”Älyvaipoissa on kosteutta mittaava anturi. Se kerää tietoa, milloin ja millaisia määriä virtsaa tulee. Näin hahmottuu jokaisen henkilökohtainen vaippatarve ja tarve päästä vessaan. Hoivakodissa oli insinööri, joka avusti teknologian hyödyntämisessä, jottei uusi teknologia kuormittaisi henkilökuntaa.”
Hollannissa on myös kokeiltu käytettyjen vaippojen kierrätystä. Australiassa niistä on tehty kissanhiekkaa.
Ei vain vanhoja
Kunpa en vanhana makaisi hoivakodissa vaipoissa muiden autettavana, miettii moni. Mielikuva vaippojen käyttäjistä on usein tämä, vaikka pidätyskykyyn liittyvät ongelmat eivät koske vain vanhuksia. Ongelmaan ei aina kehdata hakea apua tai se tehdään viiveellä.
”Usein ajatellaan, että on normaalia, että raskauden jälkeen jumpassa vähän lirahtaa. Sitä pidetään väistämättömänä, vaikka asian voisi usein korjata”, Tuulia Lahtinen sanoo. Jotkut luopuvat esimerkiksi urheilusta lirahtelun vuoksi. Väitöstään varten hän on haastatellut äitiysneuvoloiden henkilökuntaa.
”Jos 20–40 vuotiaiden naisten inkontinenssiin puututtaisiin, se luultavasti vähentäisi vanhuuden virtsankarkailua ja vaippojen tarvetta”, Tuulia Lahtinen sanoo. Lantionpohjan lihasten harjoittelusta kyllä puhutaan, mutta kaikki eivät osaa tehdä harjoituksia omin neuvoin.
”Ehkä esimerkiksi papa-kokeen yhteydessä voisi testata, onko lantionpohjan lihaksissa supistusvoimaa. Joissain kunnissa papa-kokeen ottaa terveydenhoitaja, joka on saanut koulutuksen synnytyksen jälkitarkastukseen”, hän sanoo.
Lantionpohjan lihaskunnon lisäksi inkontinenssia voi hoitaa esimerkiksi elintapamuutoksilla, virtsaputken tuella, lääkkeillä tai leikkauksella.
Virtsainkontinenssi vaivaa joka viidettä 40–60-vuotiasta suomalaisnaista. Yli 70-vuotiaista suomalaisnaisista siitä kärsii jopa puolet, ja miehistäkin joka neljäs.
Säännöllinen virtsainkontinenssi lisääntyy iän myötä. On ennustettu, että virtsa- ja ulosteinkontinenssin ilmaantuvuus kasvaa tulevina vuosina jyrkästi.