Ensihoitoa äärioloissa

13.12.2024
Teksti Terhi Mäkinen | Kuvat Otto Ponto

Veera Pitkänen toteutti unelmansa ja lähti Leville rinne-ensiavun sairaanhoitajaksi. Työssään hän on huomannut, että päivän viimeinen lasku saattaa olla kohtalokas.

Sairaanhoitaja Veera Pitkänen, 35, haaveili muutama vuosi sitten ystävänsä kanssa, että olisi siistiä lähteä talveksi töihin Lappiin. He toteuttivat haaveensa, Veera haki ja sai töitä erityisestä työpaikasta – rinne-ensiavusta Leviltä.

Veera ajatteli ensin puolen vuoden irtiottoa, mutta sitten kävi klassisesti: hän löysi paikallisen puolison. Nyt menossa on Veeran kolmas talvi Levillä, ja viime kesänä hän muutti pysyvästi asumaan pikkuruiseen Sirkan kylään.

”Ei sitä tiedä, mihin elämä kuljettaa. Ajattelin olla pohjoisessa puoli vuotta, mutta näyttää, että tästä tulee loppuelämä. Asuin Helsingissä yli kymmenen vuotta, mutta en koskaan tuntenut itseäni helsinkiläiseksi. Olen aina ollut ulkoilmaihminen: vaeltanut, hiihtänyt ja lasketellut. Muutto oli tälle luonnollinen jatkumo. Kaipasin kunnon talvea”, kertoo Jyväskylästä kotoisin oleva Veera.

Veera pitkänen vihreä pipo päässä.
Levillä työskentelee yhdeksän rinnesairaanhoitajaa. Veera Pitkänen on yksi heistä.

Helsingissä Veera työskenteli viimeiset viisi vuotta Husissa uuden lastensairaalan tehovalvonnassa, sitä ennen lasten sydänosastolla.

Työ rinne-ensiavussa on kausiluonteista, ja viime kesän Veera työskenteli Kittilän terveyskeskuksen kiirevastaanotolla. ”Oli hurja heitto siirtyä Husista isosta erikoissairaanhoidon organisaatiosta perusterveydenhuoltoon. Piti miettiä, osaanko perusjutut.”

Murtumat yleisimpiä

Ensimmäinen Levin rinteistä aukesi lokakuun 4. päivänä, ja kunnolla kausi pyörähti käyntiin marraskuun puolivälissä. Kiireisintä aikaa on joulu, uusivuosi ja oikeastaan koko kevät pääsiäiseen asti. Veeran työnantaja on Levi Ski Resort. 

Tunturin kummallakin puolen on välinevuokraamot, ja näissä kahdessa paikkaa sijaitsevat myös ensiavun tilat. Kaudelle on palkattu yhdeksän hoitajaa. Heistä yli puolet on Veeralle tuttuja jo edellisiltä talvilta. Veera aloitti työt jo lokakuussa, mutta osa hoitajista vasta marraskuussa.

Mainos alkaa
Mainos alkaa
Kuvituskuva naisesta pohtimassa jotain asiaa kannettavan tietokoneen ääressä.
Mainos päättyy
Mainos päättyy

Kummassakin vuokraamossa päivystää sairaanhoitaja, ja kiireisimpinä aikoina paikalla on useampikin hoitaja. Hoitajan päivystysnumeroon voi tulla soitto esimerkiksi hissivalvojalta, joka on nähnyt tai kuullut loukkaantumisesta. Osa laskettelijoista soittaa numeroon itse. Kun keikka tulee, hoitaja lähtee rinteeseen moottorikelkalla ammattikuljettajan kyydissä.

”Työ on itsenäistä. Paineensietokykyä on oltava, koska tilanteessa on usein häslinkiä. Potilas on säikähtänyt ja ehkä paniikissa. Kukaan ei ajattele, että lomalla sattuisi jotakin. Tilanne tuntuu pahemmalta, kun on poissa tutusta ympäristöstä. Tunturissa apua odottaessa tulee nopeasti kylmä. Hoitajan rauhallisuus on silloin tärkeää”, Veera sanoo.

Murtumat ovat haavereista yleisimpiä. Lautailijoilla tyypillisimpiä ovat erilaiset ranne- ja käsimurtumat, koska moni ottaa kaatuessa kädellä vastaan. Laskettelijoilla on riski saada sääri- ja polvimurtumia, koska kaatuessa suksi saattaa vääntää polvea.

Asko Rauhala kuljettaa Veera Pitkästä moottorikelkan kyydissä.

Tunturissa apua odottaessa tulee nopeasti kylmä. Hoitajan rauhallisuus on silloin tärkeää.

Rinteissä sattuu myös aivotärähdyksiä ja muita päävammoja. Polvia ja olkapäitä menee sijoiltaan, ja laudan ja suksien kanteista tulee haavoja. Joitakin kertoja kaudessa tapahtuu vakavampia onnettomuuksia, joissa potilas saa selän, lantion tai reiden alueen vammoja. Joskus harvoin Veera on hoitanut sairauskohtauksen saanutta.

”Levillä on haluttu panostaa siihen, että ensiavun antaa koulutettu sairaanhoitaja heti tapahtumapaikalla. Kaikissa laskettelukeskuksissa näin ei ole. Ar­vioin, miten potilas kuljetetaan tur­vallisesti alas, annan ensiavun ja ohjeita jatkohoidosta.”

Levillä on kaksi yksityistä lääkäri­asemaa ja Kittilässä terveysasema. Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan lähtevät isompaan haaveriin joutuneet.

Missä potilas?

Osa potilaista, esimerkiksi monet rannemurtuman saaneet, kävelevät ensiapuun omin jaloin.

”Onnettomuudet sattuvat usein, kun mennään iltaa kohden. Päivän viimeisessä laskussa ollaan jo väsyneitä ja keskittyminen herpaantuu”, Veera kuvailee.

Suurin osa tapauksista on Veeran mukaan puhtaita lasketteluonnettomuuksia, mutta päihtyneitä on jonkin verran. ”Suomalaiset osaavat aika hyvin sen, että ensin lasketaan ja sitten vasta juhlitaan. Esimerkiksi norjalaisille se ei ole ihan niin selvää.”

Veeran työ on työtä ääriolosuhteissa. Voi olla kylmä, tuulla ja pakastaa. Joskus näkyvyys rinteessä on vain muutamia metrejä. Varsinkaan silloin potilaan löytäminen ei ole helppoa. Vaikka kuljettajat tuntevat rinteet hyvin, alue on iso eikä apua soittanut osaa aina selittää, missä potilas on. Joskus myös yhteisen kielen puute aiheuttaa hankaluuksia. Jos potilas ei puhu suomea eikä oikein englantiakaan, vaatii ponnistelua selvittää, mitä on tapahtunut ja miten jatkohoito tapahtuu.

Kuljettajat eivät ole hoitotyön ammattilaisia, mutta heidän on tarvittaessa osattava antaa hoitajalle oikeat välineet onnettomuuspaikalla – tyhjiölastat ja kauhapaarit tulevat työssä tutuiksi. Yhteisiä harjoituksia on kerran kuukaudessa. Kelkan ensiapulaukussa on välineet perusensiapua varten. Esimerkiksi tuentaan käytettäviä lastoja on montaa kokoa.

Hyvä porukka

Veeran tehtäviin kuuluu myös töitä rinteen välinevuokraamossa, jos ensiapurintamalla on hiljaista. Hänestä se on hauska lisä. ”Olen ollut itse enemmänkin sunnuntailaskettelija. Nyt olen oppinut paljon lisää varusteista.”

Kun päivystyspuhelin soi, on selvää, että hoitaja lähtee ja muut vuokraamon työntekijät jatkavat välineiden parissa.

Työporukka Levillä on Veerasta valtavan kiva, ja yhdessä vietetään vapaa-aikaakin. Työ on mielekästä ja Veera on oppinut paljon. ”Tunturi ja ensiapu ovat se juttuni. Tavoite on, että potilaalle jäisi hyvä fiilis ja että asiat hoituvat, vaikka odottamaton haaveri sattuisi.”

Levin ensiapuhuone.
Potilas pyritään saamaan nopeasti ja turvallisesti ensiapuhuoneeseen lämpimään.
Kuva:
Otto Ponto

Murtumia ja päin puuta laskenut

Työviikkoni

Maanantai. Aamukahvi ja hommia vuokraamossa. Päivystyspuhelin soi, ja haemme tunturista polvensa loukanneen. Kivut ovat kovat, tarvitsemme tyhjiölastaa. Ensiapuhuoneessa tutkin polven. Laitan kylmää ja tuen, annan kipulääkitystä. Selvittelen ­potilaan kanssa vakuutusasiat, ja lähetän lääkäriin. Kirjaan ja palaan vuokraamon puolelle.

Tiistai. Laskettelija on kaatunut ja saanut suksesta haavan. Laitan painesiteen ja sitten lämpimään. Sisällä leikkaan vaatetta pois, putsaan, laitan suojaavaa taitosta ja sitten lääkäriin. Illalla haemme rinteen ulkopuolelta päänsä loukanneen laskettelijan, joka valittelee päänsärkyä ja huimausta. Sisällä olo helpottaa. Ohjeistan ­potilaan ystäviä aivotärähdyksen saaneen tarkkailussa.

Keskiviikko. Tänään en ole päivys­täjä. Päivystäjällä on keikka tunturissa, kun sattuu toinen tapaturma. Päivystäjä tuo potilaan ensihoitohuoneeseen luokseni ja lähtee heti hakemaan toista potilasta. Potilaalla on olkapää sijoiltaan. Tutkin, kipulääkitsen ja lähetän taksilla lääkäriin.

Torstai ja perjantai vapaata.

Lauantai. Laskettelijalla on sääri pahasti virheasennossa. Tuemme lastalla, ja matkalla rinteestä soitan ambulanssin. Muuten rauhallinen päivä.

Sunnuntai. Kaksi polvensa loukan­nutta. Illalla haemme rinteestä solisluunsa murtaneen laskettelijan. Näkyvyys on huono, ja potilaan ­hakeminen kestää pitkään.

Oletko joskus satuttanut itsesi rinteessä?
Choices