Villi liikunta-ala opetti arvostamaan ammattiliittoa – ”Tehystä saan tarvittaessa apua ja tukea”, sanoo röntgenhoitajaksi opiskellut Jesse Halttunen

Liikunnanohjaajana työskennellyt Jesse Halttunen ohjaa nykyään potilaita röntgenhoitajana.

Kuvateksti
Jesse Halttunen on ohjannut satoja ryhmäliikuntatunteja sekä työskennellyt urheiluvalmentajana ja liikuntaneuvojana.

Jesse Halttunen, 24, oli keväällä 2020 suorittamassa varusmiespalvelustaan, kun hän sai puhelun työpaikaltaan, leppävirtalaisesta vapaa-ajankeskuksesta. Hänelle kerrottiin koronapandemian vuoksi tehtävistä lomautuksista ja sanottiin, ettei armeijan jälkeen olisi välttämättä töitä.

Jesse ei ollut ehtinyt miettiä armeijassa siviiliarkea, mutta soitto pakotti siihen.

”Olihan se sokki. Vasta yhteydenoton jälkeen ymmärsin, etteivät liikuntapalvelut ole sellaista yhteiskunnan kannalta kriittistä toimintaa, jota pidettäisiin yllä pandemiasta huolimatta.”

Jesse ei halunnut jäädä jumiin epävarmaan tilanteeseen, vaan hän päätti kouluttautua uuteen ammattiin. Hänen ykköstoiveensa oli päästä ensihoitajaksi. Toisena toiveena oli röntgenhoitaja ja kolmantena tradenomi.

Röntgenhoitajana työskentelevä kummitäti oli kertonut mukavasta ammatistaan.

Pääsykokeet Jesse teki varuskunta-alueen it-luokassa. Olosuhteet eivät olleet otolliset keskittymistä vaativiin tehtäviin, sillä luokassa pidettiin samaan aikaan oppituntia kuorma-autojen polttoaineen kulutuksesta.

”Pääsykokeet eivät menneet putkeen, mutta todistusvalinnan kautta pääsin onneksi opiskelemaan röntgenhoitajaksi.”

Se osoittautui onnenpotkuksi. Olihan Jesse ollut kiinnostunut koko nuoruutensa tekniikasta ja kuullut myös röntgenhoitajana työskentelevän kummitätinsä kertovan mukavasta ammatistaan.

Kun syksy koitti, Jesse aloitti hoitoalan opinnot kotikaupungissaan Kuopiossa.

Pitkiä päiviä liikuntaneuvojana

Ensimmäiseen ammattiinsa liikunta-alalle Jesse sai inspiraation yläkoulussa.

”Tunneilla kuultiin eri ammattien ja oppilaitosten esittelyjä. Kun Tanhuvaaran urheiluopistosta tultiin kertomaan liikuntaneuvojan koulutuksesta, pidin sitä niin kiinnostavana, että päätin lähteä tavoittelemaan opiskelupaikkaa.”

Jessellä oli omaa urheilutaustaa, ja hän oli jo toiminut ohjaajana ja valmentajana nuoremmilleen.

Liikuntaneuvojaksi valmistuessaan Jessellä oli tiedossa vakituinen työpaikka Vesileppiksessä.

”Suunnittelin ja toteutin eri-ikäisille lomavieraille liikunnallista ohjelmaa sekä vedin ryhmäliikuntatunteja ja uimakouluja”.

Jesse sai rakentaa tuntien sisällöt mieleisikseen, mikä tuntui mukavalta. Hänestä oli myös antoisaa kohdata ihmisiä eri puolilta Suomea ja jutella heidän kanssaan. Työpäivistä tuli kuitenkin toisinaan rikkonaisia ja pitkiä.

”Saatoin ohjata aamukahdeksalta jonkin tunnin ja lopettaa viimeisen iltakahdeksalta. Vaikka välissä olisikin ollut vapaata, olin silti sidottu työhön.”

Omia vapaita oli hankala suunnitella, eivätkä säännölliset harrastukset oikein onnistuneet.

Joskus liikuntaa sisältyi päivään niin paljon, että kroppa oli nukkumaan mennessä tosi väsynyt. Jesse kertookin oppineensa kantapään kautta riittävän energian saannin merkityksen. Jotta voimat riittivät, ravintoa piti tankata säännöllisin väliajoin.

Harjoittelupaikkoja arpomalla

Röntgenhoitajaopinnot etenivät ilman suuria vaikeuksia. STV:n eli säteilyturvallisuusvastaavan koulutus oli Jessen mielestä yksi opintojen haastavimmista osuuksista, mutta sekään ei tuottanut ongelmia.

Harjoittelut painottuivat kolmanteen, viimeiseen lukuvuoteen.

”Harjoittelupaikkoja ei ollut helppo saada, sillä kotikaupungissani Kuopiossa niitä oli ymmärrettävästi rajallinen määrä.”

Välillä opiskelijat jakoivat paikkoja arpomalla.

”Onneksi harjoitteluita ei tarvinnut tehdä tietyssä järjestyksessä, joten se antoi hieman väljyyttä.”

Kotikaupunkinsa ulkopuolella Jesse kävi harjoitteluissa Iisalmessa, Joensuussa, Kiuruvedellä ja Savonlinnassa.

Tehdessään harjoittelua Kuopion yliopistollisen sairaalan isotooppilääketieteen osastolla Jesse oivalsi, että tämä on se paikka, jossa hän haluaisi työskennellä vakituisesti.

”Minuun teki vaikutuksen se, että osaston röntgenhoitajilla on mahdollisuus työskennellä kuudessa eri pisteessä. Tehtävät ovat kiinnostavia ja monipuolisia.”

Käytössä on maailmanlaajuisestikin edistyneitä tutkimus- ja hoitomenetelmiä, kuten sepelvaltimoiden radiovesikuvaus ja eturauhassyövän hoito Lutetium-177-isotoopilla. Osastolla tehdään myös PET- ja TT-kuvantamisia, gammakuvantamisia sekä luuston mineraalipitoisuuden mittauksia.

Harjoittelunsa lomassa Halttunen sanoi useamman kerran ääneen toiveensa siitä, että tahtoisi olla siellä tulevaisuudessakin.

”Erään kerran osastonhoitaja kutsui minut juttusilleen ja kysyi, olisinko kiinnostunut kesätyöpaikasta. Ja olinhan minä, totta kai!”

Lopulta asiat etenivät niin, että Jesse vakinaistettiin viime vuoden syyskuussa.

Loppuelämän paikka?

Jesse pitää työpaikastaan niin paljon, että voisi hyvinkin kuvitella viihtyvänsä samassa työssä vaikka koko loppuelämänsä.

Jesse nauttii uudessakin ammatissaan erilaisten ihmisten kohtaamisesta.

”Potilaiden ohjaamisessa on varmasti ollut hyötyä siitä, että sain kosolti ohjauskokemusta liikunnanohjaajana.”

Villillä liikunta-alalla palkkaus, työehdot ja olot olivat kirjavia, koska ammattilaiset eivät ole järjestäytyneet.

Työpäivät alkavat arkipäivisin kello 6.45–7.30 ja päättyvät viimeistään kello 15.30. Illat ja viikonloput ovat vapaat.

”Villillä liikunta-alalla palkkaus, työehdot ja olot olivat kirjavia, koska ammattilaiset eivät ole järjestäytyneet. Nyt arvostan sitä, että takana on Tehy, josta saan tarvittaessa apua ja tukea.”