1. Mitkä ennusmerkit kertovat nuoren päihdehäiriöstä?
Kehittyvästä päihdehäiriöstä kielii kova viinapää. Päihtymyspiikit ja niistä syntyvä mielihyvä voivat ehdollistaa niin, että päihteet tulevat aina tietyssä tilanteessa mieleen.
Riskissä ovat nuoret, joilla on esimerkiksi käytöshäiriöitä, ahdistusta, masennusta, impulssikontrollin puutetta tai hoitamaton adhd. Päihdehäiriöt ovat yleisempiä pojilla kuin tytöillä.
Kouluterveydenhuollossa pitäisi olla mahdollisuus puuttua asiaan ja pysähtyä asian äärelle.
2. Miten kehittäisit nuorten päihdehoitoa?
Päihdehäiriö jää valitettavan usein hoitamatta, vaikka nuori olisi kiertänyt laitoksesta toiseen. Sopassa on liikaa kokkeja, eikä kokonaisuutta koordinoi kukaan.
Nuoret pitäisi hoitaa terveydenhuollossa, koska heidän päihdeongelmiinsa liittyy myös muita sairauksia. Tilanne pitää selvittää perusteellisesti ja hoitosuunnitelma täytyy laatia moniammatillisesti.
Vaikeissa häiriöissä hoidon suunnittelu ja aloitus toteutuisivat parhaiten yliopistosairaaloiden nuorisopsykiatriassa. Lastensuojelulaitoksissa on harvoin sellaista lääketieteellistä osaamista, että siellä pystyttäisiin vastaamaan psykiatriseen hoidontarpeeseen, toteuttamaan lääkkeellistä vieroitushoitoa tai aloittamaan opioidikorvaushoitoa.
Hoidon pitäisi pohjautua tutkimusnäyttöön ja valtakunnallisesti yhtenäisiin hoitolinjauksiin. Esimerkiksi Turussa on käytössä Cannabis Youth Treatment -ohjelma, josta on tutkimusnäyttöä. Mallissa käytetään motivoivaa haastattelua, kognitiivista käyttäytymisterapiaa sekä yhteisövahvistusmallia.