Miksi nuori lyö, Tomas Jouhilampi?

Tomas Jouhilampi oli nuorena kova tappelija ja ajatteli olevansa maailman kovin jätkä. Nyt hän sanoo nuorille, että yksikin lyönti on liikaa.

Kuvateksti
Yksi isku muutti Tomas Jouhilammen elämän. Nyt hän ajattelee, että nuorten auttaminen on tärkeintä, mitä hän voi tehdä.
Kuva: Pasi Leino

1. Olit 15-vuotiaana mukana kohtalokkaassa tappelussa. Mitä siitä sinulle seurasi ja miten olet kuntoutunut?

Sain aivoverenvuodon, minut leikattiin ja vaivutettiin koomaan. Olin vähällä kuolla. Minut herätettiin kolmen ja puolen viikon kuluttua. Ensimmäinen muistoni on, kun pikkuveli tuli katsomaan minua. Broidi itki, halasi ja sanoi: ”Vitun tyhmä, rakastan sua.” Olin neliraajahalvaantunut, enkä pystynyt puhumaan. Läheisilleni sanottiin, että jään vihannekseksi, mutta niin ei käynyt – ehkä nuoruuteni takia.

Minulla on lasten osastolta vain hyviä muistoja, aivoni ovat ehkä tuhonneet huonot. Hoitajilla oli minulle aina aikaa. Puheeni oli aluksi hiljaista piipitystä. Kädet alkoivat toimia, vaikka alussa ne tärisivät niin, että mehupillin pitäminen oli hankalaa. Vähitellen opettelin kävelyä. Olin tosi masentunut, kun tajusin, etten pysty käymään koulua tai saa duunia. Mietin, miten pärjään Kelan tuilla. Välillä käytin rankasti päihteitä.

Nykyään elämäni koostuu puhekeikoista ja treeneistä. Pieni lapseni on elämässäni tärkeintä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

2. Elit väkivaltaisen nuoruuden. Miksi nuori lyö?

Hyvä kysymys. Olin nuoresta asti tosi fucked up ja yliaktiivinen. En pysynyt paikoillani. Luulen, että minulla on adhd, vaikka minulla ei ole diagnoosia. Nautin vallan tunteesta ja lyöminen oli hauskaa. Nuorten kulttuuri on nykyään aivan eri kuin omassa nuoruudessani. Somessa hakataan ja uhkaillaan aseilla, mikä on ihan sairasta, mutta siitä tulee normaalia, kun sitä katsoo paljon.

3. Kierrät puhumassa esimerkiksi kouluissa väkivaltaa vastaan. Mikä on tärkein viestisi?

Yksikin lyönti on liikaa. Uhrille voi käydä näin. Kuvittelin olevani maailman kovin jätkä, jumalasta seuraava. Ajattelin, että tappelussa kukaan ei pysty voittamaan minua. Silti kävi näin.

4. Millaista palautetta olet saanut yleisöltä?

Tosi posia. Nuoret tykkäävät siitä, että puhun suoraan, enkä kaunistele. Olen otettu, kun he tulevat ottamaan kanssani selfieitä.

5. Miten sote-ammattilaiset voisivat tukea nuorten väkivallattomuutta?

Uskon, että pitää olla läsnä, kuunnella nuorta ja ohjata harrastuksiin. Hengailu kauppakeskuksissa on pahinta.

6. Mitä yhteiskunnassa pitäisi tapahtua, että nuorten väkivalta vähenisi?

Nuorten palveluihin ja harrastuksiin pitäisi panostaa enemmän. On älytöntä, että harrastukset maksavat niin paljon. Monen nuoren unelmat jäävät, koska vanhemmilla ei ole rahaa. Pitäisi keksiä, miten maahanmuuttajat saataisiin paremmin mukaan yhteiskuntaan. Koulujen eriytyminen on huono juttu. Ruotsin tie jengitappeluineen ei ole hyvä. Ainakaan poliisilta ei pitäisi leikata.

Tomas Jouhilampi

  • 27-vuotias turkulainen yrittäjä. Käy puhumassa kouluilla ja esimerkiksi yrityksissä.
  • Tekee someen videoita, joilla kertoo aivovammastaan ja puhuu nuorille väkivaltaa vastaan.
  • Perheeseen kuuluu lapsi.
  • Harrastaa kuntosalilla käymistä, aloittelee brasilialaista jujutsua.