Röntgenhoitajien uudella työvälineellä voi kuvata koko ihmisen

Turkuun hankittiin keväällä huippumoderni PET-laite. Röntgenhoitajat Johanna Pasanen ja Tiina Santakivi ovat olleet mukana miljoonaprojektissa alusta lähtien.

Kuvateksti
Johanna Pasanen ja Tiina Santakivi käyttävät uuden sukupolven PET-laitetta, jollaisia on maailmassa vain kymmenkunta.
Kuva: Pasi Leino

Turun PET-keskuksessa työskentelevät röntgenhoitajat Tiina Santakivi ja Johanna Pasanen ovat eläneet viime kuukaudet jännittäviä ja mielenkiintoisia aikoja.

Toukokuussa heidän työpaikallaan otettiin käyttöön uuden sukupolven PET-laite, joka mahdollistaa nopeamman ja tarkemman koko kehon tutkimisen. Vastaavia laitteita on maailmalla vain kymmenkunta.

7,5 miljoonaa euroa maksaneen laitteen hankinnan mahdollisti Jane ja Aatos Erkon säätiöltä saatu 5 miljoonan euron apuraha.

Huippumodernia laitetta kutsutaan koko kehon kameraksi. PET-keskuksessa se kulkee nimellä Quadra. Sen kuva-ala on 106 senttiä, joten kuvaan saadaan koko keho päälaelta reisiin asti. Tavallisella PET-laitteella keho on kuvattava noin 25 sentin osissa.

Nopeudesta on hyötyä varsinkin erittäin kivuliaiden potilaiden tutkimuksissa.

Koko kehon samanaikainen PET-kuvantaminen on vielä uutta maailmassa. Nyt nähdään ensimmäistä kertaa, mitä koko elimistössä on samaan aikaan meneillään.

”Kukaan ei esimerkiksi vielä tiedä, miten sepelvaltimotaudista johtuva sydänlihaksen hapenpuute heijastuu aivoihin, munuaisiin tai maksaan. Tätä asiaa Turun PET-keskus lähteekin ensimmäisenä selvittämään”, Tiina ja Johanna kertovat.

Vain muutama minuutti

Quadran vastuuhoitajien ensimmäiset käyttökokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Suuren kuva-alan ansiosta laite on nopea. Kuvaus, joka aiemmin vei yli kymmenen minuuttia, hoituu nyt muutamassa minuutissa.

”Nopeudesta on hyötyä varsinkin erittäin kivuliaiden potilaiden tutkimuksissa. Nopea kuvaus mahdollistaa myös entistä useamman potilaan kuvaamisen päivän aikana”, Tiina ja Johanna kertovat.

Quadran tunneli on yli kaksi metriä pitkä, mutta myös sen halkaisija on tavallista isompi. Tiinan ja Johannan mukaan useimmista potilaista kuvauslaite ei tunnu mitenkään pelottavalta tai ahtaalta. Myös potilaan asettelu kameraan onnistuu asennosta ja potilaan koosta riippumatta vaivatta.

Kaikki elimet saadaan kuvattua samanaikaisesti.

Potilastyön lisäksi Tiina ja Johanna osallistuvat PET-keskuksessa tehtävään tieteelliseen tutkimukseen. He toimivat tutkimusryhmän apuna ja kuvausten toteuttajina.

Tieteellisissä kuvauksissa tärkein Quadran antama hyöty on se, että kaikki elimet saadaan kuvattua samanaikaisesti.

Quadraa tullaan hyödyntämään muun muassa MS-taudin ja tulehdus­tautien, kuten sarkoidoosin ja pitkäkestoisen koronataudin, tutkimisessa. Sitä voidaan käyttää apuna myös ylipainon ja diabeteksen tutkimisessa, ja sillä voidaan saada myös aiempaa parempaa tietoa liikunnan vaikutuksista.

”Koko kehon PET helpottaa myös aivotutkimuksia, koska se mahdollistaa täysin kajoamattomat tutkimukset.”

Laitteen odotetaan hyödyttävän myös lääkekehitystä. Sen avulla voidaan mahdollisesti kuvantaa, miten lääke vaikuttaa elimistössä.

Suuri määrä merkkiaineita

PET tulee sanasta positroniemissiotomografia. Se tarkoittaa isotooppikuvausmenetelmää, jossa lyhytikäisten säteilevien merkkiaineiden avulla saadaan tarkkaa tietoa elimistön toiminnasta ja aineenvaihdunnasta. Kuvaus tehdään yhdistelmälaitteella, jossa on PET-kameran lisäksi tietokonetomografia- tai magneettikuvauslaite.

Kuvauksen avulla voidaan selvittää muun muassa, onko potilaalla syöpää, sydän- ja aivosairauksia tai tulehdustauteja.

”PET-merkkiaine ruiskutetaan potilaan laskimoon, minkä jälkeen odotetaan tutkimusaineen kertymistä kuvauskohteeseen. Osa kuvauksista voi olla myös dynaamisia eli kuvaus käynnistetään samaan aikaan, kun merkkiaine annetaan.”

Turun PET-keskuksessa on laaja valikoima merkkiaineita, kliinisessä käytössä 23 ja tutkimuksessa satakunta. Luku on kansainvälisesti korkea. Vastaavaa merkkiainevalikoimaa ja uuden sukupolven kameran yhdistelmää ei tiettävästi ole muualla.

Ensin purettiin vanha kamera

Turun PET-keskus on Turun yliopiston, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Åbo Akademin yhteinen valtakunnallinen tutkimuskeskus ja Euroopan johtava PET-tutkimuksen kehittäjä.

Keskuksen yksitoista röntgenhoitajaa ja viisi laboratoriohoitajaa tekevät tiivistä yhteistyötä lääkäreiden, fyysikoiden, tutkijoiden ja kemistien kanssa.

Keskuksen johtaja, lääkäri ja tutkija Juhani Knuuti odottaa uudelta laitteelta paljon. Tiedon lisääntyessä ymmärrys lisääntyy ja näin potilaitakin voidaan auttaa paremmin.

”Tämä on todella kutkuttavaa”, hän tiivistää.

Tiina ja Johanna olivat alusta alkaen mukana laitehankinnassa ja tilasuunnittelussa. Kaikki alkoi vanhan kameran purusta. Sitten tehtiin laaja ja meluisa tilaremontti ja lopulta valmisteltiin uudet tilat.

He saivat rauhassa opetella laitteen käyttöä, kun laite saapui viime keväänä. Käyttöjärjestelmä oli heille tuttu, joten ihan perusteista ei tarvinnut aloittaa.

”On ollut innostavaa päästä kokemaan jotain näin uutta”, Tiina ja Johanna sanovat.