Ympäristöystävällisintä on käyttää omaa posliinimukia, jonka vain huuhtaisee käytön jälkeen ja pesee kunnolla kerran viikossa. Toinen vaihtoehto on käyttää kierrätyskuidusta tehtyä pahvimukia.
Vaatteiden uusi aika
Taysissa on otettu vuoden 2020 alusta lähtien vaiheittain käyttöön henkilökunnan työvaatteet, jotka voidaan kierrättää elinkaarensa päätteeksi komposiitiksi, josta valmistetaan esimerkiksi puutarhakalusteita. T-paidat on tehty PET-muovipulloista, joiden materiaali voidaan kierrättää uudelleen kuiduksi.
Tyksissä hoitohenkilökunnan vaatteet puhdistetaan höyryttämällä, mikä säästää vettä ja sähköä.
Kertakäyttövaatteille on sanottu Husissa ei: esimerkiksi osassa Peijaksen ja Jorvin leikkausosastoja käytetään kestokäyttöisiä työvaatteita. Myös kestoleikkausliinoja on tulossa käyttöön.
Kysissä ei vaihdeta liinavaatteita jokaiselle potilaalle joka päivä. Etenkin, jos potilas on tullut osastolle yöllä, useimmiten riittää poikkilakanan ja tyynyliinan vaihto. Naistenosastolla on jätetty pois poikkilakanat ja otettu käyttöön vauvojen unipussit pyykin vähentämiseksi.
Hoitajat käyttävät Kysissä kierrätetyistä muovipulloista tehtyjä vilutakkeja.
Ei turhia hoitotarvikkeita
Useammassakin yliopistosairaalassa on herätty keskustelemaan muovisten lääkekippojen vaihtamisesta kartonkisiin.
Kysissä on havahduttu siihen, että erilaisten haavanhoitotuotteiden tunteminen ja oikeanlainen käyttö säästää sekä ympäristöä että kustannuksia.
Leikkauksissa tarvittavia tuotteita ei avata Kysissä varmuuden vuoksi steriileistä pakkauksista. Näin vältetään hukkaa ja vähennetään kustannuksia.
Tulostus, valot ja työmatkat
Tulostaen harkiten ja kätevillä tulostusasetuksilla voidaan vaikuttaa paperin ja tulostusvärien kulutukseen.
Sähköä voi säästää sammuttamalla turhat valot ja laitteet.
Monessa sairaanhoitopiirissä kannustetaan henkilöstöä käyttämään työmatkoilla polkupyörää ja joukkoliikennettä.
Vähemmän kasvihuonekaasuja
Anestesiakaasut ovat suoraan otsonikerrosta heikentäviä kasvihuonekaasuja. Esimerkiksi Husin Töölön plastiikkakirurgisella leikkausosastolla käytetään low-flow- eli pienvirtaustekniikkaa anestesiassa, mikä vähentää myös anestesiakaasujen valmistus- ja kuljetustarvetta.
Työmaaruokailullakin on väliä
Biojätteen syntymistä vähennetään Kysissä myymällä henkilöstöruokalassa päivän päätteeksi ruokaa alennetulla hinnalla. Tyksin henkilöstöruokalassa ruuan kuljetusastiat ovat vaihtuneet styroksisista pahvisiin.
Käsipaperista pestäviin pyyhkeisiin
Husin teho-osastolla on tavoitteena vaihtaa vähitellen lähes kaikki käsipaperipyyhkeet monikäyttöisiin eli pestäviin käsipyyhkeisiin. Sairaanhoitopiirissä on toteutettu Ekologinen ATeK -kampanja, joka tähtää Suomen ympäristöystävällisimpiin leikkausaleihin, teho-osastoihin ja välinehuoltoon.
Kampanjan aikana laskettiin, että sairaanhoitopiirissä käytetään vuosittain noin 98 miljoonaa käsipyyhepaperia. Monikäyttöisiä käsipyyherullia käyttämällä 11 000 kuivauskerran jälkeen syntyy vain kaksi kiloa jätettä, mutta jos kädet kuivataan 11 000 kertaa käsipaperiin, jätettä kertyy 72 kiloa.
Ennen kuin pestävän käsipyyhkeen materiaali menee polttoon, sitä voidaan hyödyntää trasselina.
Uusinta tekniikkaa
Kysin uusimmat tilat jäähtyvät ekologisesti sairaalan edustalla lainehtivan Savilahden järvivedellä. Pitkällä aikavälillä suurin osa Puijon sairaalakampuksen rakennuksista liitetään ympäristöystävälliseen kaukojäähdytykseen. Ensimmäiset aurinkopaneelinsa Kys sai vuonna 2016. Tänä keväänä niitä on asennettu lisää.
Sairaaloiden uusiin parkkihalleihin on toivottu sähköautojen latauspisteitä.
Oysissa on lähdetty kehittämään mm. rakennusjätteen lajittelua.
Lue lisää:
Kertakäyttöisyys löi läpi sairaaloissa – ”Nyt pitäisi palata askel taaksepäin”