Älä allekirjoita turhaan uutta työsopimusta

Hyvinvointialue saattaa tarjota muutosten varjolla uutta työsopimusta. Aina se ei ole tarpeen.

Kuvateksti
Vaikka esimerkiksi työntekopaikka muuttuisi, työnantajalla ei ole välttämättä perustetta muuttaa samalla työsopimuksen muita ehtoja.
Kuva: Pasi Leino

1. Yhteistoimintaneuvottelut käytävä ensin

Ennen kuin työnantaja voi päättää yksiköiden lakkauttamisista, työntekijöiden siirroista tai työsopimusten irtisanomisista, työnantajan on käytävä henkilöstön kanssa yhteistoimintaneuvottelut. Tehyläisiä neuvotteluissa edustaa luottamusmies.

Neuvotteluissa todetaan tilanne, minkä jälkeen työnantaja voi vedota tuotannollisiin ja taloudellisiin seikkoihin. Neuvotteluja ei voi käydä jälkikäteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

2. Yksilöity työntekopaikka

Etsi työsopimuksesi ja lue, mitä siinä on sovittu työntekopaikasta. 

Työnantaja voi muuttaa työsopimuksessa sovittua työntekopaikkaa vain irtisanomisperusteella. 

Irtisanomisperuste tarkoittaa sitä, että työnantajalla on tuotannolliseen, taloudelliseen tai toiminnan uudelleenorganisoimiseen liittyvä asiallinen ja painava syy irtisanoa työsopimus.

Jos työnantajalla riittää töitä, sillä on lakisääteinen velvollisuus tarjota muuta työtä irtisanomisen sijaan. Tässä tilanteessa työsopimuksen päivittäminen voi olla tarpeen, jos päätät ottaa vastaan tarjotun työn.

3. Kirjauksen laajuuden rajoissa

Jos työsopimukseen ei ole kirjattu työntekopaikkaa tarkasti, työnantajalla on oikeus siirtää sinut työskentelemään muualle työsopimuksen kirjauksen sallimissa rajoissa. 

Asiaan vaikuttaa kirjauksen lisäksi myös se, miten kauan olet työskennellyt työntekopaikassa. Jos olet työskennellyt siellä vuosikausia, tilanne katsotaan vakiintuneeksi eikä työnantaja voi siirtää sinua ilman irtisanomisperustetta.

Jos työnantaja voi tehdä muutoksen työsopimuksen kirjauksen sallimissa rajoissa, uutta työsopimusta ei tarvita.

4. Kaikkea ei tarvitse muuttaa

Vaikka esimerkiksi työntekopaikka muuttuisi, työnantajalla ei ole välttämättä perustetta muuttaa samalla työsopimuksen muita ehtoja.

Työnantajan on tarjottava työntekijälleen ehdoiltaan aikaisempaa sopimusta lähinnä muistuttavaa työtä. Periaate koskee niin työn sisältöä kuin muitakin työehtoja ja olosuhteita. Niitä ovat esimerkiksi työntekopaikka ja työaika.

5. Palkka voi muuttua

Jos työn vaativuus muuttuu, myös palkka voi muuttua. Palkka ei voi laskea, jos tehtäväsi pysyvät samoina kuin ennen. Palkan pitää nousta, jos työn vaativuus nousee.

6. Yhteys luottamusmieheen

Ota aina yhteyttä tehyläiseen luottamusmieheen, jos työnantaja vetoaa irtisanomisperusteeseen ja tarjoaa uutta työsopimusta. Työsopimusta ei tarvitse allekirjoittaa saman tien.

Asiantuntijana juristi Mirja Kinnunen Tehystä.