”Tämä luku on vain jäävuoren huippu. Se ei kerro ongelman todellista laajuutta”, Björkqvist painottaa.
Versot-ryhmät kokoontuvat viikoittain kymmenen viikon ajan. Yhteen ryhmään otetaan enintään 10 osallistujaa. Yleisimmin ryhmistä haetaan apua alkoholin takia, mutta mukana on myös huume- ja lääkeriippuvuuksista kärsiviä.
Tapaamisissa puhutaan päihteettömästä elämästä, itsemyötätunnosta, sisäisestä motivaatiosta, omista rajoista ja häpeästä. Jakson aluksi ja lopuksi tehdään alkoholin käyttöä selvittävä Audit-kysely tai huumeiden käyttöä selvittävä Dudit-kysely.
Laitoshoitoa tarvitaan
Maarit löysi itselleen avun ilman laitoshoitoa, mutta moni päihderiippuvainen tarvitsee hoitojakson kuntoutuslaitoksessa.
”Osa tulee kuntoutuslaitokseen varhaisessa vaiheessa, mutta suurimmalla osalla riippuvuus on kehittynyt pitkälle. Taustalla on salailua, häpeää ja valehtelua”, kertoo päihdehoitokeskus Kantamossa työskentelevä psykiatrinen sairaanhoitaja Minna Kossila.
Kantamossa järjestetään Minnesota-malliin perustuvaa päihdehoitoa. Neljän viikon hoitojakson aikana ihminen pääsee käymään läpi elämäänsä ja sitä, kuinka riippuvuus on siihen vaikuttanut. Hoitojakson aikana puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Hoidossa ihminen oppii ymmärtämään riippuvuuttaan.
”Hyvin harva on ymmärtänyt aiemmin, että päihderiippuvuus on krooninen sairaus. Tämä tieto on monelle huojentava ja eheyttävä.”
Kuukauden mittaisen intensiivijakson jälkeen seuraa 11 kuukauden jatkohoito. Se tapahtuu viikoittain omalla paikkakunnalla tai etäyhteyden kautta Kantamon omassa jatkohoitoryhmässä.
Pomoille kiitos
Raitistumiseen voi liittyä myös surua, sanoo Versot-hankkeessa työskentelevä Suvi Björkqvist. Päihteet tarjoavat käyttäjälleen äkillistä mielihyvää ja lohtua, ja raitistumisen jälkeen niiden tilalle pitäisi löytää jotain aidompaa ja pitempiaikaista. Muutos voi vaatia kaveripiirin ainakin osittaista vaihtamista.
”Elämä on kohdattava selvin päin, vaikka matkan varrella tulee hankalia tunteita ja vastoinkäymisiä.”