Ennaltaehkäisy on väkivallan torjunnassa kaikkein tärkeintä, sanoo mielenterveyshoitaja Pekka Torkell.
”Jos potilas on aggressiivinen tai haastavasti käyttäytyvä ja hakee hoitajalta sanallisesti vastareaktiota, ratkaisevaa on, miten hoitajana vastaat. Hoitajan olisi hyvä hallita itsessään syntyvät tunnereaktiot.”
Pekka on työskennellyt Pitkäniemen sairaalassa kohta kymmenen vuotta. Nokialla sijaitsevassa Pitkässäniemessä tutkitaan ja hoidetaan Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrisia aikuispotilaita.
Sairaanhoitaja Kati Jäppisen mukaan turvallisuusasiat ovat psykiatrisessa sairaalassa tärkeässä asemassa ja niiden toteutumista arvioidaan säännöllisesti.
”Meidän alallamme ennaltaehkäisyyn kiinnitetään ehkä enemmän huomiota kuin muualla.”
Kun Tehy teetti pari vuotta sitten laajan kyselytutkimuksen sote-työpaikoilla esiintyvästä väkivallasta, 58 prosenttia ilmoitti kokeneensa fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa viimeisen kolmen vuoden aikana. Henkistä väkivaltaa ilmoitti kohdanneensa samalla ajanjaksolla 66 prosenttia. Erikoissairaanhoidon psykiatriassa työskentelevillä vastaavat osuudet olivat keskimääräistä suuremmat: fyysistä väkivaltaa oli kokenut 67 prosenttia ja henkistä 73 prosenttia.
Koko uransa aikana fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa kertoi kokeneensa 69 prosenttia kaikista vastaajista.