Kaija Saarinen, 80, katselee pyörätuolistaan edessään avautuvaa esiintymislavaa, jolla bändi tekee viimeistä soundcheckiä ennen keikkaa. Kaija on juuri saapunut Hämeenlinnan kirjastossa järjestettävälle Avolava-klubille invataksilla hoivakodistaan yhdessä neljän muun asukkaan kanssa.
”Tykkään päästä keikoille kuuntelemaan musiikkia. Ympäristö on kiva, ja täällä näkee ihmisiä. Tämä on hyvää vaihtelua arkeen”, Kaija sanoo.
Kun klubin tämänkertaiset esiintyjät Jorma Kukkonen, Kari Kupari ja Jukka Salminen aloittavat, on kirjastoon kerääntynyt yli sata eri-ikäistä katsojaa. Keikka myös striimataan, ja Kaijan hoivakotiin jääneet asukkaat voivat seurata esitystä etänä niin halutessaan.
”Yleensä keikoista riittää puhuttavaa päiväkausiksi”, kertoo oppisopimuksella työskentelevä lähihoitajaopiskelija Anssi Sipola.
Hän on ollut alusta asti mukana edistämässä työpaikkansa hämeenlinnalaisen Hyvinvointikoti Hellän aloittamaa virkistyshanketta. Hoivakoti on yksityinen, ja se tarjoaa asukkaille ympärivuorokautista hoitoa.
Minuutta ei riisuta
Idea hoivakodin asukkaille järjestettävistä kulttuurielämyksistä lähti alun perin Anssin vaimon, samassa hoivakodissa työskentelevän lähihoitaja Jonna Sipolan ja yksikön johtajan, sosionomi Emma Heinän ideasta. He halusivat mahdollistaa ikäihmisille oikeuden osallistua ja näkyä yhteiskunnassa, vaikka nämä asuisivat hoivakodissa.
”Meille muuttavat asukkaat eivät riisu minuuttaan eteiseen. Tuemme heidän identiteettiään kaikin tavoin. Meillä ei esimerkiksi ole juurtuneita aikatauluja, vaan voimme tarvittaessa muokata niitä. Lopulta kyse on töiden organisoinnista. Kun on tahtotilaa, keinot järjestyvät”, Emma sanoo.
Keikkamatkojen suunnittelu vaatii koko työyhteisöltä ylimääräisiä ponnisteluja. Asukkaille on esimerkiksi järjestettävä asianmukainen kuljetus, mikä on taksilakiuudistuksen jälkeen osoittautunut odotettua hankalammaksi. Anssi on kuitenkin onnistunut löytämään avuksi luotettavan yhteistyökumppanin.