1. Väkivalta on usein ylisukupolvista
Kaltoinkohteluun liittyy usein monia riskitekijöitä: päihteitä, mielenterveysongelmia, köyhyyttä. Myös vanhemman kokema traumaattinen tapahtuma kuten luonnonkatastrofit, sota tai vakava poliittinen väkivalta lisäävät riskiä.
Väkivalta voi olla tahatonta. Vanhempi ei välttämättä ymmärrä täysin tekojensa seurauksia esimerkiksi mielenterveysongelmiensa vuoksi.
Asenteet ovat koventuneet – kuritusväkivaltaa ei tuomitse yhtä moni kuin aiemmin, kertoo Lastensuojelun keskusliiton viimevuotinen kysely. Esimerkiksi retuuttaminen ja kovakourainen tarttuminen lapseen ovat lisääntyneet. Eniten asenteisiin ja kuritusväkivallan käyttöön vaikuttaa aikuisen oma, lapsuudessa kokema väkivalta.
Lapsen suu on paljastava. Huono suun terveys voi olla merkki kaltoinkohtelusta, sillä lapsi on sen suhteen hyvin riippuvainen huoltajastaan. Erityisesti suun selittämättömät vammat on tutkittava ja selvitettävä.
2. Kysy väkivallasta
Jos perheessä on lähisuhdeväkivaltaa, se vaikuttaa myös lapseen. Usein myös lapsi saa osansa siitä. Kaltoinkohtelu ja laiminlyönti tapaavat toistua, ellei niihin puututa. Kysy myös, kuritettiinko vanhempaa lapsuudessa.
3. Onko lapsi itkuisa?
Vauvan erittäin runsas itkuisuus voi väsyttää vanhemman ja johtaa kaltoinkohteluun. Itkuisuudesta on puhuttava neuvolassa. Vanhempi tarvitsee keinoja vauvan rauhoittamiseen. Jos lapsi on erityislapsi, kaltoinkohtelun riski kasvaa.
Hotus-hoitosuositus: Perheessä tapahtuvan lapsen kaltoinkohtelun riskiolojen tunnistaminen
Tarkistuslista vanhemman ja ammattilaisen väliseen keskusteluun