Monen ammattilaisen voimin
Palovammapotilaan paranemisessa auttaa moniammatillinen tiimi. Kuntoutus alkaa jo tehohoitovaiheessa.
”Arpi on meille se isoin työmaa”, sanoo toimintaterapeutti Anna Mauno.
Kolmannen asteen palovamman tai syvän toisen asteen palovamman saanut potilas tarvitsee yleensä yhden tai useamman leikkauksen. Leikkauksessa kaikki kuollut kudos poistetaan. Potilas tarvitsee aina ihonsiirteitä omasta ihosta. Tilapäisenä ihon korvikkeena käytetään joskus luovutettua ihoa tai keinotekoista ihon korviketta. Arpia jää tavallisesti useita. Arvet tarvitsevat hoitoa, sillä ne saattavat kiristää ja vaikuttaa liikelaajuuksiin. Arvet voivat myös kutista ja haavautua.
Kun palovammahaava on parantunut, voidaan käyttää mittojen mukaan tehtyä yksilöllistä painevaatetta, kertoo toimintaterapeutti Salla Havisalmi. Painevaate estää arpien liikakasvua, ylläpitää ihon kosteutta ja joustavuutta, madaltaa arpia, vähentää kutinaa ja nopeuttaa arven kypsymistä. Vaatetta käytetään vuosi tai kaksikin, ja se otetaan pois vain pesun ja rasvauksen ajaksi.
Paranemisen jälkeenkään uusi iho ei jousta kuten ennen, ja se menee herkemmin rikki. Ihoa pitää rasvata usein, ja se on suojattava hyvin auringolta.
Toimintaterapeutit miettivät kuntoutuksen tavoitteita ja apuvälineiden tarvetta yksilöllisesti jokaisen potilaan kanssa. Jos esimerkiksi potilaan kasvot ovat palaneet, suuta voidaan joutua venyttämään entisiin mittoihinsa yksilöllisen apuvälineen avulla, jotta syöminen onnistuisi muutenkin kuin pikkulusikalla.
Palovammakeskuksessa on myös potilaille tarkoitettu kuntosali. Palovammapotilaan kuntoutus on pitkä prosessi, ja varsinkin alkuvaiheessa fysioterapiaa tehdään usein parityönä, kertoo fysioterapeutti Tuulia Suojalehto.
”Siitä on tutkitusti hyötyä, että potilas kohtaa toistuvasti saman ammattilaisen.”
Kuntosalin nurkassa on pleikkari, jota lapsipotilaat voivat tulla pelaamaan myös ilta-aikaan.
Moniammatilliseen tiimiin kuuluvat myös psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä ja sairaalapastori. Palovammalääkärit ovat plastiikkakirurgeja, jotka ovat erikoistuneet palovammapotilaiden hoitoon. Myös sairaalavalokuvaaja käy usein palovammakeskuksessa, sillä paranemista seurataan kuvien avulla.
Persoona löytyy
Vakava palovamma mullistaa koko elämän. Sari Ilmarisesta työn vaikeimpia hetkiä on ollut kertoa vakavasta vammasta omaisille. Antoisinta on nähdä potilaan toipuminen.
”Monet ovat meillä hoidossa kuukausia ja käyvät sen jälkeen vielä kotoa käsin poliklinikalla. Tehovaiheessa potilas voi olla aika lailla poissa pelistä, mutta on palkitsevaa, kun hänen persoonansa alkaa tulla esiin.”