Maastoauto on paras ajopeli harvaan asutulla maaseudulla, jossa tiet ovat usein huonokuntoisia, Satu Svoboda kertoo. Kuva: Satu Svobodan kotialbumi
Asiantuntijasairaanhoitajat ovat Sadun tavoin yleensä peruskoulutukseltaan sairaanhoitajia. Suoritettuaan kolmivuotisen maisteritasoisen nurce practitioner -jatkokoulutuksen he saavat lisenssin, joka on voimassa kaikissa Yhdysvaltojen osavaltioissa.
Lisenssin antamat valtuudet vaihtelevat osavaltioittain. Nykyään on 23 osavaltiota, joissa asiantuntijasairaanhoitaja voi ottaa vastaan potilaita lääkärin tavoin, tehdä diagnooseja, lähettää jatkotutkimuksiin, keskustella tuloksista potilaan kanssa ja määrätä lääkkeet. Tavoitteena on, että työnkuva olisi näin laaja kaikissa osavaltioissa.
Satu asuu ja työskentelee New Yorkin osavaltiossa, jossa asiantuntijasairaanhoitaja tekee kahden ensimmäisen toimintavuotensa ajan yhteistyötä lääkärin kanssa. Lääkäri tutkii kerran vuodessa vähintään viisi hoitajan tekemää potilaskertomusta ja tarkastaa, että hoitopäätökset ovat olleet oikeita.
– Tämän jälkeen voi toimia täysin itsenäisesti.
On yleistä, että nuoret sairaanhoitajat eivät valmistuttuaan ala harjoittaa ammattia, vaan menevät suoraan jatkokoulutukseen.
– Etenkin maaseudulla toimiville sairaanhoitajille on hyödyllistä suorittaa family nurse practitioner -tutkinto, sillä se oikeuttaa hoitamaan kaikkia ikäluokkia vauvasta vaariin. Oma adult-etuliitteellä varustettu tutkintoni antaa oikeuden hoitaa potilaita 18 vuodesta ylöspäin. Lisäksi on muun muassa mielenterveyteen ja lapsiin erikoistuneita asiantuntijasairaanhoitajia.
New Yorkin osavaltion laajalla ja harvaan asutulla maaseudulla on pula perusterveydenhuollon lääkäreistä. Asiantuntijasairaanhoitajista onkin tullut hyvin itsenäisiä toimijoita.
Satu on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 1977 lähtien. Suomessa asuessaan hän haaveili opiskelevansa lääkäriksi, mutta suunnitelmat muuttuivat Sadun tavattua Wienissä tulevan aviomiehensä Alanin. Pariskunta muutti pian tämän kotimaahan Yhdysvaltoihin.
– Yhdysvalloissa lääkäriksi opiskeleminen maksaa niin paljon, että vain varakkaimpien perheiden lapsilla on siihen varaa. Niinpä ajattelin, että mikäpä siinä, opiskelen sairaanhoitajaksi.
Satu on tyytyväinen valintaansa. Hän pitää työstään, jossa saa olla koko ajan ihmisten kanssa tekemisissä. Valmistumisensa jälkeen vuonna 1982 hän perusti vanhainkodin New Yorkin Long Islandille ja toimi 20 vuotta yrittäjänä.
– Lopulta luovuin yrittäjyydestä, sillä se oli työtä 24/7. Tuona aikana perheeseemme syntyi myös neljä lasta.
Yhdysvalloissa lääkäriksi opiskeleminen maksaa niin paljon, että vain varakkaimpien perheiden lapsilla on siihen varaa.
Satu hakeutui töihin sairaalaan, jossa hän toimi sairaanhoitajana vuodeosastolla.
– Vähitellen tuli kuitenkin tunne, että haluan oppia lisää ja hain opiskelemaan asiantuntijasairaanhoitajaksi. Oli mielenkiintoista oppia lisää siitä, miten keho toimii ja miten asiat vaikuttavat toisiinsa.
Saatuaan lisenssinsä Satu työskenteli ensin pari vuotta kuntoutuslaitoksen vuodeosastolla ja sen jälkeen toiset pari vuotta lääkärin vastaanotolla, josta käsin hän teki myös kotikäyntejä potilaiden luokse.
Nykyään Satu työskentelee 24 tuntia viikossa UnitedHealth Group -yhtiön palkkalistoilla.
– Yhtiö on erikoistunut perusterveydenhuoltoon. Tavoitteena on kohentaa ihmisten terveyttä niin, etteivät nämä joudu käyttämään kalliita erikoissairaanhoidon palveluita.
Satu työskentelee Sullivanin läänin alueella, joka on osavaltion köyhintä seutua. Hänen kotikaupunkinsa on Jeffersonville, joka sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päässä New Yorkista.
Työnkuvaan kuuluvat vuosittaiset lääkärintarkastukset UnitedHealth Groupin asiakkaille. Satu tapaa viidestä seitsemään potilasta päivässä heidän kotonaan, ja tekee näille perusteellisen lääkärintarkastuksen, johon kuuluu myös muun muassa virtsanäytteiden ja sormenpäästä otettavien verinäytteiden otto ja analysointi. Näin seulotaan esiin pääasiassa diabetesta. Lisäksi hän käy läpi lääkelistat ja diagnoosit.
Käyntiin kuuluu myös valistava osuus, jonka aikana potilaan kanssa keskustellaan esimerkiksi tupakoinnin lopettamiseen, alkoholinkäyttöön, terveelliseen ruokavalioon tai vaikkapa astmalääkkeen oikeaan käyttöön liittyviä asioita.
– On tärkeää, että potilaat ottavat myös itse vastuuta hyvinvoinnistaan eivätkä luota pelkästään siihen, että lääkkeet auttavat.
Käynnistä tehdään raportti, josta menee kopio potilaan omalle lääkärille konsultoivassa mielessä.
Yhdysvalloissa on tehty paljon tutkimuksia siitä, onko lääkärin ja asiantuntijasairaanhoitajan antamassa hoidossa eroa.
– Tulokset ovat olleet hyvin positiivisia asiantuntijasairaanhoitajien kannalta: hoito on ollut hyvää ja potilaat tyytyväisiä. Yksi syy hyviin tuloksiin piilee siinä, että hoitajilla on yleensä kyky kuunnella potilasta, mikä on erittäin tärkeää terveydenhuollon ammatissa.
Sadun mukaan moni asiantuntijahoitaja antaa potilaalle enemmän aikaa kuin tyypillinen lääkäri. Kyse on paitsi asenteesta, myös raa’asta rahasta: harvalla hoitajalla on sellaisia määriä velkaa lyhennettävänä kuin lääkäreillä.
Tulokset ovat olleet hyvin positiivisia asiantuntijasairaanhoitajien kannalta: hoito on ollut hyvää ja potilaat tyytyväisiä.
Näihin päiviin saakka lääkäreiden palkkiot ovat määräytyneet hoidettujen potilaiden määrän mukaan, mutta viime aikoina on alettu puhua laatutekijöistä. Meneillään on muun muassa kokeiluita, joissa lääkärien palkkiot kasvavat sitä suuremmiksi, mitä useamman potilaan sokeriarvot saadaan pysymään tietyn raja-arvon alapuolella.
– UnitedHealth Group on mukana juuri tällaisissa kokeiluissa.
Sairaanhoitajien ansiotaso on Yhdysvalloissa korkeampi kuin Suomessa. Vastavalmistunut sairaanhoitaja tienaa vuodessa noin 60 000 dollaria eli noin 53 000 euroa. Aloittelevalle asiantuntijasairaanhoitajalle maksetaan noin 80 000 dollaria eli 71 000 euroa. Kun työkokemusta on karttunut parikymmentä vuotta, palkka saattaa olla noin 100 000 dollaria eli 88 000 euroa.
– On kuitenkin muistettava, että Yhdysvalloissa saattaa viikoittaisia työtunteja olla jopa 60. Kesälomaa voi olla vain kaksi viikkoa vuodessa. Veroaste taas on alhaisempi kuin Suomessa.
Eläkkeelle pääsee Yhdysvalloissa myöhemmin kuin meillä. Satu on syntynyt vuonna 1957, joten hänen eläkeikänsä on 66 vuotta 9 kuukautta. Suomessa samana vuonna syntynyt voi jäädä eläkkeelle 63 vuoden ja 9 kuukauden iässä.
Teksti Ulla Ojala