Esimies pyörittää hovia, mistä apua? Psykologi neuvoo

Miten puuttua alistavaan johtamiseen? Työterveyspsykologi Siina Suikki antoi neuvot kolmeen kinkkiseen tapaukseen.

Hovi pyörii, virheet pelottavat

Osastonhoitaja antaa niukasti palautetta. Hänellä on selvä suosikkijärjestelmä. Jos hän ei pidä tietyistä ihmisistä, hän sivuuttaa heidät täysin tai antaa ymmärtää, etteivät he osaa töitään. Osa on alkanut pelätä tekevänsä virheitä ja epäillä ammattitaitoaan, osa valittaa uupumusta. Muutama on joutunut sairauslomalle. Esimies on usein tavoittamattomissa.

Työterveyspsykologi Siina Suikki: Osastonhoitajalla voi olla monta osastoa, joten hän saattaa olla fyysisesti hyvin kaukana. Ehkä esimies on epävarma asemastaan ja hakee tukea suosikeiltaan.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Aluksi kannattaa pyytää työterveyshuollosta työkuormituksen kartoitusta. Sen jälkeen työterveyshuolto voi antaa suosituksia, miten asiassa edetään. Asian selvittämisessä menee aikaa, joten myös ylempään johtoon kannattaa ottaa yhteyttä. Ihmisethän reagoivat jo voimakkaasti.

Hullaantunut pomo

Esimies on ihastunut alaiseensa. Hän ehdottelee lähempää tuttavuutta, mutta alainen torjuu ehdotukset. Seurauksena on, että loukkaantunut pomo kostaa kaikin tavoin: työntekijä ”unohdetaan” kutsua kokouksiin, hän saa vaatimattomimmat työt ja hänen työnsä jälkeä moititaan.

Siina Suikki: Erotomania on kohtuullisen yleistä, vaikka sitä pidetään harvinaisena ilmiönä. Joku rakastuu pakkomielteisesti toiseen, ja kun toinen ei osoita vastarakkautta, hän on valmis vahingoittamaan rakkautensa kohdetta. Tällaisessa tapauksessa kiusaamisen kohde on aika yksin. Hänen on myös vaikea todistaa, että häntä sorretaan. Työntekijän kannattaa lähteä selvittelemään asiaa seksuaalisena häirintänä työterveyshuoltoon.

Työvuorolistat viime tipassa

Hoitajat vaihtuvat osastolla usein, sillä työn organisoinnissa on pahoja puutteita. Työvuorolistat annetaan viimeisenä mahdollisena päivänä. Lisäksi vuorot on järjestetty mahdollisimman hankalasti. Työntekijöiden on vaikea suunnitella elämäänsä. Esimiestä on pyydetty monta kertaa muuttamaan käytäntöä, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Siina Suikki: Työntekijöiden kannattaa ottaa yhteyttä ylempään johtoon, työsuojeluun ja työterveyshuoltoon. Työvuorolistojen tulee olla tiedossa hyvissä ajoin.

Teksti Merja Perttula, kuvituksen muovailutyöt Pia Hietamies, kuvat Pia Inberg

Lue myös:

Kun pomo humaltui vallastaan – lue psykologin neuvot