Aivot oppivat.
Kuulokoje vahvistaa puheen lisäksi ympäristön ääniä ja käyttäjän omaa ääntä. Kun laitetta käytetään päivittäin, aivot oppivat vähitellen uuteen äänimaailmaan.
Korvan taakse.
Korvantauskojeen korvakappale tai ohutletkukojeen tippi asetetaan korvakäytävään ja kojeosa korvanlehden taakse. Ääni johdetaan pienen letkun kautta korvakappaleeseen ja sitä kautta korvaan.
Korvakäytäväkoje on toisentyyppinen, kokonaan korvakäytävään asetettava laite. Sitä käytetään, kun kuulonalenema on lievä. Sen käsittely vaatii sorminäppäryyttä ja hyvää näkökykyä.
Anna paristolle aikaa.
Ilmasinkkiparisto tarvitsee ilmaa toimiakseen. Poista ilmareiät peittävä tarra, kun otat pariston käyttöön. Paristoon pääsee ilmaa ja se latautuu. Anna pariston ilmastoitua useampi minuutti ennen kuin asetat sen paristokoteloon.
Säästä virtaa.
Ilmasinkkiparistoja on neljää eri kokoa. Joka koolle on oma värikoodinsa. Paristosta riittää virtaa yleensä 3–16 päiväksi. Avaa paristokotelo, kun poistat kuulokojeen. Näin koje ei kuluta turhaan virtaa.
Säännöllinen siivous.
Tutustu laitteen käyttöohjeeseen. Jos se sallii, korvantauskojeen korvakappaleen voi pestä juoksevan veden alla. Tarvittaessa voit käyttää mietoa pesuainetta. Korvakappaleeseen ja sen ääniaukkoon mahdollisesti kertynyt lika ja korvavaha on tärkeää saada pois.
Kuivaa korvakappale ja tarkista, ettei ääniaukkoon ole jäänyt vesipisaroita. Ne voi puhaltaa pois pienellä ilmapumpulla.
Kahden kuukauden välein.
Korvakappaleen ja kuulokojeen välinen letku pitää vaihtaa noin kahden kuukauden välein. Korvakäytäväkojeen voi pyyhkiä puhdistusliinalla. Mahdollinen vahasuoja pitää vaihtaa tai puhdistaa säännöllisesti.
Kuuloliiton Ikäkuuloiset-sivun videot opastavat pariston vaihdossa ja kojeen puhdistamisessa.
Asiantuntijana Johanna Juola Kuuloliitosta.
Julkaistu Tehy-lehdessä 8/2021.
26.8. klo 9.02 lisätty maininta käyttöohjeesta.