Romanit ovat usein hyvin uskonnollisia. Sairaalapappi voi olla vakavasti sairaalle tärkeä vieras. Omaiset haluavat usein osallistua hoitajien kanssa vainajanlaittoon.
Vanhojen kunnioitus
Jos osastolla on useampi romani, on hyvä kysyä nuoremmalta, miten toimitaan. Nuorempaa ja vanhempaa potilasta ei saa kysymättä laittaa samaan huoneeseen.
Sairaalahoitoon joutuessaan moni romani lakaisee kulttuurinormit hetkeksi maton alle ja pyrkii ratkaisemaan yhteentörmäykset luovasti. Ammattilaiset voivat helpottaa romaneille hankalia tilanteita monin pienin keinoin.
Osa vanhemmista romaneista ei osaa lukea tai lukutaito on heikko. Asia voi olla arka. Sairaalasta kotiin lähtevälle tulisi kertoa selkeästi hoito-ohjeet ja lääkkeiden annostelut.
Intiimit asiat
Käsitteiden puhdas–likainen ja kunnia–häpeä sisältö on romaneille laajempi kuin pääväestölle. Häpeäminen on romanikulttuurissa synonyymi sanalle kunnioittaminen.
Häpeämisellä tarkoitetaan siveellisyyttä, pidättyvää käytöstä, johon kuuluu oikea pukeutuminen, puhtaus ja sopimattomien puheenaiheiden välttäminen.
Kulttuurin pohja on ihmisruumiin hierarkia – puhdas yläosa ja epäpuhdas alaosa. Käsitys heijastuu kaikkeen: vaatetukseen, tiloihin ja esineisiin.
Suoraan tai välillisesti alastomuuteen tai seksuaalisuuteen liittyvät asiat koetaan kiusallisiksi. Niistä ei haluta puhua varsinkaan muiden romanien kuullen. Tällaisia ovat syntymä, pienen lapsen ikä, äitiysloma, alusvaatteet, terveyssiteet ja ehkäisy sekä kehon toimintaan liittyvät asiat kuten vatsan toiminta.
Hoitotoimenpiteiden ajaksi on hyvä pyytää vieraita poistumaan.
Sairaalavaatteet
Romanit pitävät sairaalavaatteita usein epämiellyttävinä, etenkin naiset. Potilas voi tuntea olevansa vieraissa vaatteissa alasti ja kokea vaatteet konkreettisesta puhtaudesta huolimatta likaisiksi.
Vieraiden nähden potilas voi haluta olla kaulaan asti peitossa.
Lisää tietoa:
Mertsi Ärling: Romanit terveyspalveluiden käyttäjinä, romanipotilas vuodeosastolla -opas
Outi Honkala ja Annika Poikonen: Romanit hoitotyön asiakkaina
Romanien hyvinvointi -esitutkimus. THL 2014.