Kati Jetsu: Jokaisen pitää pystyä elättämään työllä perheensä

Tehylle valitaan marraskuussa uusi puheenjohtaja. Tehy-lehti haastattelee kaikki ehdokkaat.

Kuvateksti
Kati Jetsu on vasemmiston ja sitoutumattomien ehdokas Tehyn puheenjohtajaksi. Kuva Kirsi Tuura.

1. Kati Jetsu, miksi liityit aikoinaan Tehyyn?

Kun äitini oli perustamassa tätä järjestöä, niin eipä siinä muuta ajatusta ollut, vastavalmistuneelle hoitotyön ammattilaiselle.  Totta kai ammattiliittoon kuulutaan. Yhtä lailla kuin kuulutaan omaan ammatilliseen yhteistyöjäsenjärjestöön.

2. Miten käy suomalaisen sopimuskulttuurin?

Sopimuskulttuurin käy hyvin, mutta meidän on pidettävä siitä huolta. Viimeinkin­ koko ay-liike on heräämässä siihen, että meitä on poljettu riittävästi maahan. Sopimuskulttuurin puolustaminen vaatii meiltä raakaa työtä.

Vaikka näin on sanottu monta kertaa aikaisemminkin, nyt on oman sopimuksen aika. Jos edellinen suuri uudistus oli Suomessa tsaarin vallan aikaan ja seuraava on sote-uudistus, niin tämä on meidän hetkemme. Tappelemalla näitä on ennenkin tehty. Oman sopimuksen avulla voisimme vaikuttaa asioihimme aidosti – ilman, että muut olisivat sanelemassa, että ei noille.

Paikallinen sopiminen toimii, kun sanelupolitiikan sijaan sovitaan oikeasti yhdessä työnantajan kanssa. Pienillä työpaikoilla se onnistuu valitettavan harvoin.

3. Ennusta, miten sote etenee.

Jos järki voittaa, sotesta tulee maakuntavetoinen. Lopputulos on hyvä, kun alan asiantuntijat tekevät uudistusta itse. Pelkästään ylhäältä johdetusti tehdään vain virheitä, joita korjataan seuraavat vuosikymmenet.

Ehdotettu valinnanvapaus ei ole hyvä. Sen osoittavat kokemukset muista Pohjoismaista: on tullut konkursseja ja potilaat ovat saaneet huonoa hoitoa. Samalla terveyserot ovat kasvaneet rikkaiden ja köyhien kansanosien välillä.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on säästetty koko minun 25-vuotisen ammattiurani ajan. Tämä on rapauttanut järjestelmää.

4. Kuinka Tehy säilyttää vahvuutensa?

Tehy on niin vahva kuin jokainen jäsen kokee järjestön olevan. Naisiin tämä maa on ennenkin nojannut ja naisiin se nojaa jatkossakin. En vähättele tällä tehyläisiä miehiä. Kun meillä on yhteisesti asetettu tavoite, jota kohti jääräpäisesti menemme, meillä ei ole mitään hätää.

Tehyä on yritetty heilutella viimeisen vuoden aikana, mutta seisomme tukevasti omilla jaloillamme jatkossakin.

5. Miksi olisit hyvä puheenjohtaja?

Edunvalvontajärjestön johtajan pitää tietää, mistä jäsenet puhuvat ja mitä kentällä tapahtuu. Samalla täytyy nähdä ympäröivään yhteiskuntaan. Tehyllä on äärettömän hyvä asiantuntijaorganisaatio, johon tukeutua. Itse olen työskennellyt pitkään asiantuntijoiden esimiehenä.

Olen sanavalmis ja esiintymiskykyinen enkä ujostele. Osaan kuunnella ja ottaa puheeksi. Neuvotteluosapuolen kanssa kätellään vasta, kun on saatu molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.

6. Mikä on Tehyn tärkein tavoite?

Jokaisen jäsenen hyvinvointi. Se tarkoittaa, että jokainen tehyläinen pystyy elättämään itsensä ja perheensä omalla työllään. Tähän asti tehyläisen leipä on ollut kapea, mutta pitkä. Uhkana on, että sote-uudistuksen myötä siitä tulee kapea ja pätkistä koostuva.

Tehyläiset rakentavat arvokkaalla työllään tätä yhteiskuntaa. Tällä työllä pitää pystyä tulemaan toimeen.

 

Kati Jetsu

  • Jyväskyläläinen apulaisosastonhoitaja ja sairaanhoitaja, 46 vuotta
  • Luottamustoimia: Tehyn hallituksen jäsen, STTK:n edustajiston jäsen, luottamusmies ja ammattiosaston hallituksen varajäsen
  • Päivätyö: Apulaisosastonhoitaja päivystys- ja infektio-osastolla Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä
  • Taustaryhmä: Vasemmisto ja sitoutumattomat
  • Kampanjasivu: tehynvasemmisto.yhdistysavain.fi

 

Lue muiden puheenjohtajaehdokkaiden haastattelut:

Pipsa Allén

Anna-Leena Brax

Marjut McLean

Millariikka Rytkönen

Puheenjohtajan valitsee Tehyn uusi valtuusto. Lähde ehdolle valtuustoon! Lue lisää täältä.