Lastenhoitajat ulkona joka säällä – vaaterahalle olisi kipeä tarve

Päiväkodeissa ollaan ulkona säällä kuin säällä. Työntekijät kustantavat ulkoiluvaatteensa pääasiassa itse. Tähän tahdotaan muutos.

Kuvateksti
Vaaterahan saamisessa on kirjavat käytännöt. Monelta työpaikalta se on poistunut. Kuva: iStock

”Ruokaa, räkää, kyyneliä ja kuraa. Vaatteet pitää pestä joka päivä”, perustelee lastenhoitaja Tehyn selvityksessä.

Varhaiskasvatuksessa työskentelevät tehyläiset kaipaavat vaaterahaa. Sen saaminen on yksi kevään työehtosopimusneuvottelujen tavoite.

Työvaatteet likaantuvat ja lähes jokapäiväinen pesu kuluttaa vaatteita. Housunpolvet saavat kyytiä, kun iso osa työajasta kuluu lasten tasolla lattialla leikkien.

– Toive nousee jäsenkunnasta aika ajoin. Päiväkodeissa ollaan ulkona joka säällä. Palkka on mitä on, ja ulkoiluvaatteet eri vuodenajoille ovat iso rahareikä, toteaa Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen.

Vastauksissa mainitaan usein hyvien kenkien tarpeellisuus. Laadukkaat ja lämpimät ulkoiluvaatteet ovat tarpeen, kun ulkona ollaan töissä tunteja. Osa hankkii myös luistimet ja sukset omalla kustannuksellaan.

Vaaterahan saamisessa on kirjavat käytännöt. Työnantaja maksaa sitä noin kahdeksalle prosentille kyselyyn vastanneista. Tyypillinen on 50–100 euron kerran vuodessa maksettava korvaus. Jotkut saavat 6 euroa kuukausittain. Eräs metsäryhmässä työskentelevä kertoo saaneensa 500 euron vaaterahan.

Kyselyn mukaan vaateraha on väistyvä trendi – 15 prosenttia vastanneista sanoo saaneensa sitä joskus, mutta etu on sittemmin poistunut. Valtaosalle ei makseta mitään.

Varsinkin alle 3-vuotiaiden ryhmässä työskentelevien vaatteet ovat koetuksella, sillä vaatteita pitää pestä jo hygieniasyistä. Jotkut työnantajat käyttävät vuokratyövaatteita ja maksavat myös niiden pesetyksen.

Useampi vastaaja mainitsee, että monella miesvaltaisella alalla kuten rakennuksilla, työnantaja kustantaa ulkovaatteet. Myös esimerkiksi sairaaloissa vallitseva käytäntö on, että työnantaja huolehtii työvaatteista.

Muutama vastaaja on yrittänyt saada verovähennystä työvaatteiden hankinnasta, mutta se ei ole onnistunut.

Verottaja ohjeistaa, että vähennyksen voi saada, jos työpukua ei voi käyttää muuten kuin työtehtävissä. Esimerkkinä mainitaan sotilaan, poliisin tai papin virkapuvut ja esiintyvän taiteilijan tavanomaisesta poikkeavat, rajoitettuun käyttöön tarkoitetut esiintymisasut. Suojavaatteiden hankkimismenot sekä pesemiskulut ovat vähennyskelpoisia, jos työ on vaatetusta kuluttavaa tai erityisen likaista.

Tehyn selvitykseen vastasi yli 1 400 jäsentä.