Onko terveydenhuolto romahtamassa, Liina-Kaisa Tynkkynen?

Johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen miettii, tehdäänkö hyvinvointialueilla nyt liian hätäisiä päätöksiä.

Kuvateksti
Sote-ammattilaisiin on osunut viime vuosina monia päällekkäisiä kriisejä, Liina-Kaisa Tynkkynen muistuttaa. ”Korona kriisinä päättyi, kun Ukrainan sota alkoi. On hyvä miettiä, olisiko koronan vielä pitänyt kiinnostaa.”
Kuva: Liisa Takala

1. Hyvinvointialueilla on rahapula ja hoitajapula. Onko Suomen terveydenhuolto romahtamassa?

Minusta ei, vaikka kaikki palvelut eivät parane ja palveluverkkoa karsitaan. Siitä en ole varma, ovatko kiireessä tehtävät päätökset viisaita – onko kokonaisuus strategisesti mietitty, milloin välimatka hoitoon on liian pitkä? Hyvinvointialueet aloittivat haastavassa tilanteessa ja hoitajapula on globaali ilmiö. Tästä on uutisoitu negatiiviseen sävyyn ja ihan aiheesta, vaikka on uudistuksessa hyvääkin.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

2. Jos olisit diktaattori, mitä tekisit Suomen terveydenhuolto­järjestelmälle?

Perusterveydenhuolto pitäisi saada toimimaan. Ihmiset ovat eriarvoisia sen suhteen, asioivatko he terveysasemalla vai pääsevätkö työterveyshuoltoon. Yksityisten terveysvakuutusten ottaminen yleistyy, ja se on epäluottamuslause järjestelmälle. On myös merkkejä, että kansalaisten luottamuksessa terveydenhuoltoon on tapahtunut merkittävää heikkenemistä.

Meidän pitäisi määritellä tarkemmin, mitä terveydenhuolto sisältää, sillä lääketiede kehittyy ja tarpeet ovat loputtomat. Sote-sektorin henkilöstöpolitiikka on aika konservatiivista ja kaipaa uudistamista. Henkilöstön pitäisi päästä vaikuttamaan enemmän työoloihin ja työn tekemisen tapoihin.

3. Joutuvatko uudet hyvinvointialueet kaiken menneenkin syntipukeiksi?

Ehdottomasti. Hyvinvointialueet ovat toimineet niin vähän aikaa, että ne eivät ole ehtineet tilannetta sössiä. Uudistuksen onnistumista ei voi arvioida vuodessa tai kahdessa. Ongelmat ovat syntyneet vuosikymmenten aikana, kun järjestelmää ei pystytty uudistamaan. Järjestelmä on alirahoitettu ja ikääntyneiden määrä kasvaa, mikä on ollut tiedossa jo pitkään. Korona ja inflaatio ovat myös lisänneet alueiden haasteita.

4. Millainen Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on verrattuna muihin Euroopan maihin?

Keskiverto. Emme loista juuri missään. Erikoissairaanhoito on monessa suhteessa laadukasta ja kustannustehokasta. Muihin Pohjoismaihin nähden järjestelmä on alirahoitettu.

5. Jopa ekonomisti Sixten Korkman sanoi, että sote-uudistus on hänelle liian vaikea. Ymmärtääköhän kukaan Suomessa sote-systeemin kokonaisuutta?

Lohdullista, että hän sanoo näin. Mielestäni on ongelmallista, jos yhteiskunnan keskeiset järjestelmät ovat niin monimutkaisia, ettei tavallinen ihminen niitä ymmärrä. Tärkeää olisi keskustella myös siitä, mitä me uudistuksella tavoittelemme.

6. Mikä sinusta piti tulla isona?

Tanssija tai tanssinopettaja, mutta sairastuin lukiossa syömis­häiriöön ja haave ei toteutunut.

7. Mikä terveyspolitiikassa sinua kiehtoo?

Se on tosi kiinnostava mikrokosmos. Terveysjärjestelmissä ei ole kyse vain terveyden parantamisesta, vaan esimerkiksi poliittiset ja kaupalliset pyrkimykset muokkaavat niitä – joskus myös suuntaan, joka ei ole koko väestön kannalta toivottava.

Liina-Kaisa Tynkkynen

  • 37-vuotias Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija ja yhteiskuntapolitiikan dosentti.
  • Koulutukseltaan terveystieteen maisteri ja filosofian tohtori. Tutkii esimerkiksi terveysjärjestelmien uudistuksia, terveydenhuollon kriisivarmuutta ja hyvinvoinnin turvaamista pandemia-aikoina.
  • Harrastaa junassa istumista, yrittää harrastaa lenkkeilyä.