Syötäväksi tarkoitetut hyötykasvit saattavat aiheuttaa myrkytysoireita, jos niitä käytetään väärin. Esimerkiksi raparperia ei saa syödä raakana, koska sekä lehdet että varsi sisältävät oksalaattia. Se voi pahimmillaan aiheuttaa hypokalsemiaa tai munuaisvaurion. Ensiapuna annetaan kalsiumpitoista juotavaa ja lääkehiiltä, jos potilas on nauttinut lehteä tai suuren palan vartta.
Myrkyllisten kasvien tai sienten syömisestä aiheutuu pahoinvointia, vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Kasvimyrkytyksen oireet ilmaantuvat nopeasti. Sienimyrkytyksissä oireet alkavat usein vasta 12–24 tuntia sienen nauttimisesta. Lääkehiiltä pitää antaa tunnin sisään myrkyn nauttimisen jälkeen. Potilasta ei saa oksettaa.
Kasvi- ja sienimyrkytystä epäiltäessä tärkeintä on tietää, mikä kasvi tai sieni on ollut kyseessä. Myös myrkyn määrä ja nauttimisesta kulunut aika ovat lääkärille tarpeellisia tietoja.