Pilkuntarkasti oikein – Anastasia harjoittelee ammattitaidon SM-kisoihin, joissa kaikki pitää tehdä viimeisen päälle

Kahdeksan lähihoitajaopiskelijaa ottaa toukokuussa toisistaan mittaa ammattitaidon suomenmestaruuskisoissa. Anastasia Ranta-Eskola näyttää, miten koitokseen harjoitellaan.

Kuvateksti
Anastasia Ranta-Eskola jakaa lääkkeitä. Hänen valmentajansa, lehtori Susanna Konttila seuraa suoritusta.
Kuva: Lauri Rotko

Lähihoitajaopiskelija Anastasia Ranta-Eskola, 17, ajatteli, että suoritus ei ehkä mennyt ihan nappiin. Yllätys ja ilo oli suuri, kun hänen nimensä semifinaalin päätteeksi kuulutettiin: Anastasia selvitti tiensä Taitaja-finaaliin. Ammattitaidon SM-finaaliin ei ollut helppo päästä, sillä sinne pyrki tammikuun semifinaaleissa yli 90 lähihoitajaopiskelijaa eri puolilta maata ja vain 8 parasta valittiin.

Helmi- ja maaliskuun hän piti valmentajansa, lehtori Susanna Konttilan kanssa hengähdystaukoa, mutta huhtikuun alussa valmentautuminen finaaliin jatkui.

Nyt Anastasia ja Susanna ovat koulutuskeskus Salpauksen simulaatiotiloissa Lahdessa ja treenaavat verenpaineen mittaamista. Harvinaista kyllä, lähihoitajalla on kaulassaan stetoskooppi, sillä sitä tarvitaan kisassa tässä puuhassa. Susanna kyselee lakkaamatta: miten alhainen verenpaine saadaan nousemaan, voisiko kyse olla sydämen vajaatoiminnasta?

”Kyselen Anastasialta mahdollisimman paljon, jotta hän oppii perustelemaan ääneen, mitä hän tekee ja miksi. Se on kisassa tärkeää.”

Lajeja on 47. Kisoissa hitsataan ja siivotaan, hoidetaan hevosia, ihmisiä, kauneutta ja kiinteistöjäkin.

Finaalin tehtävistä saa jonkin verran ennakkotietoa. Esimerkiksi se tiedetään, että kotihoidon tehtävässä hyödynnetään Raizer II -nostotuolia.

Anastasia Ranta-Eskola treenaa verenpaineen mittausta Salpauksen simulaatiotiloissa.
Anastasia ja Susanna treenaavat verenpaineen mittausta Salpauksen keskustakampuksen simulaatiotiloissa Lahdessa. Harjoittelu­suunnitelmissa on myös yksi yhteinen aamuvuoro sairaalassa.

Hyvä vuorovaikutus on oleellista

Jokakeväisissä Taitaja-kilpailuissa kisataan 47 kilpailulajissa. Siellä hitsataan ja siivotaan, hoidetaan hevosia, ihmisiä, kauneutta ja kiinteistöjäkin.

Lähihoitajat ovat kilpailleet paremmuudesta vuodesta 2003. Susanna on ollut kilpailutoiminnassa pitkään mukana ja muissakin rooleissa kuin valmentajana, välillä esimerkiksi lajivastaavana ja tuomarina. Hän kertoo, että aluksi pohdittiin, onko yleensä ottaen eettisesti sopivaa kilpailla hoitamisessa.

”Kilpailu on siinä vähän utopistinen, että oikeasti vanhuksen luona ei voi olla niin pitkää aikaa kuin kisassa”, Anastasia huomauttaa.

Kisat ovat kolmipäiväiset. Lähihoitajilla on yleensä ratkaistavana yksi kotihoidon tapaus, ohjaustehtävä lasten tai nuorten kanssa ja lisäksi erilaisia kirjallisia tehtäviä. Suoriutumista seuraa tuomari ja tietysti kisayleisö. Asiakkaiden roolissa saattaa olla esimerkiksi eläköityneitä opettajia, järjestävän koulun oppilaita tai ammattinäyttelijöitä.

”Lähihoitajan ammatissa kohtaaminen ja vuorovaikutus ovat tärkeintä. Temput ja kädentaidot oppii jokainen, mutta haluan antaa tilaa opiskelijan persoonalle. Esimerkiksi Anastasialla on tarttuva ja reipas ote. Hän puhui semifinaalissa selkeästi, kysyi asiakkaan mielipiteitä ja teki reippaasti päätöksiä”, Susanna kuvailee.

Kuvassa lähihoitajaopiskelija Anastasia Ranta-Eskola.
Anastasia valmistuu ensi syksynä perustason ensihoitajaksi.

Susanna on opettanut Anastasiaa muutenkin. ”Anastasia on tiedonhaluinen ja aktiivinen. Huomaan, että hän on oppinut harjoittelussa ja semifinaalissa paljon lisää.”

Anastasia opiskelee perustason ensihoitajaksi ja valmistuu todennäköisesti lokakuussa. Sitä ennen hänellä on odotettu harjoittelu ensihoidossa. Se on ala, joka häntä eniten kiinnostaa.

”Toisaalta haaveilen muutosta ulkomaille jonnekin lämpimään. Ensihoidon harkka merkitsee paljon, kun mietin tulevaisuuttani. Ensihoidon amk-koulutus kiinnostaa ja myös hätäkeskuspäivystäjän työ”, hän miettii.

Hoitoalalle Anastasian sai auttamisen halu. Jo peruskoulun kutosluokalla hän ajatteli, että haluaa työn, jossa voi auttaa muita. Seiskalla hän päätti, että hän haluaa ambulanssiin. Lahteen opiskelemaan hän muutti Sysmästä.

Vanhat tehtävät apuna

Salpauksessa kisaan voi valmentautua ottamalla valinnaisaineeksi Huippuosaajana toimimisen. Osaamisen osoittamiseksi tarvittavan näytön voi antaa alan työpaikalla tai kilpailussa. Kilpailun valitsevien opetuksessa edellisvuosien kisatehtävät ovat arvokkaita – niitä hyödynnetään paljon.

Joskus Susanna on tempaissut itsekin mummoperuukin päähänsä ja ollut asiakkaan roolissa.

Simulaatiotilassa mummolan tunnelmaa luovat muun muassa kotoisa sohvanurkka, takka ja Singer-ompelukone. Terveysteknologiaa on myös: Menumat-ateria-automaatti ja Evondos-lääkeautomaatti. Huoneeseen yhdistyvät saniteettitilat.

Lähikuvassa hoitaja jakaa suojahansikkaat kädessä lääkkeitä dosettiin. Pöydällä on pitsiliina.
Lähihoitaja-lajissa on yleensä joka vuosi ratkaistavana kotihoitoon liittyvä tapaus.

Opettaja saa käyttää luovuuttaan, kun miettii tilanteita, joihin lähihoitaja voi joutua. Varastohuoneessa on muun muassa viinipulloja ja peruukkeja. Joskus Susanna on tempaissut itsekin mummoperuukin päähänsä ja ollut asiakkaan roolissa.

Anastasia ja Susanna harjoittelevat yhden aamuvuoron yhdessä myös työelämässä sairaalassa. ”Se on meillä aika uusi työmalli.”

Susannan lisäksi Anastasiaa preppaa opettaja Tiia Kuittinen, joka keskittyy lapsiin ja nuoriin liittyviin asioihin.

”Ne ovat minulle vielä vähän harmaata aluetta. On vaikea arvioida, minkä ikäinen lapsi osaa vaikka käyttää saksia”, Anastasia sanoo.

Salpauksesta Taitaja-finaaleihin pääsi tänä vuonna yhteensä kahdeksan oppilasta. He saavat myös henkistä sparrausta ja tukena on myös koulupappi.

Taitajat-kisa on iso tapahtuma, jonne lähdetään sankoin joukoin. Esimerkiksi Salpauksen kauneudenhoitoalalta tapahtumaa lähtevät seuraamaan kaikki.

”Kilpailussa saa esiintymisvarmuutta, taidot karttuvat ja osallistumisesta on etua työnhaussa”, Susanna luettelee.

Tapahtuma on järjestävälle koululle iso ponnistus. Salpaus järjesti tapahtuman vuonna 2014, ja sitä valmisteltiin kaksi vuotta.

Viime vuonna tuli täysosuma

Viime vuonna kilpailussa tuli täysosuma, jonka Susanna epäilee olevan mahdollinen vain kerran elämässä. Susannan ja Tiian valmentama Inka Myyryläinen voitti Lähihoitaja-lajin ja hänet valittiin koko tapahtuman parhaaksi, Taitajien Taitajaksi. Se tiesi Inkalle eräänlaista ”missivuotta”, esiintymisiä ja tuliterää sähköautoa vuodeksi maksutta käyttöön. ”Valinta oli kunnia koko lähihoitaja-lajille.”

Pelkkää kunniaa voitto ei tiedä, vaan siitä saa myös rahapalkinnon.

Neljänä viime vuonna lähihoitaja-finaaliin on päässyt Salpauksen edustaja. Sitä ennen oli kymmenen kuivaa vuotta, mutta valmentamista jatkettiin sitkeästi. Susanna on kehitykseen tyytyväinen ja näkee, että valmennusmalli on asettunut uomaansa.

On hienoa seurata, kun nuoret onnistuvat ja ylittävät itsensä.

Opettajille kilpailut ovat kuin jatkuva vuosikello. Jo nyt keväällä he ovat ruvenneet houkuttelemaan osallistujia ensi syksyn valinnaiskurssille ja tuleviin semifinaaleihin.

Mikä kisaamisessa on Anastasian mielestä kivointa? ”Kisakokemus on ainutlaatuinen. Vielä en ole skaalannut mielessä, miten iso tapahtuma finaali on.”

Viimeistä silausta Anastasian kisakuntoon haetaan treenaamalla mikrofonin kanssa. Se on käytössä finaalissa ja siihen on hyvä totutella.

Kilpailujen tunnelmaa Susanna kuvaa monen vuoden kokemuksella jännittyneeksi ja odottavaksi.

”Hämmästyn välillä, miten nuoret huomaavat sellaista, mitä en itsekään olisi tajunnut. On hienoa seurata, kun nuoret onnistuvat ja ylittävät itsensä.” 

Taitaja-kisat mitellään Espoossa 8.–11. toukokuuta.

Kisatehtävä: Helvin ja Pentin luona

Tämä on Taitaja-kisan kotihoidon tehtävä vuodelta 2022. Miltä näyttää – pärjäisitkö?

Helvi Manninen on hyväntuulinen ja huumorintajuinen eläkeläinen. Helvi asuu miehensä Pentin kanssa kerrostalossa Porissa. He pärjäävät hyvin kotihoidon turvin. Helvi on sosiaalinen ja käy torstaisin päivätoimintakeskuksessa. Helvillä käy kotihoidon työntekijä kerran viikossa, tiistaisin, vaihtamassa lääkelaastarin. Helvin selkä on leikattu vuosi sitten ja siitä on jäänyt kiputila, hoitona pitkävaikutteinen kipulaastari Norspan. Ylimääräisiä kotikäyntejä sovitaan tarpeen mukaan.

Pentti on hyväkuntoinen ja liikkuu paljon kodin ulkopuolella. Hän ei ole tarvinnut kotihoidon apua.

Helvillä ja Pentillä on tytär Helena. Helena on ollut yhteydessä kotihoidon työntekijään eilen, maanantaina. Tytär on huolissaan isänsä muistista. Pentti on eksynyt kaksi kertaa autolla kauppareissun jälkeen tutulla reitillä. Helena oli puhelimessa huolissaan myös äitinsä vahvasta kipulääkkeestä. Tytär haluaa tietää, voisiko kipua hoitaa ilman lääkkeitä. Kotihoidon työntekijä lupaa jutella Helvin kanssa näistä asioista seuraavana päivänä lääkelaastarin vaihtokäynnillä.

Helvin lääkelista

Norspan depotlaastari 5 mikrog/h pitkäkestoiseen kipuun. Vaihto tiistaisin. Tarvittaessa lisäksi Para-Tabs 500 mg x 3/vrk.

Aiempi mobiilikirjaus iltahoitajalta 16.5. klo 22

Ylimääräinen tarkistuskäynti, turvapuhelinhälytys. Asiakas valittaa kovia kipuja alaselässä, VAS jana 8/10 klo 22. Annettu Para-Tabs 500 mg. Asiakkaan miehen hengitys vähän rohisee, nenä vuotaa, tulossa flunssaan. Pentin hengitysfrekvenssi 17 ja happisaturaatio 98 %. Covid-testi negat.

Tehtäväsi kotikäynnillä

1. Arvioi Helvin kipu.

2. Huomioi Pentin akuutit oireet.

3. Vaihda Helville kipulaastari oikein.

4. Keskustele lääkkeettömistä kivunhoitovaihtoehdoista tyttären toiveesta.

5. Keskustele Pentin muistista.

6. Toimi muuten tilanteen mukaan.

Taitaja-kisan tehtäväpankki