Tarkkana taidoista ja vastuista – hoiva-avustajan tulee saada tarvittaessa ammattihenkilöltä tukea

Esihenkilön pitää varmistua, että jokaisella sote-alalle palkatulla on riittävät taidot hänelle suunniteltuihin tehtäviin. 

Kuvateksti
Työturvallisuuslaki edellyttää, että työntekijä perehdytetään työhönsä ja hän saa tarvitsemansa ohjauksen.
Kuva: iStock

1. Muista vastuusi

Kun palkkaat esihenkilönä työntekijän, jolla ei ole sote-alan koulutusta tai ­tutkintoa, varmistu hänen taidoistaan ja siitä, että ne riittävät tehtäviin, joita olet hänelle suunnitellut.

Varmistaminen on tärkeää oikeusturvasi kannalta. Esimerkiksi hoiva-avustaja ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö. Hänen toimintaansa on kiinnitettävä omavalvonnassa erityistä huomiota.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

2. Määrittele työtehtävät

Työntekijän on tiedettävä, mitä hänen tehtäviinsä esimerkiksi hoiva-avus­tajana kuuluu.

Huolehdi, että myös hänen työ­kaverinsa tietävät, mitä työtehtäviä kyseiseltä työntekijältä sopii pyytää tai hänelle välittää. Esimerkiksi hoiva-avustajan tulee saada ammattihenkilöltä tarvittaessa apua ja tukea.

3. Huolehdi perehdytyksestä

Työturvallisuuslaki edellyttää, että työntekijä perehdytetään työhönsä ja hän saa tarvitsemansa ohjauksen.

Alalle kouluttamaton työntekijä ei voi ymmärtää kaikissa tilanteissa taitojensa rajoja tai sitä, miten voisi, kannattaisi tai pitäisi toimia. Hän saattaa tehdä esimerkiksi vanhusta avustaessaan virheen, joka olisi ollut vältet­tävissä koulutuksella, perehdytyksellä ja ­ohjauksella.

4. Varmista henkilöstön riittävyys

Ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilöstömitoitus edellyttää, että työvuorossa on riittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Hoiva-avustaja tai alan opiskelija ei saa olla työvuoron ainoa työntekijä.

5. Muista lääkehoitosuunnitelma

Sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikoilla sekä varhaiskasvatuksessa on oltava lääkehoitosuunnitelma.

Työntekijä ei voi osallistua lääkehoitoon ilman lääkehoidon koulutusta. Myös valmiiksi jaettujen lääkkeiden antaminen on lääkehoidon toteuttamista.

Hoiva-avustaja voi osallistua lääkehoitoon, jos työnantaja pitää sitä yksikön toiminnalle välttämättömänä. Hoiva-avustaja pitää kouluttaa lääkehoidon tehtäviin, hänen osaamisensa on varmistettava, ja hänellä pitää olla kirjallinen lääkelupa.

Tehy ei pidä hoiva-avustajien käyttöä ­lääkehoidossa potilas- ja asiakasturvallisena.  

Asiantuntijoina Tehyn koulutuspoliittinen asiantuntija Kirsi Coco ja työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman.