei, sosiaalialan asiakkaat tarvitsevat apua.

– Osa asiakkaistani asuu yksin. En tiennyt, missä he olivat ja mitä he tekivät.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Työvalmentajana Kari oli etsinyt työpaikkoja vajaatyökykyisille, valmentanut heitä töihin ja toiminut linkkinä työntekijän ja työnantajan välillä.

– Luottamuksen rakentaminen työsuhteen osapuolten välille vie aikaa. Korona saattoi aiheuttaa särön tähän suhteeseen.

Kari ei saanut valmistella asiakkaitaan tulevaan. Koko lomautusprosessi oli ohi kolmessa vartissa. Karin 34 asiakkaasta oli tullut lista nimiä, jotka hän ojensi esimiehelleen.

Oma toimeentulo huoletti, ja siksi Kari soitteli pankkeihin ja kysyi mahdollisesta lainasta. Hän laskeskeli, että säästöt riittävät parin, kolmen kuukauden välttämättömiin menoihin. Sen jälkeen hänen pitäisi hakea apua yhteiskunnalta.

– Oli turhauttavaa istua kotona toimettomana, kun varsinkin vanhustenhuollossa on huutava pula työntekijöistä. Olin valmis tekemään mitä tahansa työtä.

Kari puhui puhelimessa moneen kertaan esimiehensä kanssa. Esimies tietää, että Karilla on sosionomin koulutuksen lisäksi vajaamielishoitajan koulutus ja työkokemusta vanhustenhuollosta. Miehen ensiaputaidot ja lääkehuollon luvat ovat kunnossa. Esimies välitti Karin tiedot vanhustenhuollon vastaavalle. Karille hän kertoi, että vanhustenhuollosta otetaan tarvittaessa yhteyttä.

Keskustelut esimiehen kanssa herättivät Karissa toivon. Mutta kun puhelua vanhustenhuollosta ei kuulunut, toivo oli tiukassa.

– Silloin tsemppasin itseäni ajattelemalla, ettei huono tilanne johdu minusta. Lähdin metsään juoksulenkille ja annoin pään puhdistua.

Kun Kari oli ollut lomautettuna kolme viikkoa, kaupungin kotihoidosta soitettiin. Siellä tarvittiin työntekijää.

– Ehdin olla kotihoidossa reilu pari tuntia työssä, kunnes sain siirron tuttuun toimintakeskukseen. Siellä kokoontuvista ryhmistä yksi muuttaa, ja paikalle tarvittiin muuttoapua.

Työt jatkuvat muuton jälkeen, sillä silloin Kari siirtyy ennestään tuttuun kehitysvammaisten asumisyksikköön. Nyt uutta on vuorotyö, viriketoiminta ja asiakkaiden perushoitoon osallistuminen.

– Olen onnellinen ja kiitollinen työstäni. Aktiivisuuteni palkittiin, ja kovan onnen kevät kääntyi osaltani hyväksi.

Huoli omista vanhoista asiakkaista varjostaa Karin mieltä. Osa heistä ja heidän läheisistään on viestitellyt Karille.

– Osasta en ole kuullut mitään. Toivon, ettei hiljaisuus enteile pahaa.

Lomautus sai Karin miettimään omaa alavalintaa uudelleen. Vaikka oma työtilanne on nyt hyvä, kukaan ei tiedä tulevaisuudesta.

– Valitsin aikoinaan sosiaalialan osittain siksi, että pidin sitä työllistymisen kannalta turvallisena vaihtoehtona. Korona muutti varman epävarmaksi.

Luotin siihen, että työpanostani tarvitaan vielä.

Karin työpaikalla hoitajanimikkeellä työskentelevien työ jatkui asumisyksiköissä. Avustajat ja ohjaajat lomautettiin toistaiseksi, vaikka asumisyksikössä työskentelevien henkilöiden toimenkuva on lähes sama.

Kari otti selvää koulutuksensa päivittämisestä. Hän saattaisi päästä lähihoitajaopinnoissa pitkälle pelkällä näyttökokeella.

– Vaikka minut lomautettiin, en lamaantunut. Luotin siihen, että työpanostani tarvitaan vielä.

Teksti Virve Järvinen

Lue lisää:

Yrittäjän kovan onnen kevät: korona karkotti suuhygienistin asiakkaat

Hikisiä työvuoroja, aavemaisia kouluja, pimeitä mikroskooppeja – kuvat kertovat tehyläisten korona-arjesta

Tehy neuvoo lomautettuja

  • Mitä teen, jos minut lomautetaan? Lomauttaminen tarkoittaa, että työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät väliaikaisesti, mutta työsuhde pysyy muutoin voimassa. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi te-toimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Lomautuksen ajalta voit hakea ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa työttömyyskassasta tai työttömyysturvaa Kelasta. Jos lomautusaika muuttuu tai työsuhteesi päättyy, ilmoita siitä heti te-toimistoon.
  • Voiko työnantaja kutsua minut töihin kesken lomautuksen? Työnantajalla on oikeus kutsua lomautettu työntekijä töihin, mutta siitä on ilmoitettava seitsemän päivää ennen töiden alkamista, elleivät työntekijä ja työnantaja sovi toisin. Jos työntekijä on ottanut vastaan toisen työn lomautuksen ajaksi, hän voi irtisanoa sen viiden päivän ilmoitusajalla.
  • Voinko irtisanoutua lomautuksen aikana? Saat irtisanoa työsopimuksesi ilman irtisanomisaikaa. Irtisanoutumisoikeus koskee myös osa-aikaisesti lomautettuja. Jos tiedät lomautuksen päättymisajan, et kuitenkaan voi irtisanoutua lomautuksen päättymistä edeltävän seitsemän päivän aikana.
  • Peruuntuuko vuosilomani lomautuksen vuoksi? Vahvistettu vuosiloma ei peruunnu lomautuksen vuoksi. Työnantajan on lomautuksesta huolimatta annettava vuosiloma lomakaudella (kesälomakausi 2.5.–30.9.). Loman ajalta maksetaan vuosilomapalkka.

Lisää neuvoja lomautetulle: tehy.fi/korona