Hoitaja, missä oloissa suojahanskasi tehdään? – Yritysvastuu halutaan nyt lakiin

Yritysten pitää toimia vastuullisesti myös Suomen rajojen ulkopuolella, vaatii Tehy muiden järjestöjen ja yritysten kanssa #Ykkösketjuun-kampanjassa.

Kuvateksti
Suojakäsineiden tuotannossa on poljettu ihmisoikeuksia, kertovat aiempina vuosina julkaistut raportit. Kuva: Jaakko Martikainen

Suomeen pitää saada ihmisoikeuksia koskeva yritysvastuulaki. Tätä vaativat lukuisat yritykset, kansalaisjärjestöt ja ammattiliitot.

Myös Tehy on mukana #Ykkösketjuun-kampanjassa, jonka tavoitteena on säätää yritysvastuulaki ensi hallituskauden aikana.

­– Ei ole todellakaan yhdentekevää, kuka ja missä olosuhteissa valmistaa esimerkiksi hoitajien käyttämät suojakäsineet, sanoo Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Useissa maissa kuten Ranskassa, Sveitsissä ja Alankomaissa on jo lähdetty säätämään lainsäädäntöä, joka edellyttää yrityksiltä huolellisuutta ihmisoikeusasioissa.

­– Suomen on aika skarpata ja seurata muiden Euroopan maiden viitoittamaa tietä. Me haluamme nostaa Suomen yhdessä yritysvastuun ykkösketjuun, sanoo kampanjaa koordinoivan yritysvastuujärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Kampanjan tavoittelema laki velvoittaisi yritykset selvittämään ihmisoikeusvaikutuksensa sekä välttämään ja vähentämään mahdollisia kielteisiä vaikutuksia.

Laki perustuu ihmisoikeuksia koskevaan huolellisuusvelvoitteeseen, joka määritellään YK:n ihmisoikeuksia ja yritystoimintaa koskevissa periaatteissa. Vastuu valvonnasta halutaan siirtää asiakkailta yrityksille.

Tukensa lakiuudistukselle voi ilmoittaa kampanjan verkkosivuilla.