Sairaanhoitaja Sanna-Mari Jämsänen latasi puhelimeensa viime huhtikuussa Linkedin-sovelluksen. Se on työnhakuun, verkostoitumiseen ja ammattilaisbrändin rakentamiseen keskittyvä sosiaalisen median palvelu.
Jämsänen oli pitänyt täydellistä sometaukoa sen ajan, kun hän oli opiskellut ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Valmistumisen häämöttäessä hän alkoi etsiä töitä ja päätteli, että Linkedin voisi auttaa työllistymään esihenkilötehtäviin.
”Siellä on osio, jossa on esillä työpaikkoja. Ajattelin, että voin tuoda palvelussa esille omaa asiantuntijuuttani ja verkostoitua niin oman alani kuin muiden alojen ammattilaisten kanssa.”
Takaraivossa kyti toive, että ehkä joku voisi pyytää hänet palvelun kautta suoraan töihin. Sitä oli tapahtunut Jämsäsen kavereille, jotka työskentelevät muilla aloilla.
”It-alalla työskentelevä ystäväni kertoi jo vuosia sitten, että headhunter otti yhteyttä ja hän sai sitä kautta uuden työn. Mietin, että sote-alalla tuollaista ei kyllä tapahdu, mutta ehkä käytäntö voisi yleistyä.
Jämsäsen tuntuma hoitajien headhunttauksesta eli suorahausta osuu osin oikeaan. Tehyn neuvottelupäällikön Vappu Okkerin mukaan hoitajien suorahakua tapahtuu Suomen sisällä vain vähän.
Rekrytointiyrityksissä on sama tuntuma.
”Sairaanhoitajiksi haetaan ja headhuntataan Suomessa vähemmän kuin moniin muihin asiantuntijatehtäviin”, sanoo palvelujohtaja Mikko Savusalo. Hän työskentelee suorahakuja ja psykologisia henkilöarviointeja tekevässä Avila oys:ssä
Avila ei ole hakenut hoitajia työnantajille suoraan, mutta sote-alan henkilöstöpalveluyritys Medikumppani on. Sielläkin hoitajien headhunttaus on kuitenkin vähäistä.
”Teemme myös sairaanhoitajien suorahakua, mutta mittakaava on eri kuin lääkäreillä. Tälläkin hetkellä käynnissä on kuitenkin useampi suorahaku”, kertoo Saara Sirén, joka toimi haastatteluhetkellä Medikumppanin toimialajohtajana.
Viime aikoina rekrytointiyritys on hakenut suuhygienisteja, bioanalyytikkoja ja hammashoitajia.
Sirén kertoo, että toimeksianto hoitoalan headhunttaukseen tulee tavallisesti yksityiseltä yritykseltä. Kyse on yleensä vaativammista tehtävistä tai siitä, että tehtävä alkaa nopeasti tai sopivan työntekijän löytäminen on muuten hankalaa. Viime aikoina Medikumppani on hakenut suoraan erityisesti suuhygienisteja, bioanalyytikkoja ja hammashoitajia.
Julkisella puolella suorahakua vähentävät Sirénin mukaan hyvinvointialueiden säästöt.
Resurssihallinnan päällikkö Petteri Hakkarainen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta vahvistaa, että työnantajan näkökulmasta julkisessa terveydenhuollossa ei ole tarvetta hoitajien suorahaulle.
”Yleensä suorahakua käytetään, kun tehtävä vaatii tosi rajattua osaamista. Sairaanhoitajien ja lähihoitajien työtehtävät eivät yleensä ole sellaisia. Ja vaikka työvoimapula ei ole poistumassa, tilanne ei ole yhtä paha kuin se on ollut.”
Hoitajien headhunttauksen vähäisyyttä selittävät myös hoitoalan vakiintuneet toimintatavat, sanoo Mikko Savusalo Avilasta. Jos jonkin alan ammattilaiset eivät ole Linkedinissä, suorahakua on vaikea tehdä.
”Työnantajat ajattelevat urautuneesti, että henkilökuntaa haetaan ilmoitushauilla, koska niin heitä löytyy”, Savusalo sanoo.
It-ala etsii hoitajia
Vain harva hoitaja tulee siis headhuntatuksi. Viime keväänä työnhaun aloittanut Jämsänenkin sai huomata, että kukaan ei soittanut häntä suoraan töihin – kuten it-alalla työskenteleville ystäville oli käynyt.
Suorahaun epätodennäköisyys ei kuitenkaan tarkoita, ettei hoitajan kannattaisi olla Linkedinissä. Palvelu voi auttaa silti työnsaannissa, sillä osa työpaikoista ilmoitetaan vain siellä.
”Olen nähnyt siellä työpaikkoja, jotka eivät ole osuneet ainakaan omiin silmiini missään muualla”, Jämsänen kertoo.
Linkedin-palvelun merkityksen on huomannut myös sairaanhoitaja Jenni Tikkala, joka työskentelee nykyään tahdistinkonsulttina yksityisessä yrityksessä. Hänen työnantajansa julkaisee uudet työpaikkansa ensimmäisenä Linkedinissä.
Tikkalan omassa rekrytoinnissa Linkedin oli todennäköisesti mukana epäsuorasti. Yrityksen henkilökunta tutustui Tikkalaan tämän työskennellessä Etelä-Savon hyvinvointialueella ja pyysi tätä hakemaan avointa työpaikkaa.
Tikkalan käsityksen mukaan yrityksen ulkomailla toimiva rekrytointiosasto vilkaisi rekrytointiprosessin aikana myös hänen Linkedin-profiiliaan.
”Luulen, että kyllä he ovat työnsä tehneet.”
Linkedinin merkitystä korostavat myös rekrytoinnin ammattilaiset. Medikumppanin Saara Sirén arvioi, että heidän rekrytoimasta ja vuokraamasta henkilökunnasta noin 80 prosenttia on Linkedinissä.
”Siellä pystymme tavoittamaan heidät näppärästi. Moni ei ehkä ole edes miettinyt työpaikan vaihtoa, mutta chat-toiminnon kautta voimme aloittaa keskustelun ja kysellä, onko hoitaja miettinyt muita työmahdollisuuksia.”
It-ala etsii Linkedinistä hoitoalan osaajia.
Työnantajat käyttävät Linkedinissä hakupalvelua, jonka avulla ne voivat siivilöidä potentiaalisia profiileja erilaisilla kriteereillä. Palvelussa ovat enemmän tai vähemmän läsnä myös julkisen puolen työnantajat.
”Emme katso sopivia profiileita järjestelmällisesti. Lähtökohta kaikessa rekrytoinnissamme kuitenkin on, että jos saamme tietää jonkun olevan meistä kiinnostunut, haluamme selvittää 100-prosenttisesti, olisiko pienintäkään mahdollisuutta, että hän tulisi meille töihin”, sanoo Petteri Hakkarainen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta.
Linkedinissä hoitajat näkyvät myös muiden alojen työnantajille. Avilan Savusalo muistuttaa, että hoitoalan osaajia etsii Linkedinistä esimerkiksi it-ala.
”Tällä hetkellä sairaanhoitoon ja vanhustenhoitoon tehdään sovelluksia ja toiminnanohjausjärjestelmiä, joihin tarvitaan asiantuntijoiksi sairaanhoitajia. Myös myynnin puolella on isoja toimijoita, jotka voisivat arvostaa sairaanhoitajan taustaa.”
Oman työnhakunsa aikana Sanna-Mari Jämsänen huomasi, että hänen Linkedin-profiiliaan kävivät katsomassa sekä yksityisen että julkisen puolen hoitoalan työnantajat. Vaikka kukaan heistä ei rekrytoinut häntä suoraan, palvelusta oli muuta hyötyä. Jämsänen tykkäsi kertoa siellä työnhakuun liittyvistä ajatuksistaan, osallistua ilmaisiin webinaareihin sekä keskustella esimerkiksi johtamisesta oman ja muiden alojen ihmisten kanssa.
Toisin sanoen: Jämsänen verkostoitui.
Puhelu voi ratkaista
Linkedin auttaa verkostoitumaan ja miettimään omaa ammatti-identiteettiä, mutta välttämätön se ei ole. Jos amerikkalaisen somepalvelun käyttö tuntuu vieraalta, hoitaja voi edistää uraansa muilla tavoin.
”Jos olet Linkedinissä näkyvillä, sinuun pystyy ottamaan helposti yhteyttä. Mutta jos se ei kiinnosta, huoli pois. Linkedin on vain yksi mahdollisuus”, Mikko Savusalo vakuuttaa.