Metropolian HyMy-kylässä palveluita tarjoavat opiskelijat – ”Saan paljon voimaa siitä, että olen keskittyneesti läsnä ihmisten kanssa”, sanoo pankkimaailman jättänyt Rita
Helsingin Myllypurossa on ainutlaatuinen paikka koko maailman mittakaavassa. Metropolian HyMy-kylässä opiskelijat opettelevat ammattiroolia ja lähiseudun asukkaat saavat palveluja.
Rita Häkkinen on saanut lapset innostumaan ilmapalloleikeistä.
Kuva: Liisa Takala
Kirjoittaja
Terhi Mäkinen
16.1.2023 klo 15:55
ToimintaterapeuttiopiskelijaRita Häkkinen, 27, puhaltaa ilmapalloja. Alkamassa on perhekahvila, jota helsinkiläisen Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijat pitävät yhdessä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa. Tänään juhlitaan lasten oikeuksia.
Rita opiskelee toimintaterapeutiksi toista vuotta ja on kolmen viikon harjoittelussa Myllypuron HyMy-kylässä. Työ lasten parissa toimintaterapeuttina on hänelle aivan uutta. Tänään hänen tehtävänsä on ohjata ilmapalloleikkejä.
Saan paljon voimaa siitä, että olen keskittyneesti läsnä ihmisten kanssa.
Rita keksi hakea opiskelemaan toimintaterapiaa perinteisen ammatinvalintatestin ansiosta – hän ei muista kuulleensa ammatista ennen sitä, mutta se vaikutti heti valtavan kiinnostavalta. ”Olen saanut opinnoista tosi paljon omaan elämäänikin. Tässä opitaan analysoimaan toimintaa tarkasti.”
Hänellä on jo ennestään kauppatieteellinen koulutus ja työkokemusta pankkimaailmasta. Työ ei tuntunut omalta, ja Rita uupui. Hän kaipasi ihmisläheisempää uraa.
Ammattiroolin ottaminen aivan toisenlaisessa työssä on ollut jännittävää ja intiimiä. ”Saan paljon voimaa siitä, että olen keskittyneesti läsnä ihmisten kanssa.”
Hän törmää aika usein siihen, että ihmiset eivät oikein tiedä, mitä toimintaterapia on.
”Me olemme voimakkaasti arjessa mukana. Toimintaterapeutti voi esimerkiksi neuvoa, miten laittaa turvallisesti ruokaa, kun toinen käsi on halvaantunut.”
HyMy-kylässä Rita on ollut jo töissä Parkinsonin tautia sairastavien ryhmässä. Ritalla on myös ollut yksilötapaamisia pitkäaikaistyöttömien kanssa, jotka ohjautuvat toimintaterapeutille Helsingin kaupungin työllistämispalvelu Virittämön kautta.
Perhekahvila on auki osapuilleen joka toinen viikko. Ohjelmassa on ollut muun muassa lapsen ensiapua ja vinkkejä vanhemmille, kun lapsi sairastaa. Vastuussa ovat aina eri sote-alojen opiskelijat. Ohjaava opettaja valvoo toimintaa. HyMy-kylässä on myös perhevalmennusta ja imetysohjausta.
”On ihana katsoa opiskelijoiden iloa”, sanoo tyttärensä Amalian kanssa perhekahvilassa viihtyvä Minna Malinen.
Työ, jolla on tarkoitus
Jalkaterapeuttiopiskelija Anton Valkeinen, 26, valmistelee työtilaa asiakasta varten, joka on tulossa kynsien hoitoon kello 10.30. Läsnä on kaksi opiskelijaa: toinen tekee ja toinen tutoroi.
Anton on toisen vuoden opiskelija ja menossa on hänen ensimmäinen työharjoittelunsa. Jyväskylän läheltä Kivijärveltä kotoisin oleva Anton on jo koulutukseltaan lähihoitaja, joten potilastyö sinänsä ei niin jännitä. Hän ehti tehdä lähihoitajana keikkatöitä pari vuotta ennen kuin lähti opiskelemaan uudelleen. ”Olen tehnyt aiemmin peruskynsienleikkuuta, mutta täällä se tehdään aika järeillä sivuleikkureilla.”
Minulla oli jalkavaivoja nuorena ja sain apua jalkaterapiasta. Siitä tuli ajatus, että haluaisin tehdä samaa.
Lähihoitajan työ oli hoitotyötä – jalkaterapeuttina Anton antaa kuntoutusohjeita ja opastaa, miten liikkeet tehdään. Se on hänelle uutta. Asiakas saa myös kirjalliset ja kuvalliset ohjeet mukaan kotiin.
”Minulla oli itselläni jalkavaivoja nuorena ja sain apua jalkaterapiasta. Siitä tuli ajatus, että haluaisin tehdä samaa. Tahdon tehdä työtä, jolla on tarkoitus ja jossa voin auttaa.”
Antonia kiinnosti myös fysioterapia ja toimintaterapia, mutta hän huomasi, että niille aloille on todella paljon hakijoita. Uudessa ammatissa kiinnostaa myös päivätyö, koska lähihoitajan työ oli vuorotyötä.
”Moni jalkaterapeutti perustaa yrityksen. Eniten ammattiin valmistumisessa jännittää ehkä se. Aika näyttää, mistä töitä löytyy.”
Alkutarkastus opiskelukaverille
Suunhoidon opetusklinikalla on jännittävä päivä Henrika Haukalla, 26, ja Saana Kinnusella, 31. Tänään on ensimmäinen kerta ikinä, kun he tutkivat oikean ihmisen suuta – he tekevät toisilleen vuoron perään parodontologisen alkutarkastuksen.
”Helpottaa, että tämän saa tehdä kaverille. Pystyy avoimemmin kertomaan tuntemuksiaan. Vähän jännittää, ettei terävillä instrumenteilla satuta toista”, sanoo Saana.
Hän on aiemmalta koulutukseltaan lähihoitaja, joten esimerkiksi potilaan hampaiden pesu on hänelle ennestään tuttua. ”Lähihoitajaksi opiskelu oli enemmänkin välivaihe. Tiesin, että jatkan opintoja. Suuhygienistin työ on itsenäistä ja monipuolista. Se kiinnosti.”
Henrika taas on jo hammaslaborantti, joten pikkutarkka motorinen työ on hallussa. Hän on pyrkinyt myös hammaslääkikseen, mutta sinne pääsy on osoittautunut vaikeaksi. Suuhygienistin opintoja hän tekee tällä hetkellä avoimessa ammattikorkeakoulussa. Kun opintoja on kasassa 55 opintopistettä, hän voi hakea erillishaussa opiskelemaan suuhygienistiksi. Pääsykokeissa englanti on tuottanut vaikeuksia.
Henrika ja Saana kehuvat klinikan työtiloja huikeiksi. He ovat kuulleet, että laitteet ovat paremmat kuin valtaosalla työelämässä. Klinikalla on kaikkiaan 26 tuolipaikkaa.
Ensin lapsipotilaan suun tarkastaa opiskelija ja me opettajat vielä varmistamme.
Myllypuron koululaisille klinikka on tuttu paikka. Täällä hoidetaan lasten määräaikaistarkastukset 4–5-vuotiaista aina 17-vuotiaisiin asti. ”He saavat erinomaisen hyvän tarkastuksen, sillä ensin suun tarkastaa opiskelija ja me opettajat vielä varmistamme”, kertoo kliininen opettaja Jonas Englund.
”Tiedämme jo, että 14. helmikuuta tulevat meidän ensimmäiset lapsipotilaamme”, sanoo Henrika.
Yksityisen puolen asiakkaat käyvät klinikalla hammaskiven poistossa, tarkastuksessa tai vaikka hampaiden valkaisussa. Varsinkin valkaisu on kysyttyä, koska opiskelijatyön hinnoittelu on hieman halvempi kuin valmiin ammattilaisen.
Koulun oma harjoittelupaikka
HyMy-kylä on ammattikorkeakoulu Metropolian kampuksella Helsingissä sijaitseva oppimis- ja kehittämisympäristö. Sote-alan opiskelijat voivat harjoitella siellä tulevaa ammattiaan oikeiden asiakkaiden parissa ja ohjaavien opettajien valvonnassa. Nimi on lyhenne sanoista ”hyvinvointia Myllypurosta”.
Kylä avattiin helmikuussa 2020 – juuri ennen koronaa. Se ehti olla avoinna kuukauden, jonka jälkeen uusi Myllypuron kampus jouduttiin sulkemaan pandemian vuoksi. Kylä pystyttiin avaamaan syksyllä 2020, mistä lähtien se on ollut auki arkipäivisin.
Kylässä työskentely täydentää opiskelijan työpaikoilla tekemää harjoittelua. Esimerkiksi osteopaateilla, suuhygienisteillä ja jalkaterapeuteilla on vaikea löytää harjoittelupaikkoja, joten he voivat harjoitella kylässä. Moni suorittaa kylässä ainakin osan harjoitteluista.
Koulun oma harjoittelupaikka helpottaa moniammatillisten käytäntöjen oppimista. ”Aluksi opiskelijoita saattaa jännittää, miten tuon ryhmässä esiin oman ammatin osaamiseni. Oma ammatti-identiteetti vahvistuu, kun pystyy sitä peilaamaan muihin ammatteihin”, sanoo lehtori ja HyMy-kylän palvelutoiminnan vetäjä Anita Ahlstrand.
HyMy-kylässä käy tutustujia ulkomailta asti. Koulutussuunnittelija Hermanni Ilpala kertoo, että esittelijät pyytävät vieraita usein arvaamaan, kuka on opettaja ja kuka oppilas. Se ei ole helppoa, sillä ajatus on tehdä töitä tasavertaisina työkavereina. Toimintaa suunnittelevat opiskelijat ja opettajat yhdessä. Pilottina on menossa esimerkiksi paljon palveluita tarvitsevien ikääntyneiden ohjaus.
Tarkoitus ei ole kilpailla alueen palvelujen kanssa, vaan tehdä yhteistyötä ja täydentää niitä. Hinnoittelulla ei tavoitella voittoa, ja eläkeläiset ja opiskelijat saavat vielä 20 prosentin alennuksen.