Virtuaalitodellisuudessa lapsi pääsee luontoympäristöön, jossa hän näkee maiseman ja kuulee luonnon äänet. Lapsi voi valita korteista haluamansa maiseman, esimerkiksi järvenrannan tai metsämaiseman.
Luonto yhdistettynä syvähengitysharjoitukseen rentouttaa lapsen niin, että kanylointi tai lääkepistos sujuvat ongelmitta.
”Vanhemmat saattavat tahtomattaan siirtää jännitystä lapseen. Virtuaalitodellisuus voi tehdä tilanteesta mukavan sekä lapselle, vanhemmille että sairaanhoitajalle”, sanoo koordinoiva tutkimushoitaja Heidi Alanen.
”Huonot kokemukset hankaloittavat hoitotoimenpiteitä, mutta hyvät kokemukset kantavat pitkälle”, Hanna Väärälä sanoo.
Vuorovaikutuksessa ei oiota
Lapset ja heidän huoltajansa ovat ottaneet tutkimuksen mukaan VR-teknologian hyvin vastaan. Myös hoitohenkilökunnan kokemukset ovat Hanna Väärälän ja Heidi Alasen mukaan olleet myönteisiä.
”Meillä oli tutkimuspotilaana lapsi, jonka pistospelko oli sitä luokkaa, että vain anestesialääkäri pystyi kanyloimaan hänet. Lääkärin lisäksi paikalla piti olla kaksi hoitajaa ja vanhemmat”, Väärälä sanoo.
Lapsi kokeili virtuaalilaseja. Lopputulos oli se, että kanyloinnin pystyi tekemään yksi hoitaja.
Rentoutuneen lapsen suonet ovat rennot, jolloin kanylointi on helpompaa. Lasien käyttö vaatii muuttamaan työtapoja jonkin verran. Valmistelut on hyvä tehdä etukäteen, jotta lapsi pystyy keskittymään virtuaalitodellisuuteen ilman ylimääräisiä ääniä ja pakkausten rapinaa.
”Vuorovaikutuksessa lapsen kanssa ei sen sijaan voi oikoa, sillä keskittyminen virtuaalitodellisuuteen edellyttää luottamusta.”
Lapselta kysytään ennen lasien kasvoille laittamista, haluaako hän, että hoitaja kertoo ääneen, mitä on tekemässä. Hoitaja valitsee pistopaikan etukäteen, mutta kiinnittää staasin ja puhdistaa pistopaikan vasta, kun lapsella on lasit silmillään.
Lastenklinikalle on tutkimuksen jälkeen hankittu lisää virtuaalilaseja, ja tutkimushoitajat ovat kouluttaneet muita hoitajia sovelluksen käytössä.
Virtuaalitodellisuus voi auttaa myös aikuisia esimerkiksi hammashoitopelossa ja kroonisessa kivussa.
Elina Karppa, Kaija Puura, Ilmari Jyskä, Markku Turunen ja Sauli Palmu: Virtual natural environment solution helped a child cope with a painful procedure. Frontiers in Pediatrics 2024.