Kaiken takana on myös nainen

Työmarkkinaneuvottelut näyttäytyvät helposti pukumiesten keskinäisenä kädenvääntönä. Taustalta löytyy kuitenkin iso joukko asiantuntijanaisia.

Kuvateksti
STTK:n Katarina Murto, SAK:n Annika Rönni-Sällinen ja Akavan Maria Löfgren ovat työmarkkinakentän tehokolmikko. Kuva Liisa Takala

Työmarkkinajärjestöjä ja ay-liikettä syytetään usein keski-ikäisten miesten linnakkeiksi. Se ei ole ihme. Kameroiden edessä on yleensä rivi vakavia herroja tummissa puvuissaan. Tästä voi helposti syntyä sellainen mielikuva, että kaikesta päättää yksi ja sama ukkoporukka. 

Totuus on kuitenkin toinen. Ammattiyhdistysliikkeen ja työmarkkinajärjestöjen palveluksessa on paljon osaavia naisia, jotka vaikuttavat kyllä asioihin, mutta eivät näy julkisuudessa.

Hyviä esimerkkejä tästä ovat STTK:n edunvalvonnan, sopimustoiminnan ja työmarkkinapolitiikan johtaja Katarina Murto, SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen ja Akavan työelämäasioiden johtaja Maria Löfgren.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Kolmikko on ollut lähikuukausina tekemässä muun muassa kilpailukykysopimusta ja siihen liittyvää paikallisen sopimisen lainsäädäntöhanketta. Kaikilla kolmella on juristin koulutus, ja he ovat pohtineet sopimusten sanamuotoja ja pilkun paikkoja. Heillä on siis ollut iso rooli satojentuhansien suomalaisten työehtojen määrittäjinä.

STTK:n Murto tähdentää, että tv-kameroille esiintyminen toki kuuluu puheenjohtajan tehtäviin. Taustavoimien homma on hänen mukaansa ennen kaikkea tukea johtajia ja auttaa heitä tekemään hyviä päätöksiä.

Eikä toimittajien mielenkiinto aina pelkkiin puheenjohtajiin kohdistu.

–Ihan hyvin mediat ovat myös olleet kiinnostuneita kuulemaan minun ja muiden neuvottelujohtajien kommentteja eri asioihin. Tietyissä substanssikysymyksissä voisi silti kysyä enemmänkin.

Teksti Valtteri Väkevä