Yhdeksänkuinen Rafael-vauva on hieman kummissaan, kun Baba-keskuksen tutkimushoitaja Jonna Salama ja fysioterapeutti Taru Palsa pukevat hänen päälleen Maiju-älypotkupukua. Hämmennys väistyy kuitenkin hetkessä, ja pian Rafael jo nauraa ja touhuaa lattialla lelujen keskellä.
Erityisen innokkaasti poika alkaa viuhtoa käsillään, kun Tiina-äidin puhelimesta kajahtaa ilmoille Baby shark -kappale.
Rafaelin päällä olevaan älypotkupuvun pusseihin on sujautettu neljä pyöreää, mustaa anturia – yksi jokaisen raajan kohdalle. Ne keräävät tietoa Rafaelin liikkeistä, jotka Palsa ja Salama myöhemmin toimittavat eteenpäin tutkimusryhmälle analysoitavaksi.
Älypotkupuku on osa Baba-tutkimuskeskuksen toimintaa. Keskus toimii Uuden lastensairaalan yhteydessä Helsingin Puistosairaalan tiloissa, ja sen nimi muodostuu sanoista Baby Brain Activity. Keskuksessa tutkitaan lapsia pikkukeskosina syntyneistä vauvoista aina kuusivuotiaisiin saakka.
Baban alkuperäisidean kehitti toistakymmentä vuotta sitten fysiologian professori ja kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri Sampsa Vanhatalo.
”Ideana on yhdistää kaikki lastensairaalassa tehtävät tutkimukset, jotka yrittävät ymmärtää pienen lapsen aivotoiminnan kehitystä. Selvitämme esimerkiksi sitä, mitä pikkukeskosen hermostossa tapahtuu, kun hän kehittyy leikkiväksi lapseksi. Vaikka lääketiede tuntee tarkasti hermoston rakenteen, se ei vielä selitä, miten hermosto toimii. Siihen me Babassa keskitymme”, Vanhatalo summaa.
Tutkimuksissa on ainutlaatuista se, että ne toteutetaan pienillä lapsilla. Se on erilaista kuin aikuisten tutkiminen, sillä aikuisia voidaan ohjeistaa toimimaan tietyllä tavalla. Vauvojen ja lapsiperheiden mittaustuloksia kerätessä tarvitaan erityisen paljon juuri hoitajien ammattitaitoa.