Viekö tekoälyrobotti hoitajien työt, Jani Katisko?

Onnistunut teknologia on helppokäyttöistä, sanoo terveysteknologiaa kehittävä sairaalafyysikko Jani Katisko. ”Virrat päälle ja sovellus auki!”

Kuvateksti
Koneet eivät voi korvata läsnäoloa, sanoo sairaalafyysikko ja terveysteknologian kehittäjä Jani Katisko.
Kuva: Jussi Tuokkola

1. Tekoäly ja robotiikka yleistyvät myös terveydenhuollossa. Viekö tekoälyrobotti hoitajien työt?

En usko lainkaan, että näin kävisi. Ihmisläheistä hoitotyötä ei voi korvata. Uudet teknologiat tulevat hoitajien avuksi, jolloin hoitajat voivat keskittyä aitoon hoitotyöhön.

2. Millaista uusi teknologia on käytännössä? Ovatko robotit ihmismäisiä vai konemaisia?

Uusien ratkaisujen ei tarvitse olla ihmisen kaltaisia, käveleviä robotteja. On turha käyttää aikaa siihen, että roboteista kehitetään mahdollisimman paljon ihmistä muistuttavia. Sellainen voisi olla aika pelottavaakin! Ruokakauppojen kuljetusrobotit ovat sen sijaan ihmisten mielestä sympaattisia. Niiden tyyppiset robotit voisivat esimerkiksi hakea potilaat aulasta.

Potilashuoneessa voisi olla potilaan toimintoja mittaavia kameroita ja langattomia sensoreita, joiden tuottamaa tietoa analysoidaan tekoälyllä. Isosta tietomäärästä saadaan tuotettua tietoa, joka auttaa kohdentamaan tarpeellista hoitoa ennakoivasti.

Lääkäreiltä ja hoitajilta kuluu noin puolet työajasta tietojen kirjaamiseen. Kehittelemme parhaillaan älylaseja, joilla voidaan visualisoida olennainen potilastieto. Laitteessa on mikrofoni, joka kuuntelee hoitajan puhetta. Tekoäly poimii siitä tarpeelliset tiedot ja kirjaa ne järjestelmiin.

Kehitämme myös sovellusta, joka tunnistaa automaattisesti potilaan ja varmistaa, että hänelle annetaan oikeat lääkkeet. Tämä vähentää hoitajien työtä sillä hetkellä, kun koneellisesti jaetut lääkkeet annetaan potilaalle.

Myös robotisoidut potilassängyt ovat täysin mahdollisia. Tällöin hoitaja voi työntämisen sijasta kulkea potilaan seurana sängyn vieressä.

3. Edellyttääkö tekoälyn ja robotiikan käyttö lisäopintoja hoitajilta?

Näin ei pitäisi olla. Onnistuneet ratkaisut saadaan käyttöön vaivattomasti. Virrat päälle ja sovellus auki!

4. Laakson sairaalassa Helsingissä kokeiltiin Välkky-robottia, jota ohjattiin etänä VR-lasien ja ohjaustuolin avulla. Ulkoistetaanko hoitotyö kohta halvemman työvoiman maihin?

Suomen kielen osaamisvaatimus suojaa suomalaisia hoitajia. Koneet eivät voi myöskään korvata aitoa läsnäoloa, joka kuuluu onnistuneeseen potilastyöhön.

5. Milloin näemme tekoälyn ja robotit tositoimissa?

Robotiikka ja tekoälyratkaisut ovat jo käytössä esimerkiksi kirurgiassa. Myös työvuorojen suunnittelussa käytetään tekoälyä. Ihmiset syöttävät toiveensa, jotka tekoäly ottaa huomioon tasapuolisesti.

Hoitotyöhön tulee parin vuoden sisällä avustavaa robotiikkaa. Uudet menetelmät leviävät sairaaloihin ja hoivakoteihin vaiheittain.

Jani Katisko

  • 52-vuotias lääketieteen teknologian kehittäjä.
  • Töissä erikoissairaalafyysikkona Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Perustutkinto Oulun yliopistosta biofysiikan laitokselta.
  • Oulun yliopiston dosentti, Piis Oy:n toimitusjohtaja ja Wicoar Technologies Oy:n innovaatiojohtaja.
  • Harrastaa kuntoilua, ratsastusta ja moottoripyöräilyä.