Keikkalaisen kolme tärkeintä sääntöä

Tunnista osaamisesi, kun aloitat uudessa työpaikassa.

Kuvateksti
Valtaosalla työpaikoista on hyvä perehdytysohjelma, mutta sen sisältöä ei käydä aina läpi. Kuva: Pasi Leino.

1. Sano, jos et osaa

Älä lähde kokeilemaan. Myönnä rohkeasti, jos teet jotakin ensi kertaa ja pyydä perehdytystä. Ammattihenkilön on muistettava, että potilasturvallisuus ennen kaikkea.

2. Perehdy ohjeisiin

Turvallinen lääkehoitosuunnitelma, HaiPro-ilmoitus, ohjeet väkivaltatilanteeseen, työpaikan päihdeohjelma... Tutustu ohjeisiin, jotta osaat toimia oikein hätätilanteessa.

Työntekijän lähin esimies vastaa perehdyttämisen ja opastuksen suunnittelusta, toteuttamisesta ja valvonnasta. Hän voi toki delegoida perehdyttämiseen ja opastukseen liittyviä tehtäviä muille työntekijöille, mutta vastuu säilyy johdolla ja esimiehellä.

Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä uskoo, että valtaosalla työpaikoista on nykyään hyvä perehdytysohjelma. Ongelma on pikemminkin se, ettei sen sisältöä käydä tulokkaan kanssa systemaattisesti läpi.

3. Huolehdi jaksamisestasi

Keikkalaiselle ei tehdä kaikissa työpaikoissa työhöntulotarkastusta, mutta muuten lakisääteinen työterveyshuolto koskee sijaistakin.

Tunne työvuoroja koskevat oikeutesi ja velvollisuutesi, ettet aja itseäsi piippuun. Vaikka pitkät vapaat houkuttelisivat, vuoroja ei silti kannata suunnitella liian tiuhaan. Palautumaan pitäisi pystyä työvuorojen välilläkin.

Tehyn Työelämä­oppaassa on paljon tietoa muun muassa työsuhteen alkamisesta, palkasta ja työsuojelusta.

Julkaistu Tehy-lehdessä 10/2016